Mai puţini participanţi decât locuri de muncă puse la bătaie, la Bursa destinată absolvenţilor

368

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată joi, 20 octombrie, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj nu a atras prea mulţi tineri, iar asta în condiţiile în care oferta pusă la dispoziţia lor de către angajatori a fost mai bogată faţă de ediţiile anterioare. 16 dintre participanţi au fost angajaţi pe loc, în timp ce alţi 145 au fost chemaţi la interviuri.

La această ediţie a Bursei pentru absolvenţi au participat 49 de angajatori, care au oferit circa 550 de locuri de muncă, majoritatea pe plan local. Majoritatea locurilor de muncă se adresau persoanelor cu studii medii. Au existat însă şi locuri de muncă pentru cei cu studii superioare. Spre deosebire de anii trecuţi, locaţia evenimentului a fost mutată la parterul clădirii din Campusul Studenţesc Debarcader al Universităţii “Constantin Brâncuşi”, din strada Tineretului nr. 1. “Mulţumesc conducerii UCB, preşedintelui Senatului şi rectorului, pentru faptul că au dorit să fie parteneri alături de noi în organizarea acestui eveniment. Ne-au pus la dispoziţie gratuit spaţiul pentru organizare. Este un spaţiu destul de frumos, elegant şi totul se desfăşoară în condiţii foarte bune. Pentru Bursa absolvenţilor am contactat 210 angajatori, avem 550 de locuri de muncă vacante oferite de către angajatori din care 66 sunt pentru cei cu studii superioare. Cele mai solicitate ar fi croitori, confecţioneri îmbrăcăminte după comandă, prelucrători prin aşchiere, sudori, bucătari, ospătari, lucrători în comerţ, lăcătuşi mecanici, mecanici auto, zidari, mozaicari, instalatori, iar pentru cei cu studii superioare avem posturi de ingineri constructori, inginer tehnolog, medic veterinar, farmacişti, specialist în marketing, agent de asigurări, consultant financiar, tehnician calitate. Sper să obţinem cel puţin rezultatele pe care le-am obţinut şi anul trecut; atunci am avut 476 de locuri de muncă vacante oferite, iar din cei 393 de participanţi absolvenţi un număr de 292 au fost încadraţi pe posturi”, a declarat directorul executiv al AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.

Salarii atractive şi nu prea
Deşi îşi anunţaseră prezenţa la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi un număr de 61 de angajatori din judeţ, doar 49 au fost prezenţi ieri cu oferte de angajare pentru posturile vacante. Cei mai mulţi oferă salariul minim pe economie. “Ofer 10 locuri de muncă: două posturi de tâmplar, două pentru tâmplar PVC, doi muncitori necalificaţi, doi tinichigii auto şi doi vopsitori auto. Sper să găsesc. Normal ar trebui să cerem experienţă, dar încercăm să-i formăm la locul de muncă. Sper să vrea şi ei dar avem toată deschiderea pentru formarea lor profesională. Pentru început, în primele trei luni, oferim un salariul lunar de 1.250 lei, adică minimul pe economie, în condiţiile în care vor să înveţe, iar apoi se renegociază salariul în funcţie de ce învaţă sau ce experienţă are în cele maxim trei luni de zile de probă”, a declarat administratorul unei societăţi.
“La firma noastră ne trebuie un inginer constructor şi un fierar betonist. Solicităm studii superioare în domeniu, iar pentru postul de fierar betonist cerem curs de calificare. Posturile sunt destinate absolvenţilor. Salariile sunt negociabile. La postul cu studii superioare oferim de la 1.800 lei în sus, la celălalt este un salariu negociabil. Este pentru prima dată când scoatem aceste posturi pentru a fi ocupate”, a spus şi şefa Compartimentului Resurse Umane a unei societăţi comerciale din Târgu-Jiu.

Doar 16 angajaţi pe loc
Rezultate mai puţin bune decât evenimentul din anul anterior! Astfel au fost trase concluziile ieri la amiază, în încheierea Bursei destinate absolvenţilor, de la Târgu-Jiu. “În total, au participat 49 de angajatori cu 550 de locuri de muncă vacante. Ca şi participanţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă, vorbim de 379 de persoane, din care 300 au fost absolvenţi. Am avut prezenţi şi elevi de la două clase terminale de liceu de la o unitate de învăţământ din municipiul Târgu-Jiu, precum şi 9 deţinuţi din Penitenciarul Târgu-Jiu, care se află în perioada de final a pedepsei şi care au venit la eveniment pentru a vedea ce înseamnă să-ţi cauţi un loc de muncă. 16 participanţi au fost angajaţi pe loc pe posturi de: lucrători gestionari, agenţi de pază, un medic veterinar, muncitori necalificaţi, confecţioneri îmbrăcăminte. De asemenea, 145 de persoane au fost selectate în vederea angajării urmând a se prezenta la interviuri. Peste o lună, noi vom face monitorizarea pentru a vedea câţi absolvenţi au fost angajaţi efectiv”, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Job-uri şi în străinătate
Şomerilor veniţi ieri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi le-a fost prezentată şi oferta de job-uri pentru ţările Uniunii Europene. “La această Bursă a locurilor de muncă, oferim pentru străinătate un număr de 1.399 de locuri de muncă, ce nu sunt special pentru absolvenţi dar, la cele mai multe dintre ele nu se cere experienţă, şi de aceea şi absolvenţii pot să aplice. Cele mai multe locuri de muncă sunt în acest moment în domeniul agriculturii în Spania, pentru cupluri, dar avem multe locuri de muncă şi în domeniul îngrijirii persoanelor, personal de curăţenie, în domeniul tehnic, şi locuri de muncă şi în domeniul asistenţei medicale, unde pot aplica şi absolvenţii deoarece nu se cere neapărat experienţă”, a precizat consilierul EURES din cadrul AJOFM Gorj.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here