Manifestări dedicate Ecaterinei Teodoroiu, pe 22 august, la Târgu-Jiu

342

Anul 2017 este dedicat în judeţul Gorj Ecaterinei Teodoroiu! Deja o serie de evenimente sunt programate pentru luna august la Târgu-Jiu, cât şi la nivel naţional în memoria Eroinei de la Jiu.

Pe 22 august 2017 se împlinesc 100 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu. Deoarece anul 2017 este anul Ecaterinei Teodoroiu în Gorj, autorităţile locale şi judeţene pregătesc o serie de manifestări închinate memoriei Eroinei de la Jiu. “Am avut o întâlnire la Bucureşti cu Liana Săndulescu, directorul TVR. În urma discuţiei, s-a stabilit ca filmul închinat Ecaterinei Teodoroiu, realizat de publicistul gorjean Dorin Brozbă să ruleze pe posturile Televiziunii Române într-una din zilele dedicate centenarului. Pregătim, de altfel, pentru 22 august o serie întreagă de manifestări la Târgu-Jiu când se împlinesc 100 de ani de la moartea Eroinei de la Jiu. De asemenea, am discutat ca pe viitor, peste un an-doi, după ce la Târgu-Jiu, vom avea o Sală Polivalentă, să organizăm evenimentul Eurovision, selecţia naţională. Tot la Târgu-Jiu, în preajma zilei de 22 august, vor rula filme documentare şi artistice legate de Primul Război Mondial, cu sprijinul Cultul Eroilor”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Film promovat şi în Polonia
Filmul documentar despre Ecaterina Teodoroiu și faptele sale de vitejie a avut premiera în luna martie a acestui an, la Târgu-Jiu. Realizat de documentaristul Dorin Brozbă, cu ajutorul unor imagini de arhivă, filmul “Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român” are o durată de circa 40 de minute şi reprezintă rodul a aproape doi ani de muncă. Filmul poate fi găsit, în format DVD, la Casa Memorială “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, dar şi la Muzeul Judeţean Gorj. Realizarea filmului documentar (producător, B.D. Media Tg. Jiu) şi a publicaţiei ilustrate (Editura B.D. Media Tg. Jiu), a beneficiat de sprijinul Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu şi al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
La începutul acestei luni, viceprimarul Adrian Tudor a anunţat că filmul dedicat Ecaterinei Teodoroiu va fi subtitrat în limba poloneză şi va fi prezentat în mai multe universităţi din Polonia: “Noi susţinem proiectul publicistului Dorin Brozbă. Filmul realizat de acesta este prezentat în ţară. Avem societatea ARADOS care s-a obligat să subtitreze în poloneză acest film care va ajunge în mai multe universităţi din Polonia pentru a fi vizionat acolo. Suntem în anul dedicat Ecaterinei Teodoroiu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here