Manifestări de Ziua Pompierilor din România

204

Seria manifestărilor organizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj pentru a marca împlinirea a 164 de ani de la bătălia din Dealu Spirii şi Ziua Pompierilor din România a continuat ieri, la sediul inspectoratului, de pe Calea Bucureşti. În program au fost incluse un ceremonial militar şi religios, avansarea în gradul următor a şase cadre militare dar şi o expoziţie cu tehnica şi echipamentele din dotarea pompierilor militari.

După ce miercuri pompierii militari au organizat în centrul municipiului Târgu-Jiu un exerciţiu demonstrativ în cadrul căruia au simulat intervenţia în cazul unui accident rutier, manifestările evocatoare dedicate Zilei Pompierilor din România au continuat ieri la sediul ISU Gorj. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi alţi oaspeţi, veniţi să-i felicite pe pompieri în această zi atât de importantă pentru ei. Primul care a luat cuvântul a fost inspectorul şef Liviu Dumitraşcu, care a transmis mesajul superiorilor săi şi a vorbit despre rezultatele deosebite obţinute de pompieri în cursul acestui an. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj întâmpină astăzi cea de-a 164-a aniversare a pompierilor români cu rezultate deosebite în activitate. Aceste rezultate sunt marcate de faptul că în acest an am avut peste 1700 de solicitări şi am fost nevoiţi să intervenim pentru protejarea populaţiei, a bunurilor materiale şi factorilor de mediu în peste 1580 de situaţii. La intervenţiile noastre, 825 au fost cu echipajele medicale de urgenţă, reanimare şi descarcerare, ocazie cu care am asistat şi salvat 829 de persoane. Celelalte tipuri de intervenţii, în special la incendii, au dus la salvarea a încă 44 de persoane, din care 10 copii, şi a bunuri în valoare de peste 21.000.000 de lei. Aceste fapte se datorează modului în care personalul inspectoratului a înţeles să-şi îndeplinească misiunea de pază, de monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă pe teritoriul judeţului Gorj. O recunoaştere a modului în care pompierii militari, sprijiniţi de cei voluntari şi cei privaţi, o reprezintă faptul că pentru al 5-lea an consecutiv suntem pe locul I în topul încrederii cetăţenilor în instituţiile statului. Acest lucru ne onorează dar ne obligă în acelaşi timp să fim permanent la datorie”, a declarat Liviu Dumitraşcu. Printre cei care au fost ieri alături de pompierii gorjeni s-a numărat prefectul judeţului Gorj, Radu Teodorescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, precum şi viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu. Rând pe rând, aceştia au luat cuvântul pentru a evoca faptele eroice ale pompierilor militari conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu în anul 1848 pe Dealul Spirii, dar şi pentru a-i felicita pe angajaţii ISU Gorj pentru spiritul de sacrificiu şi profesionalismul de care dau dovadă în fiecare zi.

Şase cadre militare, avansate în grad de Ziua Pompierilor
Şase cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au fost avansate în grad joi, cu prilejul Zilei pompierilor din România. Este vorba de un ofiţer şi cinci subofiţeri care au fost înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim. Astfel, căpitanul Constantin Viorel Gîlmă a primit gradul de maior, în timp ce la gradul de plutonier adjutant şef au fost avansaţi plutonierii adjutanţi Zamfir Dumitru Cărăşel şi Lucian Oprea. De asemenea, plutonierii majori Margareta Canavea, Daniel Garcea şi Ion Mladin au devenit plutonieri adjutanţi.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here