Mai mulți bani pentru renunțarea la cărbune. Sume importante și-n Gorj!

3478

Comisia Europeană a majorat de cinci ori fondul pentru o tranziție justă, destinat să sprijine statele membre, dependente de cărbune, să facă tranziția spre activități mai ecologice. România ar urma să primească fonduri importante, mare parte din ele ajungând în Valea Jiului și Gorj. Banii vor trebui investiți în dezvoltarea regională a zonei, în infrastructură și turism.

Nu mai puțin de 18 state membre se pregătesc să solicite sprijin de la Comisia Europeană. Comisia a confirmat, miercuri, o propunere de consolidare a Fondului pentru o tranziție justă, până la 40 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro ar urma să vină de la noul Mecanism pentru redresare și reziliență și 10 miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027.
Suma este de peste cinci ori mai mare decât valoarea de 7,5 miliarde de euro care a fost propusă în ianuarie de Executivul comunitar, înainte de a-și revizui propunerea de buget multianual din cauza pandemiei.
„Am ajuns în punctul în care România nu-și mai poate permite să piardă bani europeni, iar aceste sume sunt vitale pentru viitorul Gorjului. În acest context, constituirea unei Asociații de Dezvoltare Inter-comunitară la nivelul județului Gorj, constituită din acele localități care sunt și vor fi afectate și pe care propun să se numească, „Jiul de Sus”, devine vitală pentru atragerea resurselor de finanțare nerambursabile, pentru că aceasta va avea mari șanse să devină Organism intermediar în gestionarea proiectelor finanțate din această resursă. Din păcate, acest proiect nu a fost nici măcar dezbătut la nivelul consiliilor locale, nu am avut trecere nici la Consiliul Județean, deși există inițiative depuse încă de la sfârșitul anului 2018. Vreau să cred că de această dată vom avea înțelepciunea de a da curs acestui proiect salvator, pentru că nu mai putem sta pur și simplu cu mâinile-n sân, uitându-ne la declinul Gorjului”, a anunțat fostul prefect de Gorj, Victor Banța, în prezent secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here