Mai mulți gorjeni, diagnosticați cu Alzheimer

422
help concept, special toned photo f/x, focus point selective

Nu mai puţin de 170 de persoane din judeţul nostru suferă de Alzheimer. Potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, anul trecut, se aflau în evidenţele medicilor 167 de bolnavi; alte 85 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune, 82 ieşind din evidenţe până la finele lui 2015.

Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă. La nivelul judeţului Gorj, 170 de persoane suferă de această boală. „Anul trecut aveam în evidenţe 167 de bolnavi de Alzheimer. Până la sfârşitul anului au intrat în evidenţe 85 de cazuri noi, în timp ce 71 de bolnavi au ieşit din evidențe. În total, la sfârşitul anului 2015, la nivelul judeţului Gorj, au rămas în evidenţă 170 de suferinzi de Alzheimer”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Bolnavii de Alzheimer, îngrijiţi de familie
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vârstă şi reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor de demenţă. Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă şi a devenit tot mai frecventă odată cu creşterea longevităţii. Deşi nu există încă un tratament eficace care să vindece boala Alzheimer, o serie de mijloace trebuiesc folosite pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii bolnavului şi a-i menţine pe cât posibil activitatea în familie şi societate. Majoritatea pacienţilor cu boala Alzheimer sunt îngrijiţi la domiciliu de membrii familiei, ceea ce reprezintă adeseori o situaţie epuizantă atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. Îngrijirea unei persoane bolnave poate fi însă o experienţă pozitivă, în scopul de a menţine capacităţile restante ale bolnavului şi siguranţa sa. Chiar din primele faze ale bolii este necesară instituirea unei tutele în cadrul prevederilor legale, pentru rezolvarea relaţiilor de ordin oficial sau financiar.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here