Măicuţă de la Mănăstirea Tismana, fugită după un mirean din Turceni

1899

Mănăstirea Tismana a fost dată peste cap în urmă cu două săptămâni după ce personalul lăcaşului de cult a sesizat lipsa uneia dintre surori. Femeia fugise însă după un muncitor, care prestase la firma angajată să lucreze pentru Muzeul Tezaurului BNR, situat lângă mănăstire. Tânărul în vârstă de 25 de ani, din satul Jilţ, aparţinând de oraşul Turceni, care i-a sucit minţile surorii, a dus însă măicuţa acasă şi ar intenţiona să o ia de soţie. Localnicii din Jilţ nu văd însă cu ochi răi dragostea care a luat naştere între măicuţă şi tânărul lor consătean şi chiar i-au dat dreptate familiei acestuia atunci când maica stareţă Antonia, de la Mănăstirea Tismana, s-a deplasat la casa băiatului în intenţia de a o convinge, pe cea fugită de sub supravegherea sa, să revină alături de celelalte surori, înapoi la lăcaşul de cult. Membrii familiei tânărului au alungat însă femeile venite la ei la poartă, în intenţia de-a o lua acasă pe cea plecată din sânul mănăstirii.

În minus cu o soră, aşa funcţionează, de mai bine de două săptămâni, Mănăstirea Tismana după ce una dintre tinerele aflate în slujba lăcaşului de cult a decis să-l părăsească, îndrăgostindu-se de un mirean. Cei doi s-au cunoscut, de altfel, în incinta mănăstirii, tânărul Cărăşel prestând la muzeul aurului de la Tismana, construit lângă zidul aşezământului religios, spun localnicii din Jilţ-Turceni care încurajează povestea de dragoste interzisă. Măicuţa i-ar fi servit masa celui pe care acum l-a urmat, mănăstirea asigurând masa pentru angajaţii firmei prestatoare. Văzându-se zilnic, la masă, între cei doi s-a înfiripat şi dragostea, care s-a dovedit atât de puternică încât maica şi-a părăsit surorile pentru a-şi continua viaţa în afara zidurilor mănăstirii. Mireanul care i-a furat inima a dus-o pe maică acasă la el, şi cum nu este căsătorit, ar intenţiona să o ia pe acesta de soaţă, în curând.

Stareţa Antonia, ţinută departe de tânăra soră
Îngrijorată de fuga tinerei măicuţe, dar şi dornică de a o convinge că i-ar fi mai bine în incinta mănăstirii, stareţa Antonia de la Tismana, însoţită de câteva surori, s-a deplasat la domiciliul mireanului de la Turceni. Familia băiatului le-a alungat însă pe măicuţe, ţinându-le departe de cea care a ales lumea pământească în locul celei duhovniceşti. Localnicii din sat, care au văzut incidentul, chiar au încurajat familia băiatului, încurajându-i pe cei apropiaţi acestuia să nu o lase pe măicuţă înapoi la mănăstire.
În ceea ce priveşte reprezentanţii parohiei, aceştia refuză să comenteze cele întâmplate, susţinând doar că problema este recentă şi trebuie clarificată între familia Cărăşel şi Mănăstirea Tismana. Localnicii dau însă asigurări că familia băiatului este creştină, toţi având maximă grijă de măicuţă.

Mitropolia Olteniei cercetează incidentul
Cum maica stareţă Antonia a fost plecată în Dolj în cursul zilei de ieri, iar la Mănăstirea Tismana nimeni nu vorbeşte în lipsa acesteia, am încercat să aflăm de la Mitropolia Olteniei exact starea de fapt, dar şi dacă măicuţa a fost sau nu hirotonisită. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, diaconul Ioniţă Apostolache, a promis că ne va transmite, în cel mai scurt timp, un răspuns oficial al instituţiei religioase legat de cele întâmplate, dar şi legat de starea de noviciat sau nu a acesteia. Ioniţă Apostolache a menţionat, de asemenea, că dacă măicuţa revine la Mănăstirea Tismana ei nu i se poate întâmpla nimic, ea neriscând vreo sancţiune.

Măicuţa a încălcat un legământ
Cert este doar că, dacă avea un contract de muncă cu Mănăstirea Tismana, sora care trăieşte acum în cătunul de lângă Turceni, nu îl mai are. Ea a încălcat regulamentul intern al mănăstirii şi legământul sfânt făcut. Nu riscă vreo pedeapsă dacă eventual s-ar reîntoarce în aşezământul religios asta deoarece, chiar şi urmare a celor întâmplate, nu şi-a pierdut calitatea de creştină ortodoxă. Calitate care nu o împiedică să se cunune religios în biserică cu mireanul pentru care a părăsit viaţa monahală pentru una lumească, la ţară.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here