Mâine se coboară oile la Baia de Fier

499

Gorjenii sunt aşteptaţi duminică dimineaţa la Baia de Fier pentru a coborî oile de la munte împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale. Primarul Constantin Mihuţescu spune că a pus la punct şi de data aceasta un program artistic şi folcloric prin care să fie la înălţimea aşteptărilor celor care vor vizita comuna condusă de el.

Edilul afirmă că la ora 10.00 începe parada portului popular, ansambluri folclorice din mai multe judeţe, inclusiv Sibiu şi Alba, fiind prezente la festivităţile respective.

Reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, inclusiv politicieni din Gorj, sunt aşteptaţi să vină la cea de-a 17-a ediţie a festivalului intitulat “Coborâtul oilor la munte”. Festivalul respectiv marchează închiderea sezonului de păşunat, ciobanii retrăgându-se spre casele lor în perspectiva venirii ierni. Urcatul oilor la munte se face primăvara la Novaci, conform tradiţiei, deşi, în ultimii ani, edilii celor două localităţi nu-şi mai vorbesc prea mult, cele două primării disputându-şi graniţa care le desparte în zona staţiunii Rânca. Disputa respectivă este mediată de Prefectura Gorj, dar o soluţie de compromis nu a fost găsită până acum, ciobanii care urcă vara cu oile la munte neştiind uneori dacă se afla pe teritoriul oraşului Novaci sau pe cel al comunei Baia de Fier, conform pretenţiilor edililor celor două localităţi.
Gelu IONESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here