Numărul celor care au trecut pragul muzeelor şi caselor memoriale din judeţul Gorj în primele opt luni ale acestui an este mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În topul celor mai vizitate obiective turistice din judeţ rămân, ca şi în anii precedenţi, Peştera Polovragi şi Casa-muzeu „Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa. Şi încasările sunt mai mici decât cele înregistrate în 2013.
Dacă în 2013, Muzeul Judeţean Gorj a avut aproximativ 61.000 de vizitatori, în perioada ianuarie – august 2014, doar circa 40.000 de persoane au vizitat muzeele şi casele memoriale din judeţ. „Faţă de anii precedenţi, nu stăm tocmai bine în ceea ce priveşte numărul de vizitatori. Până acum, avem circa 40.000 de vizitatori. Ca de obicei, cele mai vizitate obiective sunt Peştera Polovragi, Casa-muzeu „Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa, Muzeul de Artă din Târgu-Jiu, Muzeul de Istorie şi Arheologie, Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara şi Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu”, spune Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Încasări de 1,5 miliarde lei
Nici încasările nu sunt pe măsura celor înregistrate în cursul anului 2013. Până în prezent, Muzeul Judeţean Gorj a încasat circa 1,5 miliarde lei din taxele de vizitare, taxele video şi taxele foto. O altă sursă de venit o reprezintă vânzarea de materiale promoţionale, fie că este vorba de pliante sau cărţi poştale, obiecte de ceramică sau textile. „Cele mai vândute sunt pliantele şi cărţile poştale pe care le produce muzeul, la care se adaugă piesele din ceramică achiziţionate de către muzeu de la doi meşteri olari din satul Noapteşea, comuna Şişeşti, judeţul Mehedinţi, unde este un important centru ceramic al Olteniei – Maria Căţea şi Iancu Giurea. În ceea ce priveşte aceste piese ceramice, câştigul muzeului este aproape dublu deoarece le-am luat la un preţ foarte mic pe care noi, la unele piese, îl dublăm. Chiar şi aşa, comparativ cu ceea ce se găseşte pe piaţă, sunt foarte, foarte ieftine. La noi o oală de sarmale costă 15 lei, cana de vin – 4 lei, scrumiera din ceramică – 2 lei, ulcioraşele – 2 lei, străchinile – 2 lei, etc. După aceea se adaugă piesele textile, luate în sistem de consignaţie, tot de la o firmă din Mehedinţi, din comuna Ponoarele mai exact. Cel mai bine merg brâiele şi iile deoarece au preţuri foarte, foarte accesibile”, a precizat directorul Muzeului Judeţean Gorj.
„Oameni şi locuri: Mexic. Tradiţii şi obiceiuri” şi „Coji”, cele mai apreciate expoziţii
Dintre expoziţiile temporare găzduite în aceste opt luni de către Muzeul Judeţean Gorj, cele mai apreciate de public s-au dovedit a fi „Oameni şi locuri: Mexic. Tradiţii şi obiceiuri” şi „Coji”. Prin intermediul expoziţiei „Oameni şi locuri: Mexic. Tradiţii şi obiceiuri”, vernisată la mijlocul lunii martie a acestui an, în prezenţa ambasadorului Mexicului în România, Agustin Gutierrez Canet, gorjenii au avut posibilitatea de a admira o impresionantă colecţie de obiecte reprezentative pentru viaţa şi obiceiurile din Mexic, obiecte selectate de specialiştii Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Expoziţia de sculptură „Coji”, aparţinând unuia dintre cei mai mari sculptori români contemporani, Mircea Roman, a poposit la Muzeul Judeţean Gorj în iunie. O parte dintre lucrările incluse în această expoziţie au putut fi văzute în premieră la Târgu-Jiu.
O altă expoziţie de sculptură, vernisată luna aceasta
Peste mai puţin de două săptămâni, iubitorii de artă vor fi invitaţi să participe la vernisajul unei alte expoziţii importante. „Luna aceasta vom mai aduce o expoziţie de anvergură. Este vorba tot de o expoziţie de sculptură aparţinând marelui sculptor Aurel Vlad, din Bucureşti, care va fi vernisată pe 17 septembrie”, a anunţat Dumitru Hortopan.
Roxana Lupu