Manifestare omagială dedicată profesorului George Manoniu, părintele jurnalismului gorjean

574

Foşti colaboratori şi prieteni ai profesorului George Manoniu s-au strâns ieri la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” pentru a-l omagia pe cel ce este considerat a fi părintele jurnalismului gorjean. Evenimentul a fost organizat de cotidianul „Gorjeanul”, în parteneriat cu Editura B.D. Media şi Complexul Teleschi Rânca.

Cu doi ani în urmă, profesorul şi ziaristul George Manoniu a urcat spre ceruri, lăsând în urma sa un număr mare de prieteni şi colaboratori care îi duc dorul. Mulţi dintre aceştia au fost prezenţi ieri la manifestarea comemorativă „George Manoniu, maestrul publicisticii gorjene”, eveniment în cadrul căruia au putut lua cuvântul pentru a depana amintiri dragi despre cel care le-a fost prieten, profesor sau colaborator. „Acest eveniment l-am conceput în aşa fel încât să fie prezenţi toţi oamenii foarte apropiaţi domnului profesor (…) Pot afirma fără teamă că a greşit că avem aici toată floarea cea vestită a culturii gorjene şi mă mândresc cu acest lucru.

foto 020 Sper că de acolo, din ceruri, domnul profesor vede ceea ce facem noi aici şi se bucură mult de ceea ce vede. Cred că are un motiv de bucurie în lumea de dincolo, că învăţăceii dânsului şi prietenii de odinioară nu l-au uitat şi duc mai departe crezul muncii sale deosebite, aceea de om de cultură şi de ziarist”, a declarat publicistul Dorin Brozbă, unul dintre organizatorii acestui eveniment. Profesorul George Manoniu a lucrat peste 30 de ani, din 1971 până în 2005, la cotidianul „Gorjeanul”, timp în care şi-a pus amprenta asupra acestei publicaţii. Tocmai de aceea, printre organizatorii acestui eveniment s-a numărat şi cotidianul „Gorjeanul”. „Cotidianul „Gorjeanul” a îmbrăţişat ideea evocării personalităţii domnului George Manoniu, un reper al „Gorjeanului”, un om de la care avem foarte multe lucruri de învăţat şi care, prin experienţa şi activitatea dânsului, pe undeva ne ghidează şi spre viitor. Ne e mai uşor să ne găsim drumul făcând apel la memoria personalităţilor care au contribuit la istoria „Gorjeanului””, a declarat Dragoş Ionică, directorul general al cotidianului „Gorjeanul”.

foto 085George Manoniu – un depozit viu al patrimoniului cultural românesc
George Manoniu s-a născut la Târgu-Jiu, în data de 4 februarie 1945. După absolvirea Facultăţii de Litere şi Filologie din cadrul Universităţii Timişoara, a lucrat ca profesor de Limba şi literatura română la mai multe şcoli şi licee din judeţ, asta până în anul 1971, când a început să lucreze la „Gazeta Gorjului”, ziar transformat după Revoluţie în „Gorjeanul”, ca redactor principal al secţiei Cultură – Învăţământ. „Puţini mai ştiu că George Manoniu a debutat ca profesor la Şcoala Generală Brătuia, unde a mers prin repartiţie. (…) Pe urmă a fost profesor aici, la Târgu-Jiu, la Şcoala Nr. 1, la Şcoala Nr. 2, la Liceul „Tudor Vladimirescu”, la Liceul Sadu. A semnat sub pseudonimul M. Georgescu, M. Gornoviceanu, M.C. şi George Manoniu. Avea har şi pentru învăţământ, avea har şi pentru presă. (…) Cred că mulţi au amintiri frumoase şi poate chiar şi momente hazlii legate de cel ce a fost George Manoniu”, a spus Liliana Manoniu, soţia profesorului George Manoniu.

foto 063Toţi cei care l-au cunoscut pe profesorul George Manoniu au fost cuceriţi de acesta, de inteligenţa şi de personalitatea acestuia. O dovadă în acest sens o reprezintă şi numărul mare de participanţi prezenţi la eveniment, fiecare dintre aceştia vorbind cu drag despre împrejurările în care au ajuns să-l cunoască pe maestrul publicisticii gorjene şi despre influenţa pe care acesta a avut-o asupra vieţii şi a carierei lor. „L-am cunoscut bine, ani în şir, şi pot să vorbesc mult despre George Manoniu. În primul rând, era un tip foarte inteligent. (…) Pe lângă inteligenţă, George Manoniu era un depozit viu al patrimoniului cultural românesc sub forma sa scrisă. (…) Nu era invidios niciodată; dacă găsea un om care avea vocaţie creativă în planul literaturii, îl lua, îl făcea să crească. Ar putea fi luat şi ar trebui luat ca un reper al comportamentului jurnalistic. (…) M-am bucurat că l-am cunoscut şi îi păstrez o amintire frumoasă”, a spus Nicolae Brânzan, fost redactor-şef al cotidianului „Gorjeanul”. „Scria cu toată inima, îşi punea sufletul în cuvânt. Îl simţeai că îţi vorbeşte când citeai articolul lui. Era făcut parcă să fie ziarist.. Eu îmi amintesc de Manoniu ca de un frate şi mi-a părut foarte rău când a dispărut. (…) Aş vrea ca amintirea lui să dăinuie în mintea a cât mai multor gorjeni pentru că au fost mulţi care l-au iubit, i-au cerut sprijin şi ajutor”, a spus şi prof. dr. univ. Ion Mocioi.

foto 067Printre cei care au depănat amintiri legate de George Manoniu s-a numărat şi fostul primar al municipiului Târgu-Jiu, Titu Pânişoară. „Dumnealui a avut o activitate de foarte mare importanţă în legătură cu pregătirea unui grup mare de tineri pentru activitatea în presă. În afară de aceasta, profesorul Manoniu a ajutat pe foarte mulţi dintre cei care s-au încumetat să scrie cărţi. Era un om minunat. Lăsa totul la o parte pentru el şi îi sprijinea pe cei care i se adresau şi lucrul acesta nu trebuie uitat”, a declarat acesta, adăugând că, o astfel de manifestare în care să fie cinstită memoria acestei mari personalităţi a Gorjului, ar trebuie să fie organizată în fiecare an.

foto 009Premii pentru tinerii jurnalişti
În cadrul evenimentului ce s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean Gorj a fost acordat, în premieră, Premiul Special „George Manoniu” pentru publicistică. Acesta a revenit jurnaliştilor Alin Ion, Nicu Covaci, Minodora Sucea şi Mihaela Floroiu. Un premiu special a fost acordat şi tinerei soliste de muzică populară Roxana Croitoru, care i-a şi încântat pe cei prezenţi cu interpretarea live a câtorva melodii.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here