Mai mult steril decât cărbune în termocentralele CEO – Situație la limita AVARIEI!

3854

După tragedia de la Jilț Sud, angajații CE Oltenia, din mai toate sectoarele de activitate, au început să vorbească despre starea reală a termocentralelor și carierelor. Complexul Energetic Oltenia, cel pe care se bazează realmente Sistemul Energetic Național, are probleme de funcționare pentru că toți politicienii ultimilor ani au blocat investițiile în mentenanță, în reabilitări și retehnologizări, făcând politică și organizând filiere de angajări catastrofale. De aici și până la alte tragedii nu mai e decât un pas!

Iată că aflăm că în termocentralele Craiova II și Ișalnița ajunge mai mult steril decât cărbune. Iar sterilul devine ,,nămol lipicios”. Că morile, instalațiile, stau să crape, sistemele de evacuare ale zgurii și cenușii sunt aproape distruse. În termocentrale, ca și în cariere, se vede limpede reaua voință, indiferența și nepriceperea celor care au condus compania, dar și a oamenilor de stat, din guvernele ultimilor ani. Redăm mai jos situația din termocentralele doljene, cu mențiunea că și termocentralele Turceni sau Rovinari s-ar putea confrunta cu aceeași stare de lucruri.
Iată ce dezvăluie salariații de la Ișalnița și Craiova II a căror viață le este pusă în pericol, la fiecare schimb: ,,E mai mult steril decât cărbune. Sunt cel puțin 3-4 infracțiuni de dosare penale, pentru cărbune neconform, trimis cu bună știință în centrale.
Asta a dus la mare pierdere de bani și gaz într-o perioada de criză, când trebuia să economisim. Punerea în pericol a oamenilor și a instalațiilor prin funcționarea peste perioada de revizie a morilor … Noi mergem cu morile roșii de temperatura mare, altele, cu vibrații peste limită. Sterilul s-a făcut un nămol lipicios. Benzile de la combustibil au început să cedeze, se ard motoarele de la benzile de carbune din cauza greutatii sterilului ud.
Din câte am auzit, la probele de cărbune ce are sub 800 de unități, ăla nu e pentru ardere. Noi avem probe de cărbune cu valori de 300-500. deci… pământ și atât”.
,,Este nevoie de o suplimentare masivă cu gaz metan în camera focară pentru a asigura sarcina necesară. Astfel, morile se distrug, sistemele de evacuare a așa-zisei cenuși care este numai zgură și lut ars funcționează impropriu și sunt aproape să cedeze, morile sunt supra-temperate la maxim fiind și ele aproape de indisponibilizare”, spun salariații, vizibil disperați. Ar mai fi de spus că ministrul Virgil Popescu a anunțat că așteaptă de la noii șefi ai CEO, până la sfârșitul săptămânii viitoare, un plan de investiții care vizează fix securitatea și sănătatea în muncă. Astfel, actualului management al CEO nu –i rămâne decât să-i asculte pe salariații din producție pentru a face planul de investiții așteptat de ministru, plan care ar trebui să pornească de la problemele reale ale companiei.
Mihaela C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here