Manifestarea Brâncuşiana începe iar la Târgu-Jiu

302

IMG_7993Tabăra de Sculptură de la Târgu-Jiu „Brâncuşiana” îşi reia de astăzi activitatea, la orele prânzului având loc deschiderea manifestării. Aceasta va dura până pe data de 9 septembrie când se vor dezveli operele celor şapte sculptori participanţi la cea de-a IX-a ediţie a simpozionului.

După doi ani de pauză, Tabăra de Sculptură „Brâncuşiana” îşi deschide astăzi porţile pentru cea de-a IX-a ediţie. Sub manageriatul direct al Centrului Municipal de Cultură Constantin Brâncuşi, „Brâncuşiana” are ca şi colaboratori-organizatori Primăria şi Consiliul Local Târgu-Jiu, Universitatea „Constantin Brâncuşi”, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Asociaţia Artiştilor Profesionişti Gorj, Asociaţia „Pro Vertical”. „Reluăm o activitate care mi se pare necesară şi definitorie pentru ceea ce înseamnă Târgu-Jiu, artă, sculptură şi continuarea unei tradiţii începută acum mulţi ani. Este vorba de Tabăra de Sculptură Brâncuşiana. A fost o idee generoasă, care a prins contur, întreruptă doi ani şi reluată anul acesta cu ediţia a IX-a, o idee care ne îmbogăţeşte municipiul spiritual, şi care, încet, încet, poate să transforme acest oraş într-un oraş al artei moderne”, a declarat Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură, organizatorul principal al evenimentului.

Tineri, alături de maeştri

Anul acesta, s-a dorit să se aducă elemente de noutate taberei, organizatorii considerând că este timpul ca tinerii artişti din România să aibă o şansă în plus. „Am propus ca Tabăra de sculptură de la Târgu-Jiu să nu fie numai un loc unde sculptorii îşi manifestă talentul şi comunică, ci şi o şcoală de sculptură. În fiecare an, la tabără vor participa tineri alături de câţiva maeştri. În acest an, avem trei sculptori tineri şi anume Grigore Mihnea şi Mihai Balko din Bucureşti, şi Valentin Duicu din Târgu-Jiu. Alţi patru consacraţi vor participa în persoanele lui Eugen Bârzu de la Timişoara, Neculai Băndărău şi Liviu Russu de la Bucureşti, şi Paul Popescu, un sculptor gorjean cu o cotă foarte bună. Avem şi un critic de artă, recunoscută în peisajul criticii de artă româneşti, Luisa Barcan, care va scrie despre ce se întâmplă la simpozion, şi care va avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte calitatea operelor”, a precizat Ovidiu Popescu.

Marmura, materialul definitoriu

sculpturi (2)Organizatorii spun că se aşteaptă la un nivel destul de bun al simpozionului. Deschiderea oficială are loc astăzi, de la orele 12:00, la Atelierele Artiştilor Plastici din zona Debarcader, acolo unde au fost amplasate şi blocurile de marmură. Anul acesta, organizatorii spun că s-a luat decizia folosirii ca şi material al operelor marmura, printre calităţile acesteia numărându-se rezistenţa în timp şi aspectul lucrărilor. „Ne bucurăm de un parteneriat onorant, cu Lafarge România, care este sponsorul principal al manifestării. Acest lucru se datorează conducerii Asociaţiei Pro Vertical, cea care a iniţiat convorbirile cu Lafarge şi care s-a ocupat de partea de marketing şi comunicare a acestui proiect”, a mai spus directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”. O lucrare de la simpozion va ajunge la Lafarge, iar una va fi amplasată la Medgidia pentru că va exista un parteneriat între acest oraş şi Târgu-Jiu. Nu vor exista premii, ci va fi o primă de drepturi de autor în valoare de 1.000 de euro pentru fiecare participant la simpozion. Bugetul total al ediţiei 2011 a „Brâncuşiana” este de circa 70.000 de lei, un buget adaptat condiţiilor de criză, din care 40.000 de lei este cotizaţia Lafarge România.

Expoziţie cu tehnică Dual View

Tot pe 9 septembrie când va avea loc dezvelirea operelor celor şapte sculptori participanţi ai Taberei „Brâncuşiana”, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” va avea loc vernisajul unei expoziţii din ulei pe pânză cu tablouri executate în tehnica Dual View. „Am semnat un parteneriat cu o instituţie de prestigiu în domeniu Tonitza Arft Group, o asociaţie de artă din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava şi cu Muzeul Judeţean din Târgu-Jiu, pentru a aduce un eveniment minunat şi anume o expoziţie din ulei pe pânză de tablouri executate în tehnica Dual View. Această tehnică presupune un rezultat spectaculos în expunerea lucrărilor. Tablourile pot fi văzute şi la lumină şi la întuneric având mesaje diferite”, a precizat Ovidiu Popescu. Cele care vor expune în data de 9 septembrie la Târgu-Jiu sunt artistele Ana-Maria Ovadiuc şi Cristina Lauric.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here