Majorarea taxei de cablu, discutată în şedinţa de CL Peştişani

382

Deşi locuiesc la Peştişani, colaborarea mea cu consilierii locali şi alţi funcţionari ai primăriei este mai mult ilegală. Aşa se face că, în Gorjeanul de ieri, am anunţat greşit data şedinţei ordinare a CL pe luna iunie ea având loc azi, la ora 16,00. Oricum, faţă de cele patru puncte aflate pe ordinea de zi – de umplutură şi superficiale -, plus punctul 5 – Diverse, toate sunt proiecte de hotărâre ale viceprimarului Ilie Fuiorea(PNL), ar fi putut exista şi altele. Cea mai interesantă este cea legată de majorarea taxei la cablu, o să vedeţi şi de ce..

Cariera de piatră şi concediile medicale
Cum ar fi intenţia de a concesiona o carieră de piatră la Gureni – chestiune respinsă la trei şedinţe CL extraordinare ori soluţionarea gravei probleme a lipsei de curent electric în Colonia ACH Gureni, încă din 8 iunie. Dar, mă rog, dacă viceprimarul împuternicit cu puteri de primar şi, deci, ordonator de credite, ar vrea. Numai că el îi face pe toţi subordonaţii incompetenţi, motiv pentru care Secretarul Jr. Miruna Porumbel şi-a luat lumea-n cap, intrând în concediu medical. Şi nu este singura care apelează la concediu medical: Fostul viceprimar Nicolae Nicolcioiu şi-l tot lungeşte pe al lui, iar cântăreţul de muzică populară Constantin Dodo Lătăreţu, de pildă, a preferat să intre în concediu postnatal. Ca să nu i se restructureze postul. Că oricum, obiectul muncii sale de director de Cămin Cultural nu există. Comuna Peştişani neavând Cămin Cultural. Decât unul „la roşu”, adică neterminat.

Proiect necesar, dar neacceptat pentru reducerea taxei de cablu!
Consilierul local Constantin Fuiorea (PRM) a observat că firma locală de Cablu, deţinută de un patron hunedorean Lăcătuşu, om de afaceri prosper, ce şi-a construit o vilă în Peştişani. Consilierul local C. Fuiorea n-ar vrea să-l supere pe celălalt Fuiorea Ilie(PNL), care-i cu pâinea şi cuţitul la primăria în care se poartă ca pe propria-i moşie. Bazat pe mărirea sumei/taxei lunare de la 30 lei la 35 de lei, făcută de firma de cablu din Peştişani, cu o expunere de motive asupra căreia vom reveni mai jos, şi conform Legii nr. 215-2001, privind administraţia publică locală şi în baza art. 35, C. Fuiorea propunea invitarea respectivului patron în şedinţă de CL, pentru a explica motivul măririi taxei. Analizând mărirea exagerată, consilierul local C. Fuiorea afirmă – în expunerea de motive – că această firmă de cablu, fiind unica pe raza comunei Peştişani, a găsit de cuviinţă să mărească tariful, fără a ţine seama că alte firme similare de pe raza judeţului Gorj percep sume mai mici. S-a mai contat pe faptul că firma scuteşte şi a scutit de la plată unele familii şi instituţii din comună, iar aceste scutiri se răsfrâng negativ asupra cetăţenilor. De asemenea a constatat că firma a avut unele avantaje la nivelul comunei – întinde cablurile cum vrea şi pe unde vrea, gratis – iar firma nu a ţinut seama de facilităţi, mărind permanent taxele, introducând posturi de televiziune needucative şi lipsite de interes.

Cine şi ce interese are?
În acel proiect de hotărâre, neinclus pe ordinea de zi, consilierul local C. Fuiorea propune colegilor din CL şi patronului firmei să analizeze situaţia, invitându-l la o dezbatere faţă-n faţă. Se mai propune reducerea taxei, în caz contrar CL va găsi noi firme sau alte modalităţi de concurenţă. Cu scopul reducerii taxei actuale, ajunse la un nivel inacceptabil.
Se dă ca exemplu televiziunea Romtelecom, care percepe – pentru 99 de canale prin satelit – numai 38 de lei-lună cu TVA inclus. Plus DOLCE TV, DIGI TV, etc. Cine şi de ce are interes să nu se discute taxa de cablu?
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here