Mamografii 3D la Spitalul Județean

1777

Mamografia digitală cu tomosinteză sau mamografia 3D, cea mai modernă tehnică de screening și de diagnostic a cancerului de sân, este disponibilă la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Începând din data de 3 iulie, pe lângă mamografii 2D, gorjencele vor putea beneficia și de examinări digitale 3D. Mamografia se recomandă femeilor de peste 40 de ani.

Unitatea medicală a achiziționat, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, unul dintre cele mai performante mamografe din țară.
„Mamografia 3D sau tomosinteza este cea mai evoluată metodă de diagnostic radiografic a sânului, prin care sânul este scanat din diverse unghiuri, permițând generarea de imagini cu înaltă rezoluție. Această investigație se poate compara cu un examen tomografic”, spun reprezentanții spitalului.
Mamografii cu tehnica 2D se fac la spitalul județean încă din anul 2001. De noile proceduri se va ocupa dr. Hmida Charaf, medic specialist în radiografie clasică, ecografie, CT și senologie imagistică. Acesta a urmat un curs de specializare la Cluj, fiind singurul medic care se va ocupa de mamografiile cu tomosinteză.
„Durata procedurii este de 15-30 de secunde”, spune dr. Hmida Charaf, supraspecializat în imagistică mamară.
Ca măsură de prevenție, această investigație se recomandă tuturor femeilor după 40 de ani, chiar dacă nu există o simptomatologie mamară (dureri, inflamații, noduli palpabili, scurgeri din mamelon), spun medicii.

Avantajele mamografiei 3D
– Crește cu 41% rata de detecție a cancerului mamar, în special a cancerului invaziv;
– Scade cu 15% nevoia că pacientei să i se facă biopsie mamară sau teste adiționale în cazul rezultatelor fals pozitive. Scad astfel anxietatea așteptării rezultatului și costurile unor teste inutile;
– Are o acuratețe foarte bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor;
– Este potrivită în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu țesut mamar dens.

Mamografii gratuite. Programări!
Și în județul Gorj, cancerul de sân este cea mai frecventă malignitate la femei, iar screeningul mamar, ca măsură de prevenție, este o verificare a sânilor care permite depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor. Uneori, examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie și biopsie mamară.
Programările pentru mamografia 3D se pot face la Laboratorul Radiologie și imagistică medicală, etaj I, camera 47 din cadrul Spitalului Județean, situat pe strada Progresului (Spitalul 700), în baza unei recomandări de la medicul de familie sau medicul specialist, în baza biletului de trimitere sau contracost.
Medicii spun că o mamografie făcută la timp poate însemna o viață salvată, căci aceasta este una dintre cele mai importante investigații necesare pentru depistarea afecțiunilor la nivelul sânilor.
În plus, marea majoritate a pacienților internați în Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu beneficiază, pe durata spitalizării, de cel puțin un tip de investigație imagistică (CT, RMN, radiografie, ecografie etc).
„Echipa de medici și cadre medicale de la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală au realizat, de la începutul anului și până în prezent, peste 6.800 de investigații CT, peste 1.300 investigații RMN, peste 1.170 osteodensitometrii, peste 700 de mamografii și peste 15.600 de radiografii în regim de urgență și ambulator”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here