Mai mulţi bani pentru zilierii din judeţ

258

1 iulie vine cu modificări privind remunerarea gorjenilor care prestează diverse activităţi ca şi zilieri în numeroase domenii, de la agricultură şi până la curăţenie. Miile de zilieri gorjeni au prestat în 2014 activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate, manipulare marfă.
De mâine, odată cu majorarea salariului minim brut pe ţară, valoarea pe oră a zilierilor va creşte de la 5,7 lei la 6,1 lei. Acest lucru vine ca urmare a măririi salariului minim brut pe ţară de la 975 la 1.050 de lei. Măsura a fost luată de Guvernul României la finele anului trecut, iar prima etapă a fost la 1 ianuarie atunci când salariul minim a ajuns de la 900 la 975 de lei.
Conducerea ITM Gorj atenţionează patronii din judeţ asupra faptului că aceştia din urmă nu pot angaja ca zilieri minorii mai mici de 16 ani, iar persoanele angajate nu pot fi folosite la muncă mai puţin de o zi şi mai mult de 90 de zile. Totodată, durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Operatorii economici din Gorj care folosesc lucrători fără să fie înregistraţi în Registrul de evidenţă a zilierilor sau fără a respecta prevederile legii cu privire la durata zilei de muncă sau la sănătatea şi securitatea în muncă riscă amenzi de până la 6.000 de lei. De asemenea, beneficiarii care folosesc zilieri pentru alte activităţi decât cele reglementate din punct de vedere legal se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here