Mai multe cazuri de cancer la sân, în Gorj

412

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. Numai pe parcursul anului trecut au fost confirmate 854 de cazuri noi. Cele mai răspândite forme de cancer sunt în rândul femeilor, 1.056 de gorjence suferind de cancer la sân, alte 878 rămânând în evidenţa DSP cu cancer de col uterin. Din păcate, statisticile arată o înmulţire alarmantă a cazurilor de cancer. La sfârşitul trimestrului III au rămas în evidenţele medicilor gorjeni 1.099 de femei cu cancer la sân.

Cancerul afectează mii de persoane numai la nivelul judeţului nostru. Boala apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celulelor primare din tumorile de provenienţă.

1.099 de gorjence, diagnosticate cu cancer la sân
De la an la an, numărul cazurilor de cancer creşte într-un mod alarmant. În 2014, la nivelul judeţului nostru, au fost diagnosticate cu cancer 854 de persoane. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, col uterin sau cancer bronhopulmonar. “Pe parcursul anului 2014 au fost diagnosticate cu cancer 854 de persoane. Dintre acestea, 81 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la sân, 43 cu cancer de col uterin. În total, sunt 785 de cazuri de cancer de col uterin şi 1.056 au cazuri de cancer la sân. Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer a continuat să crească şi în acest an; spre exemplu, la sfârşitul trimestrului II rămânând în evidenţe 1.080 de femei cu cancer la sân, 19 fiind cazuri nou confirmate, iar în trimestrul III au rămas în evidenţe 1.099 cazuri, 31 confirmându-se în timpul acestui trimestru”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Cancerul mamar este o afecţiune în care celulele care alcătuiesc sânii, încep să crească anormal într-o manieră necontrolată. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer la femei.

Se cere un program naţional de screening
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a cerut implementarea de urgenţă a unui program naţional de screening pentru cancerul de sân, în urma rezultatelor celei de-a cincia ediţii a campaniei naţionale de informare cu privire la cancerul de sân, “Nu am făcut destul”.
Statistic vorbind, 8,5% dintre femeile examinate au fost identificate cu probleme ale sânilor, 83,7% dintre femeile din mediul rural nu şi-au controlat niciodată sănătatea sânilor; doar 37% dintre femeile testate se autopalpează lunar şi 4,78% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie.
Pentru al doilea an consecutiv, a fost desfăşurată o caravană în mai multe judeţe din ţară, în cadrul căreia femeile au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor. Rezultatele obţinute susţin necesitatea implementării programului naţional de screening pentru cancerul de sân.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here