După tragicul accident din Cariera Jilț Sud a Complexului Energetic Oltenia (CEO), în urma căruia trei salariați ai companiei și-au pierdut viața și alți zece au fost răniți, mediul online s-a umplut de fotografii și filmulețe în care apărea noroiul din carierele de lignit sau condițiile vitrege de muncă ale angajaților producătorului energetic. Cele mai multe dintre acestea redau, fără echivoc, climatul impropriu de muncă, însă, la finele săptămânii trecute, pe fondul emoțional al accidentului, urmat de măsura sistării activității de transport, a apărut, în aproape toată presa din România, o imagine cu câțiva mineri transportați în cupa unui excavator, iar relatările induceau ideea că fotografia a fost realizată joi, 26 ianuarie 2023, în contextual în care minerii nu mai aveau altă soluție să ajungă la punctul de lucru. De fapt, fotografia a fost publicată, în mediul online, pe 26 ianuarie …2015, adică în urmă cu exact opt ani!
Cine are interesul …
…să manipuleze mass-media și, implicit, opinia publică este ușor de dedus, în contextul în care dincolo de măsuri administrative, demiteri, anchete ale ITM și Parchetului, în mediul politic a fost un festival de aruncat vinovăția, susținut, intens, de o anumită facțiune sindicală. Astfel, o fotografie realizată în Cariera Jilț Sud, în urmă cu opt ani, pe 26 ianuarie 2015, de un miner pensionat între timp, care apare și acum Facebook, pe contul ,,Club Mediere Univers”, a fost ,,lansată” în spațiul public, ca fiind ,,proaspătă”, adică din aceeași zi a acestui an.
,,Cât de isteț este românul să facă tiribombă din promex”, scria la acea vreme un miner, ironizând cu amărăciune condițiile din carieră. Așa zisa ,,fotografie virală” a fost repostată, de același fost angajat al CEO, pe 5 octombrie 2017, când deja se simțea lipsa de personal în cariere. ,,Așa se muncea odată în carieră, acum a avansat! Nu mai are cine să lucreze”, arăta acesta.
Contextul a fost unul favorabil pentru ca imaginea să fie preluată de toată presa și publicată fără o minimă verificare, cu specificația că așa arătau lucrurile la Jilț Sud, joi 26 ianuarie 2023 (?!). Inspecția Muncii tocmai sistase, cu două zile în urmă, activitatea de transport persoane în toate exploatările de lignit ale CEO, iar minerii se plângeau că trebuie să parcurgă, pe jos, prin noroaie, câțiva kilometri, dus-întors, drumul de la sediul carierelor și până la punctele de lucru. Pe acest fond, apariția acestei imagini a fost mană cerească pentru ziariști și motiv de alte anchete pentru inspectorii de muncă sau șefii din CEO.
Cine pierde și cine câștigă…
… în astfel de situații, e la fel de ușor de ghicit! Vor pierde aceiași care, indiferent că se schimbă Directoratul sau șefii de exploatări miniere, condițiile lor de muncă vor rămâne aceleași. Adică ce va cuprinde planul de investiții pentru Jilț Sud, anunțat de ministrul Energiei că urmează să fie elaborat, până la finele acestei săptămâni, în situația în care, cel mai probabil, cariera Jilț Sud se va închide până la finele acestui an, (nu la finele lui 2025, așa cum era prevăzut în Planul de restructurare) odată cu închiderea grupului energetic nr.7 Turceni?
Câștigă electoral unii, care pe acest fond emoțional generat de moartea celor trei mineri, speculează și exploatează trăirile oamenilor din acest județ. Câștigă, de fapt, cei care vor să pună cruce acestei companii.
Ce este real?
Condițiile de muncă ale minerilor sunt aceleași, după cei opt ani scurși de la realizarea fotografiei!
Claudiu Matei