Mai puțin de jumătate dintre cadrele didactice, dispuse să se vaccineze. Ministerul Educației a inițiat o nouă etapă de declarare a disponibilității de vaccinare

1032

45,06% dintre angajații din sistemul de învățământ preuniversitar s-au declarat dispuși să se vaccineze, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene și centralizate de Ministerul Educației, la finalul primei etape de consultare cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Ministerul Educației a decis inițierea unei noi etape de consultare, etapă ce se va încheia pe 1 februarie.

Ministerul Educației a făcut publice, zilele trecute, rezultatele primei etape de consultare cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ, cu precizarea că raportarea din care au rezultat procentele de disponibilitate s-a făcut incluzând și persoanele care nu s-au pronunțat în niciun fel asupra disponibilității de vaccinare (răspunsuri asimilate neconcludent răspunsurilor negative).
Având în vedere suprapunerea între perioada de vacanță și perioada de interogare, suprapunere care a generat un număr important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea de vaccinare, Ministerul Educației decide inițierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilității de vaccinare, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie 2021. ,,Până în momentul de față (n.r. 15 ianuarie 2021), la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar (inclusiv persoanele care nu au răspuns). În sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate – inclusiv persoanele care nu au răspuns). Numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane (131.962 – personal din sistemul de învățământ preuniversitar și 36.015 – personal din sistemul de învățământ universitar). Ne exprimăm speranța că în cea de-a doua etapă vor răspunde și angajații care nu s-au pronunțat până acum asupra disponibilității la vaccinare”, a transmis Ministerul Educației. Potrivit datelor publicate de Ministerul Educației, în Gorj și-a declarat disponibilitatea de vaccinare în prima etapă de consultare 40,98% din personalul didactic de predare 40,87% din personalul didactic auxiliar și 36,13% din personalul nedidactic.

Majoritatea școlilor ar urma să se redeschidă pe 8 februarie
Reamintim că, săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis, a anunțat că, începând din data de 8 februarie, dacă evoluția pandemiei rămâne aceeași, majoritatea școlilor ar urma să se redeschidă, revenindu-se la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate, cu unele modificări în ceea ce privește scenariile de funcționare. Mai exact, în localitățile care se încadrează în scenariul verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, preșcolarii, copiii din ciclul primar și elevii din clasele terminale – VIII și XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, vor continua pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță preșcolarii și elevii din ciclu primar, dar ceilalți nu vor mai merge la școală. Practic, dispare scenariul hibrid, despre care autoritățile au ajuns la concluzia că nu este eficient. O decizie finală privind redeschiderea școlilor va fi luată pe 2 februarie, după reevaluarea situației pandemice.
ROXANA LUPU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here