Manifestare cultural-evocatoare în Câmpia Soarelui de la Padeș, dedicată Eroului Național al Revoluției de la 1821, TUDOR VLADIMIRESCU

45

Localitatea Padeș din județul Gorj a găzduit, în preziua aniversării Unirii Principatelor Române, o frumoasă manifestare cultural-evocatoare prilejuită de împlinirea a 204 ani de la Proclamația de la Padeș.
Instituția Prefectului Gorj, Consiliul Județean, Ansamblul artistic profesionist ,,DOINA GORJULUI”, Fanfara ,,Armonia” și Garnizoana Tărgu Jiu au organizat manifestarea ,,IMN PENTRU DOMNUL TUDOR”, închinată Eroului Național Tudor Vladimirescu.
Proclamația de la Padeș reprezintă actul programatic al mișcării conduse de cel născut în Vladimirii Gorjului, TUDOR VLADIMIRESCU, act adresat către tot ,,noroddul românesc” din Țara Românească; proclamația cuprinde o serie de revendicări, între care împărțirea pământurilor boierilor și mânăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și libertate.
Eroul și revoluționarul Tudor Vladimirescu a fost un revoluționar desăvârșit care a înțeles că el nu va putea contribui la propășirea poporului și țării sale fără a crea o bază programatică solidă, care să fie un act de căpătăi, o ,,constituție” pentru români. Tudor Vladimirescu a fost un foarte bun cunoscător al legislației românești și a celei austriece, atât timp cât a putut repurta o strălucită victorie în justiție, în fața instanțelor hasburgice de la Viena. Proclamația de la Padeș din 23 ianuarie 1821 reprezenta programul menit să contribuie la aderarea țăranilor la cauza Revoluției pentru a-i spori puterea. Era necesar să se vadă caracterul național al acțiunii, în rândul tuturor păturilor sociale. O dovadă că Tudor Vladimirescu nu s-a subordonat Eteriei, deoarece lui Alexandru Ipsilanti nu-i convenea ridicarea tăranilor care-i urau pe fanarioți din cauza persecuției sociale, economice și naționale pe care aceștia o exercitaseră mai bine de un secol.
Între cererile pe care Proclamația de la Padeș le continea, se solicita de asemenea abolirea cumpărării cu bani a funcțiilor laice și bisericești, precum și reducerea taxelor bisericești: ,,Toate dregătoriile țării, atât cele politicești, cât și cele bisericești, de la cea mare până la cea mai mică, să nu se mai orânduiască prin dare de bani, pentru ca să poată lipsi jafurile din țară. Asemenea și toate dările preoțești să scadă, după cuviință. Și preoți cu dare de bani să nu se mai facă, ci numai care va fi destioinic și unde face trebuință”.
Proclamația de la Padeș din 23 ianuarie 1821 a fost redactată ca un program de acțiune revolutionară menit să oficializeze alianța dintre țărani și boierii ,,făgăduiți”, în spiritul ,,ascultării” față de sultan, evident, o formulare diplomatică menită să nu trezească suspiciuni otomanilor care ar fi putut interveni înaintea sosirii sprijinului militar al Rusiei, sprijin pe care contau atât Tudor Vladimirescu, cât și Alexandru Ipsilanti, potrivit scriitoarei Carmen Zamfirescu.
Revenind la manifestarea ,,IMN PENTRU DOMNUL TUDOR” de la Padeș-Gorj, aceasta a debutat cu un semnal de trompete, urmat de întâmpinarea persoanelor oficiale. A avut loc intonarea Imnului de Stat al Romăniei, în prezența prefectului județului Gorj, Virgil Drăgușin, a vicepreședintelui Consilului Județean, Anca Bordușanu, a primarului localității gazdă, Mihai Troacă, și a altor reprezentanți ai instituțiilor publice gorjene. Cei prezenți au luat parte la o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți pentru Eroul Național, născut în Vladimirul Gorjului. Primarul comunei Padeș, Mihăiță Gabriel Troacă, a rostit o alocuțiune de deschidere, după care alocuțiuni evocatoare au fost rostite de către Virgil Drăgușin, prefectul județului nostru, și Anca Bordușanu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj. Membrii Ansamblului artistic profesionst ,,Doina Gorjului” au sustinut un moment istoric-evocator intitulat ,,Proclamația de la Padeș”, după care manifestarea, prilejuită de împlinirea a 204 ani de la Proclamația Domnului Tudor, s-a încheiat prin Intonarea imnului eroilor și Ceremonialul depunerii de coroane la monumentul din Cămpia Soarelui de la Padeș.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.