Mai puține paturi în spitalele gorjene, Managerul Emil Grigore cere explicații Ministerului Sănătății

351

Începând din vara acestui an, numărul de paturi de spital contractate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj este cu 15 mai mic față de anul trecut. La Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu nu s-a „tăiat” niciun pat, iar la Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu s-a adăugat încă unul.  Pentru celelalte spitale, reducerea numărului de paturi contractate înseamnă un buget mai mic. Tocmai de aceea, Emil Grigore, managerul Spitalului Orășenesc Novaci, a cerut explicații de la Ministerul Sănătății, unitatea novăceană având acum doar 104 paturi în noul contract cu CJAS Gorj.

La nivelul județului nostru, numărul paturilor de spital prinse în contractele cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a scăzut în acest an cu 15, ajungând la 1888. „Am luat de la fiecare câte 2-3, excepție făcând Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu”, a confirmat Daniel Șurlea președinte (cu delegație) al CJAS Gorj.
Deși conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate susține că diminuarea numărului de paturi contractate nu afectează spitalele, managerii acestora sunt de altă părere. „Mai puține paturi contractate înseamnă un buget mai mic pentru spital. Nouă ne-au tăiat două paturi în acest an, acum având 73 de paturi pentru acuți și 67 pe Psihiatrie. Anul trecut, ne-au tăiat 3 paturi”, a mărturisit Dragoș Hațegan, managerul Spitalului Orășenesc Turceni.

Explicații de la Minister
Spitalul Orășenesc Novaci are doar 104 paturi contractate cu CJAS Gorj, fapt ce nemulțumește profund actuala conducere a unității. „Am cerut explicații de la Ministerul Sănătății pentru tăierea numărului de paturi, întrucât am ajuns de la 133 de paturi la 104 contractate, ceea ce înseamnă că sunt nevoit să modific organigrama și să reduc din personal. În aceste condiții nu știu cum voi mai putea asigura activitatea pe secții. Situația este foarte gravă și aștept să văd ce spune Ministerul, după care vedem ce soluții putem să găsim”, a declarat Emil Grigore, managerul Spitalului Orășenesc Novaci.
La Spitalul Orăşenesc Novaci ajung bolnavi din oraş, dar și din staţiunea montană Rânca şi din şapte comune, care sunt arondate la această unitate: Alimpeşti, Baia de Fier, Polovragi, Crasna, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Piţic, Roşia de Amaradia.
Astfel, spitalul asigură asistenţă medicală completă pentru aproximativ 61.000 de locuitori. De regulă, acest spital este aglomerat, adresabilitatea fiind foarte mare datorită condiţiilor oferite pacienţilor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here