Managementul privat, o idee prostească

187

grebla 006Senatorul PSD, Toni Mihail Greblă, nu s-a arătat de părere ieri că managementul privat la unităţile energetice şi miniere din Gorj ar fi o soluţie pentru redresarea acestora. “O idee la fel de prostească, o idee care văd că a prins foarte bine pe acelaşi slogan, absolut golit de conţinut, că managementul privat e mult mai bun ca cel de la stat şi că statul e un bun administrator.

Este o lozincă uneori este adevărată, alteori nu”, a declarat Greblă care a dat exemplu că marile companii producătoare de autoturisme din Franţa au management de stat, acestea fiind de stat. “Avem falimente de răsunet în sistemul privat, avem, la fel, proastă administrare în sistemul de stat. Asta depinde însă cine comandă managementul care nu este de stat sau privat, este bun sau prost”, a completat senatorul PSD care susţine, de asemenea, că ministerul nu vrea să scape din mână aceste companii pentru că de aici pot să dirijeze contractele şi sumele de bani care ajung în mâinile altora.

Anti-privatizare

Greblă şi-a expus părerea şi despre privatizarea energiei. “Este o greşeală fundamentală a privatiza ramurile strategice sau care sunt de utilitate publică, într-o ţară. Pe de altă parte, suntem în plină criză. În plină criză nu se vinde industria mare deoarece nimeni nu o cumpăra la preţ semnificativ sau la adevărata ei valoare, ci acum sunt foarte prezenţi speculatorii, cei care speculează diverse conjuncturi economice. Statul a încercat să vândă, pe bursa de valori, 8% din acţiunile deţinute la Petrom şi a fost nevoit să anuleze licitaţia deoarece nu a primit o ofertă suficientă, deşi se aştepta la una semnificativă. Probabil va relua această licitaţie. Nimeni nu învesteşte în perioadă de criză mai ales în ramurile strategice care duc la amortizarea investiţiei la perioade mai mari de zece ani. Nicio bancă din lume acum nu îţi dă credit pe 25 de ani într-o economie care este fantastic de instabilă, într-un sistem foarte fragil”, a conchis parlamentarul.

A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here