Mama care a câştigat la CEDO: “În spital m-au tratat ca pe un câine!”

332

poza_zilei_2011_06_14Statul român a fost din nou sancţionat la Strasbourg din cauza anchetelor superficiale făcute. O mămică din Gorj s-a plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului(CEDO) că la naştere, medicii nu şi-au dat silinţa pentru a-i salva copilul. Hotărârea CEDO împotriva României stabileşte despăgubiri pentru mamă de 16.000 de euro.

Povestea tragică a Anei Elisabeta Baldovin din Băleşti a început în 2002. Era pentru a doua oară când pierdea un copil. Pe primul l-a pierdut la o săptămână după ce l-a născut. A îndurat suferinţa şi a sperat că următorul copil îi va umple şi golul făcut după pierderea primului copil. “Medicul meu la care mă duceam lună de lună, mi-a recomandat cezariană. Cu doi ani în urmă îmi mai murise o fetiţă, tot din această cauză că nu mi-au făcut cezariana. Am venit la spital să mă internez pentru a face cezariana programată, dar stând în spital, m-am trezit cu asistenta că mi-a făcut o injecţie, apoi am aflat că a fost pentru dilatare. Le-am spus că nu pot naşte normal, îmi trebuie cezariană şi doamna doctor Ghimbaş mi-a spus că nu se poate, trebuie să nasc normal. Aveam sarcină pelvină şi i-am pus pe masă 5 milioane de lei vechi şi mi-a spus că nu-şi mânjeşte mâinile de sânge pentru banii ăştia”, povesteşte, acum, femeia.

Sugrumată cu cordonul ombilical

,,Copilul venea cu capul şi când au văzut acest lucru, au băgat mâna după copil, l-am văzut apoi zgâriat pe faţă pe cap şi nu mai ştiu de aici pentru că am leşinat. M-am trezit la un moment dat şi nu am auzit fetiţa plângând, atunci au chemat medicii pediatrii, am văzut doar cum i-au pus un tifon pe gură şi au început să sufle şi mi-au spus că e ceva normal, să nu mă sperii. După câteva ore, fetiţa a murit. Mi s-a spus că nu fac copii normali, cu handicap. Pe certificatul de deces, medicii din Târgu-Jiu au spus că fetiţa a murit din cauza malformaţiilor. Noi am cerut o expertiză la Medicina Legală şi au decis că fata a murit din cauza medicilor, s-a sugrumat cu cordonul ombilical”, completează Ana Elisabeta Baldovin.

În România nu ai dreptate!

Acasă deja familia era disperată, Ana pierdea şi al doilea copil. Cu sufletul distrus de pierderea celor doi copii, Ana Elisabeta Baldovin a decis să dea în judecată medicii. “În România nu ne-a făcut dreptate. Ne-am adresat Colegiului medicilor, procurorilor, judecătorilor şi nu s-a stabilit că e cineva vinovat. Nu ştiam de decizia luată, vestea am primit-o acum de la dumneavoastră. Mă bucur, pentru că am făcut plângerea ca să demonstrez că am avut dreptate, nu pentru bani. Am vrut să transmit un mesaj că dacă eşti plictisit de ceva nu mai face acel lucru. Pentru asta am luptat!”, a declarat femeia. În România, nimeni nu i-a dat însă dreptate.

CEDO stabileşte altceva!

Şi cum era normal, a urmat plângerea la Strasbourg. Aici s-a stabilit că medicii care au asistat la naştere nu şi-au făcut datoria. În plus, Curtea a constatat că România a încălcat articolul 2 al convenţiei, prin lipsa anchetei eficiente şi a stabilit o satisfacţie echitabilă ce va trebui plătită petentei, în sumă de 16000 euro. Asta după 8 ani, timp mult şi pentru medicul care a asistat-o la naştere pe femeie şi din vina căruia copilul a murit la naştere, să-şi mai amintească de caz. Familia Baldovin susţine că medicul ginecolog a fost Ileana Ghimbaş.

Doctoriţa Ghimbaş nu a dat declaraţii

“Nu îmi mai amintesc acest caz. Ştiu că atunci când se necesita cezariană, sigur se făcea acest lucru. Despre acest caz, nu-mi amintesc nimic, nici numele. Nu m-a deranjat nimeni, nici să dau cu subsemnatul, să explic ceva în sensul acesta”, a declarat medical despre care familia susţine că ar fi asistat la naştere. Viaţa Anei, acum în vârstă de 28 de ani, s-a schimbat foarte mult. În urma pierderii celor doi copii, au apărut şi problemele în familie, iar la câţiva ani au şi divorţat. Acum doi ani, Ana s-a recăsătorit şi a reuşit să facă un copil. A avut, însă, mari emoţii la naştere şi a cerut, chiar dacă nu s-a impus, cezariană. A reuşit să treacă cu bine totul şi acum poate să-şi strângă în braţe copilul.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here