Mâncare cu muște pentru elevii cazați la căminul Colegiului ,,Spiru Haret” Târgu Jiu. Amenzi de la DSV și DSP

1616

După ce mai multe eleve care au servit masa joi după-amiaza, la cantina Colegiului Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu, au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, părinții și unii dintre interniști au prins curaj și au început să facă dezvăluiri privind condițiile îngrozitoare de la blocul alimentar din incinta unității de învățământ.

În cursul zilei de vineri, echipe ale Direcției de Sănătate Publică și ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj s-au deplasat la cantina CNSH Târgu Jiu pentru a lua diverse probe din blocul alimentar, ca urmare a faptului că în seara zilei de 16 noiembrie, mai multe eleve au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu acuzând dureri de burtă, stări de vomă și amețeli, mai precis stări specifice de enteroviroză și toxiinfecție alimentară.

Sancțiuni pe bandă rulantă
La CNSH Târgu Jiu a fost declanșată o anchetă de către Direcția de Sănătate Publică Gorj chiar de vineri. O echipă de inspectori a prelevat probe din cantină liceului, iar până la primirea rezultatelor de laborator, au fost aplicate două sancțiuni pentru personalul blocului alimentar. Astfel, DSP Gorj a aplicate o amendă de 2.000 de lei și o alta de 3.000 de lei pentru nepăstrarea corespunzătoare a probelor alimentare pentru 48 de ore și pentru calcularea necorespunzătoare a numărului zilnic de calorii, pe grupe de vârstă.
Totodată, o sancțiune de 10.000 de lei a fost aplicată și de DSVSA Gorj. ,,În urma anchetei desfășurate de inspectorii DSVSA Gorj, s-au efectuat prelevări de probe pentru determinări microbiologice de pe suprafețele care vin în contact cu produsele alimentare, ustensile și mâinile personalului care deservește blocul alimentar. S-au identificat anumite neconformități privind starea de întreținere a unor echipamente și utilaje aflate în incinta cantinei colegiului, motiv pentru care s-a aplicat o sancțiune contravențională de 10.000 lei conform H.G. 984/2005 cu modificările și completările ulterioare și s-a acordat un termen de remediere a acestor nereguli. În funcție de rezultatele analizelor din produsele alimentare prelevate de reprezentanții DSP Gorj și a rezultatelor testelor de sanitație efectuate de inspectorii instituției noastre vom putea confirma sau nu focarul de toxiinfecție alimentară”, a transmis conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.

Muște… în meniu
Odată cu izbucnirea acestui scandal, părinți, dar și elevi cazați la căminul CNSH, care servesc și masa la cantină, au prins curaj și fac dezvăluiri despre condițiile de servire a meselor. Părinții unei eleve ne-au furnizat trei fotografii în care se pare că o muscă se înfruptă din mâncarea elevilor. ,,Fotografiile sunt reale. Vreau doar să se atragă atenția asupra faptului că acea cantină are foarte multe nereguli, drept dovadă și faptul că mulți copii au făcut toxiinfecție alimentară. Vina este a bucătăreselor de la cantina CNSH”, a spus revoltat un părinte. Acesta a precizat că atunci când s-au găsit muște în mâncare, fiica sa le-a arătat fotografiile celor de la personalul cantinei, iar bucătăresele au îndemnat-o să le șteargă pentru a nu ajunge la vederea directorului instituției de învățământ.

,,Plătim aproape 500 de lei”
De asemenea, un alt tată, supărat că fiica sa a fost printre cele care au ajuns în seara zilei de joi la spital, simțindu-se foarte rău, a declarat pentru Gorjeanul faptul că a comunicat această situație oficialilor din Ministerul Educației, precizând că problema nu este una nouă și că se cunosc de multă vreme condițiile de la cantina CNSH: ,,Plătim aproape 500 de lei pe lună, iar din această sumă foarte puțin este pentru cazare, restul fiind pentru mâncare. Se minte atunci când se declară că doar câțiva copii s-au îmbolnăvit. Numărul lor este mult mai mare. Copiii au reclamat în nenumărate rânduri faptul că mâncarea servită la cantină este alterată, vasele în care aceasta se pregătește ori se servește sunt murdare, iar de multe ori elevii aleg nici să nu mai mănânce acolo. Domnul director al liceului spune că elevii au făcut toxiinfecţie alimentară deoarece au mâncat preparate din exteriorul unității de învățământ. Nimic mai fals! Eu astăzi (n.r. vineri) am discutat la telefon și cu secretarul de stat din Ministerul Educației. I-am informat pe cei de la minister despre situația de la Târgu Jiu. Sper să se ia masuri și să nu se mai repete astfel de incidente, și nici să ni se mai îmbolnăvească proprii copii din cauza condițiilor în care li se servește masa la cantină”.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Aprob . Am stat în căminul liceului Spiru Haret . De cele mai multe ori preferam să nu merg la masă ori chiar să merg și să nu mănânc . Doamnele de la cantină nu purtau mănuși , fumau lângă mâncare , tacâmurile nu erau bine curățate astfel încât ajungeam până acolo și plecăm văzând una ca asta . Iar pe lângă asta și condițiile din cămin , nu doar cantina sunt unele de nu am cuvinte . Băile abia sunt îngrijite . Chiar ar trebui să se ia măsuri , mai ales că părinții plătesc atâția bani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here