Mâine, la Tismana, o nouă ediție a Festivalului ,,Geagu Cătăroiu”

747

Primăria orașului Tismana, în colaborare cu Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, organizeză joi, 16 mai 2019, o nouă ediție a Festivalului Regional de Muzică Tradiţională „Geagu Cătăroiu” (Petre Geagu Cătăroiu, lăutar şi rapsod celebru, foarte apreciat în anii ‘50-’70).

Festivalul de muzică tradiţională „Geagu Cătăroiu” de la Tismana îşi propune să reînvie muzica lăutărească, veche, atât de apreciată odinioară. Festivalul de muzică lăutărească ,,Geagu Cătăroiu” se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului și portului popular și va avea o singură secțiune: Tarafuri. Festivalul – concurs este deschis tarafurilor din toată țara. Componența tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas, țambal, cobză (3-7 persoane), iar pentru tarafurile din alte județe vor fi admise instrumente specifice zonei respective, plus doi rapsozi vocali. Nu se admit în concurs instrumente electronice. Fiecare taraf poate prezenta în concurs un program, care nu poate depăși 30 minute, inclusiv rapsozii. Un instrumentist nu poate face parte din mai multe tarafuri. Rapsozii vor avea în repertoriu și piese din obiceiurile de nuntă: învelitul miresei, bărbieritul mirelui, împodobitul bradului, zorile și hora miresei. Costumul popular este obligatoriu.
Concursul se va derula pe scena Casei de Cultură din Tismana, începând cu ora 15.00. Premiile sunt acordate de: Consiliul Local și Primăria Tismana – Premiul I și un Premiu special; Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” – Premiul al II-lea; Școala Populară de Artă – Premiul al III-lea; C.J.C.P.C.T. Gorj – trei Premii speciale; Asociația ,,La Tismana într-o grădină” – un premiu special.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here