Managementul lui Corcoață frizează penalul! Organele judiciare pot investiga comisioanele și contractele de la UATAA

2343

Uzina de termoficare de la Motru, UATAA SA, aproape că și-a egalat pierderile pe 2018, cu cele pe care le-a avut în urmă cu trei ani, la momentul intrării în insolvență. De opt ani, societatea este condusă de Eugen Corcoață, director general și mai apoi, administrator special, ținut în funcție de acționarii societății, adică de consilierii locali de la Motru care au pus mai presus de interesul orașului și al motrenilor, pe cel de grup, al grupului politic PSD. O analiză a evoluției financiare a societății și a greșelilor de management, relevă unele complicități care doar în cadrul unei anchete penale pot fi deslușite, în cazul în care organele judiciare din zonă, Parchet și Poliție, ar fi interesate.

Comision de succes din facturile motrenilor
La finele lui 2011, când Eugen Corcoață a fost numit în funcția de director general, UATAA SA a înregistrat rezultate financiare pozitive, însă acesta a reușit ,,performanța” ca în mai puțin de trei ani societatea să intre în insolvență, cu pierderi de 2,3 milioane de lei, în 2015, și datorii de peste 23,7 milioane de lei. Menținut în poziția de administrator special de către majoritatea din Consiliul Local Motru, după ce UATAA a ajuns în insolvență, Corcoață nu a făcut nimic pentru redresarea acesteia, ba chiar poate fi suspectat că nu a apărat interesele societății, în contextul în care nu a semnalat judecătorului sindic de la Tribunalul Gorj aspecte esențiale decise de adunarea creditorilor, în care reprezentantul CE Oltenia, principalul creditor, a făcut jocurile în favoarea lichidatorului judiciar. Astfel, s-a ajuns în situația în care lichidatorul judiciar Siomax SPRL încasează comision de succes, nu doar din încasarea unor creanțe vechi, ci și din facturile curente pe care le plătesc motrenii, din ajutoarele financiare primite de la Guvern, din sumele încasate din vânzarea energiei electrice și din bonificațiile primite de societate pentru cogenerare.

Comision de 44.000 de euro pentru cumpărarea certificatelor de CO2
Corcoață nu a achiziționat certificatele de CO2 pentru anul anterior, producând prejudicii considerabile societății, deși a avut posibilitatea să cumpere acele certificate cu cele 9,4 milioane de lei, alocate de Guvern pentru subvenții și pierderi induse, la sfârșitul lui 2017, în urma solicitărilor de la Primăria Motru. Din acești bani, Corcoață a preferat să plătească, în avans, ratele aferente programului de reorganizare, până în luna noiembrie a acestui an. Trebuie avut în vedere faptul că în luna mai a anului trecut, prețul pentru certificatele de CO2 era de 15 euro, bucata, iar luna trecută, prețul aproape se dublase, ajungând la 27 de euro/certificat. În aceste condiții, societatea a cumpărat, în ultimul moment, certificatele necesare la prețul de 30,5 euro, diferența de 3,5 euro/certificat fiind, de fapt, comisionul pe care UATAA trebuie să-l plătească pentru fiecare certificat pe care l-a împrumutat de la Termoficare Oradea, adică în jur de 44.000 de euro.

Incompetența lui Corcoață
Chiar dacă anul trecut UATAA a pus în funcțiune un cazan nou pentru producerea apei calde menajere pentru perioada de vară, care funcționează cu gaz, Corcoață nu are încheiat un contract pentru achiziție gaze naturale și nu poate porni acest cazan, fiind nevoit să folosească un cazan vechi, pe bază de cărbune. Problema este că, până la această dată, Corcoață nu a făcut demersuri nici pentru încheierea unui contract pentru cărbune. Corcoață preferă să cumpere cărbune de la carierele private din zona Motru, fără nicio procedură de achiziție, fără vreun buletin de analiză în baza căruia să se facă plata, iar aceste lucruri frizează penalul.Corcoață se putea folosi de prevederile unui act normativ care-i dădea posibilitatea, fiind producător de energie termică pentru populație, să achiziționeze gaze naturale la prețul reglementat de 68 de lei/Mwh și nu la prețul pieței.Dacă la Motru ar exista poliție și nu doar niște bețivi care-și fac veacul în cârciumile insalubre din zonă, Corcoață ar avea dosar penal pentru faptele din 2013 când a dat unui SRL să-i administreze certificatele de dioxid de carbon, primite gratuit de la Guvern, fără aprobarea sau informarea consiliului local. Firma respectivă a intrat în faliment, iar UATAA a pierdut certificatele de CO2, așa că, pentru a putea funcționa în continuare, a achiziționat contracost, alte certificate, prejudiciind, în mod evident societatea.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here