Mai mulţi bani pentru hrana bolnavilor din spitale

369

Începând cu luna august, Ministerul Sănătăţii intenţionează să schimbe valoarea alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Propunerile privind nivelul alocaţiilor de hrană sunt între 9,5 lei şi 17,0 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi şi 2,5 lei şi 16,0 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Managerii unităţilor spitaliceşti din judeţul nostru văd cu ochi buni această majorare, cu atât mai mult cu cât nivelul alocaţiei de hrană a rămas neschimbat de patru ani, deşi preţurile la alimente au continuat să crească în toată această perioadă.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost afişat proiectul de Hotărâre de Guvern privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Baremul privind alocaţiile de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice nu a mai fost modificat din anul 2008, nivelul acestuia situându-se, în prezent, între 7,0 lei şi 13,0 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi între 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Având în vedere evoluţia preţurilor la mărfurile alimentare în perioada mai 2008 – februarie 2012, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, era necesară actualizarea nivelului alocaţiilor de hrană. Propunerile privind nivelul alocaţiilor de hrană sunt între 9,5 lei şi 17,0 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi şi 2,5 lei şi 16,0 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni.

Măsuri binevenite
Directorii spitalelor din judeţul nostru văd cu ochi buni propunerea ministerului, considerând că această majorare a alocaţiei pentru hrana pacienţilor era mai mult decât necesară. „Era necesară majorarea pentru că nu s-a mai făcut de patru ani. Între timp s-au majorat preţurile la alimente şi noi trebuie să ne încadrăm într-un anumit buget”, declară Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. Din fericire, pacienţii internaţi la spitalul din Novaci au parte de un meniu din care carnea nu lipseşte decât acolo unde medicul specialist prescrie pacientului un regim specific. Preparatele servite bolnavilor care sunt internaţi în această unitate sunt pregătite în bucătăria proprie, unde se fac şi deserturile ce sunt servite zilnic pacienţilor. Şi Camelia Khraibani, managerul Spitalului Municipal Motru spune că majorarea alocaţiei pentru hrana pacienţilor este o măsură benefică. “Nu se poate să fie decât bine. Totuşi, dacă nu se majorează şi bugetele spitalelor, atunci banii trebuie cheltuiţi cu multă precauţie”, mărturiseşte Khraibani. Cât priveşte sursa de venituri pentru suportarea acestei creşteri, proiectul MS prevede că autorităţile locale care deţin management spitalicesc, prin hotărâri de consiliu, pot creşte baremul stabilit prin hotărârea de guvern, dar vor suporta majorările din bugetele proprii. Şi persoanele fizice beneficiare pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here