Majoritatea şcolilor din Gorj, pregătite pentru sezonul rece

573

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj dă asigurări că majoritatea şcolilor din judeţ sunt pregătite pentru sezonul rece, atât în privinţa aprovizionării cu combustibil, cât şi a funcţionării surselor de încălzire cu care sunt dotate. Potrivit inspectorului şcolar general Ion Işfan, doar în patru unităţi de învăţământ din judeţ există probleme în ceea ce priveşte asigurarea căldurii elevilor, în sensul că instalaţiile actuale nu dau randament, însă au fost deja alocaţi bani pentru înlocuirea acestora.

Încălzirea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Gorj se face cu combustibil gazos, lichid, solid, electric sau combinat. Până în prezent, reprezentanţii IŞJ Gorj au verificat toate cele 110 PJ-uri şi structurile acestora. În ceea ce privește autorizarea ISCIR a centralelor termice, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că 10 unități de învățământ încă nu au obținut această autorizare, iar alte trei unități de învățământ nu au efectuat verificarea pentru toate centralele unităților arondate. Acestora le-a fost recomandat să urgenteze verificarea sistemelor de încălzire, iar la şedinţa cu directorii de la începutul anului şcolar, s-a discutat punctual, cu directorii din aceste şcoli despre demersurile care trebuie făcute pentru obţinerea autorizaţiei. Dintre toate unităţile alimentate cu gaze, doar trei de la nivelul judeţului nu au autorizaţie ISCIR – Şcoala Gimnazială nr. 3 Rovinari, Săcelu şi Vladimir. 100 dintre unităţile şcolare care au centrale proprii sau în care  încălzirea se face  cu sobe, folosindu-se combustibil solid sau lichid, au asigurat combustibilul în proporţie de 100% din necesar.
Sunt însă şi unităţi de învăţământ în care combustibilul solid este asigurat doar în proporţie de 30% – 50%, fie din cauza fondurilor insuficiente, fie din cauza furnizorilor care nu fac aprovizionarea la termenele contractate. Este vorba de şcolile gimnaziale din Lihuleşti, Scoarţa, Muşeteşti, Cruşeţ şi Prigoria. Din aceleaşi cauze, alte opt unităţi de învăţământ din judeţ au asigurat combustibilul solid în proporţie de 50% – 80%; Școala Gimnazială Aninoasa, Liceul Tehnologic Bîlteni, Şcoala Gimnazială “Nicolae Tomovici Plopşor” Plopşoru, Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, Şcoala Gimnazială Stăneşti, Şcoala Gimnazială Nr.1 Văgiuleşti şi Liceul Tehnologic Tismana, Liceul Tehnologic Baia de Fier. În schimb, toate cele 4 unităţi de învăţământ care au încălzire  cu combustibil lichid au stocurile în proporţie de 100%. De altfel, potrivit conducerii IŞJ Gorj, probleme cu încălzirea ar fi doar în patru unităţi de învăţământ din judeţ. „Probleme sunt doar în patru unităţi de învăţământ, unde ne gândim să îi ajutăm pe colegii din şcolile respective prin dotarea cu cazane pe combustibil solid, cărbune şi lemne. E vorba despre şcoala din Pocruia, şcoala din Muşeteşti şi de două şcoli primare din Bolboşi şi Cruşeţ. Din economiile făcute la finanţarea de bază deja am încercat şi am reuşit să alocăm sume de bani cu care cei de acolo să îşi cumpere cazanele de care au nevoie pentru că s-a constatat că instalaţiile pe care le au acum montate nu dau randament. Este căldură în toate unităţile de învăţământ, dar ne dorim ca toate şcolile să aibă cele mai bune condiţii pentru elevi. Pentru celelalte şcoli au fost alocate sume cuprinse între 30.000 şi 50.000 lei”, a declarat Ion Işfan, şeful IŞJ Gorj.

Microbuzele şcolare sunt pregătite pentru iarnă
Şi microbuzele şcolare sunt pregătite pentru iarnă. „Majoritatea microbuzelor sunt la comunităţile locale, dar din informaţiile pe care le am, fiecare primar s-a îngrijit ca aceste microbuze să aibă cauciuri de iarnă, antigel şi ce mai e nevoie, astfel încât să circule conform legii”, a mai precizat Ion Işfan.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here