Manifestare culturală de excepție, la Secția de artă ,,IOSIF KEBER” a Muzeului Județean Gorj

108

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea pictorului Adrian Kober, prilej cu care Biblioteca Județeană ,,Gen. Christian Tell” în parteneriat cu Muzeul Județean ,,Alexandru Ștefulescu” organizează la Secția de Artă ,,IOSIF KEBER” – Casa Memorială ,,Iosif Keber” din municipiul Târgu Jiu o manifestare culturală de excepție.
Manifestarea culturală va debuta vineri, 5 iulie 2024, de la ora 12.00, cu vernisajul expoziției cu lucrări semnate de Adrian Kober și care aparțin Muzeului de Artă din Parcul Central ,,Constantin Brăncuși”. Prof. dr. Ion Mocioi și dr. Albinel Firescu, șeful Secției de Artă și Etnografie din cadrul Muzeului Județean ,,Alexandru Șefulescu”, vor susține o serie de evocări legate de pictorul gorjean Adrian Kober. Acesta este fiul lui Iosif Keber (1897-1989) și al Nataliei Kober (1900-1974), născut în data de 6 iulie 1924 în localitatea Salcia din județul Prahova, acolo unde tatăl său picta o biserică și era împreună cu soția sa. Adrian Kober a copilărit la Tărgu Jiu, mai mult alături și în grija mamei Natalia și a bunicii Ana, tatăl său fiind nevoit să plece adeseori la diverse lucrări de artă din țară, lucrări pe care le avea contractate în calitate de pictor bisericesc.
Pasiunea pentru artă, și pentru pictură îndeosebi, se va transmite și tânărului Adrian Kober, anii de liceu ai acestuia, fiind și anii în care deprinde tainele și îndemănarea la pictură și grafică, îndrumat de tatăl său Iosif Keber. Tânărul Adrian ajunge deja să execute rapid desene și portrete cunoscuților la cererea și spre încântarea acestora. Adrian Kober renunță la Medicină și urmează Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității București. În anii studenției lucrează la numeroase tablouri și portrete la cerere, după care, începând cu anul 1950, tânărul pictor l-a urmat pe tatăl său în diferite localități din țară la lucrările de pictare a unor ,,însemnate biserici ortodoxe, reușind să practice o artă de mare însemnătate a monumentelor cultice”, după cum se exprimă prof. univ. dr. Ion Mocioi în lucrarea sa ,,Pictorul Adrian Kober. Monografie ilustrată”.
Adrian Kober a fost membru al Fondului Plastic și al Uniunii Artiștilor Plastici din România, o calitate care îi asigura dreptul legal de a practica profesia de pictor bisericesc și de a beneficia de asigurări de sănătate, potrivit legislației vremii. În perioada în care lucra la pictura Bisericii Ortodoxe din Viștea de Jos, în anul 1967, pictorul gorjean a suferit un accident de muncă, căzând în biserică de pe o scară șubredă, fiind internat la Spitalul din Făgăraș. În anul următor este internat la Spitalul Brâncovenesc din București cu diagnosticul ,,spondilită anchilozantă”, diagnostic care îi va afecta calitatea vieții în anii următori. Lucrând în condiții precare și cu substanțe nocive, pictorul Adrian Kober devine bolnăvicios ceea ce conduce în final la decesul acestuia, la 28 iulie 1983, la Corabia. Adus apoi la Târgu Jiu, este înmormântat în cavoul familiei din cimitirul Bisericii Șișești din zona de nord a orașului nostru.
Opera lui Adrian Kober cuprinde numeroase picturi în ulei, grupate în autoportrete, peisaje în ulei, portrete, reproduceri, natură statică și flori, precum și o serie de desene în cărbune, portrete de femei, desene în creion, portrete de copii, autoportrete, gravuri și lucrări în acuarelă. De-a lungul timpului participă la mai multe expoziții de grup desfășurate la București, Craiova și Târgu Jiu. De menționat este faptul că foarte multe lucrări ale pictorului gorjean Adrian Kober se află în colecții particulare neidentificate.
Toți cei pasionați de artă, în general, și de pictură în special, sunt invitați astăzi, 5 iulie a.c., la Secția de Artă IOSIF KEBER – Casa Memorială ,,Iosif Keber” a Muzeului Județean ,,Alexandru Ștefulescu”, Sectie situată pe strada ,,11 Iunie” a municipiului Tărgu Jiu, motivul fiind reprezentat de lansarea expoziției de pictură cu lucrări aparținănd pictorului Adrian Kober.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here