Maioreanu: PNL a elaborat o nouă variantă a strategiei energetice

1203

Liberalii au elaborat o nouă variantă a Strategiei Energetice a României, susține Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei.
Strategia Energetică a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, este un document programatic care definește viziunea și stabilește obiectivele fundamentale ale procesului de dezvoltare a sectorului energetic.
Potrivit fostului secretar de stat, viziunea și obiectivele au rămas aceleași din vechiul proiect. „Înseamnă că am făcut treabă bună, nu-i așa? Viziunea și obiectivele sunt de dezvoltare a sectorului energetic. Dar obiectivele strategice de interes național, obiectivele de investiții, prognozele de participare la producția totală de energie a producătorilor noștri au dispărut. Nu se știe ce se va întâmpla cu Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia, de exemplu”, a mai punctat Maioreanu. Pe de altă parte, noul proiect este construit pe baza Planului Național Integrat Energie-Schimbări Climatice (PNIESC), iar acest lucru, spune Maioreanu, este interzis de Regulamentul 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice.
„PNIESC se elaborează pe baza Strategiei Energetice și nu invers. Faptul că guvernul liberal vrea să fie mai catolic decât Papa dăunează grav energeticii românești. 40% energie din surse regenerabile în 2020, respectiv 49% în 2030, cum vrea PNL în această strategie, este peste recomandarea Comisiei Europene de 37,5%. Ar fi frumos să bată vântul ca în Danemarca sau să fie soare mereu ca în Vietnam. Dar la noi nu este așa. Sistemul energetic are nevoie de stabilitate, iar noi avem resurse să fim stabili. Față de țările din vest, suntem la un alt nivel de dezvoltare. Vom ajunge în 2050 acolo unde vor ajunge toți. Dar avem alt ritm și mai avem resurse care ne pot susține tranziția spre energie curată. A nu-ți folosi resursele (inclusiv CEO, care plătește pentru că poluează!) înseamnă să pui în pericol siguranța energetică a țării. Nu poți să îngropi ceea ce avem și pui în loc unități de producție care funcționează în funcție de vânt sau soare. Cu ce bani? Crește din nou factura cetățenilor? Sau românii nu contează?”, mai spune Maioreanu.
De ani buni, guvernanții, indiferent de culoarea politică, promit finalizarea strategiei energetice, discuții mult mai ample având loc în fiecare campanie electorală.
I. IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here