Mai buni în EuroChallenge?

175

Energia trebuie să treacă peste handicapul celor două înfrângeri suferite în campionat pentru a face o figură frumoasă la Tartu, acolo unde şi-ar putea aconta biletele pentru faza următoare a EuroChallenge.

Energia a prins a doua înfrângere consecutivă, scor 88-84 (28-27, 21-22, 12-15, 27-20) în deplasare cu Steaua, în buchetul de patru cu care închide primele opt etape din Liga Naţională. Parţialul de 14-2 din ultimele trei minute de joc ar trebui să-l pună serios pe gânduri pe Constantinides, care după ce a pierdut primul meci pe final, contra Craiovei, spunea că nu a ştiut despre problemele avute de echipa pe care a preluat-o, însă după două luni şi 4-5 meciuri pierdute în acelaşi fel ar trebui să fi găsit antidotul.
Deşi mulţi vedeau în actuala echipă una capabilă de mari rezultate, deocamdată ea se compară, cel puţin la nivel de rezultate, cu cele din ultimele sezoane. Cu un bilanţ de patru victorii şi tot atâtea înfrângeri, Energia se află la jumătatea clasamentului. Conducerea a sperat ca înaintea meciului din EuroChallenge să poată obţine măcar o victorie din cele două deplasări făcute la Oradea şi Bucureşti, însă Energia a ajuns la Tartu şi fără victorii şi obosită.

Au pierdut cu statistica de partea lor
Energia a pierdut clar duelul recuperărilor în meciul cu Steaua, acest duel ducând şi la cedarea victoriei deşi echipa lui Constantinides a avut procentaje superioare la toate tipurile de aruncări. Cu doar 20 de recuperări faţă de cele 36 ale gazdelor, 16 dintre recuperările Stelei fiind făcute sub panoul gorjean, Energia nu putea emite pretenţii în faţa echipei care nu a pierdut niciun meci în actuala stagiune. Doar procentajele foarte bune avute de jucători (58% la aruncările de 2 puncte, 50% la cele din afara semicercului şi 67% la cele de la linia de fault – toate superioare celor reuşite de jucătorii stelişti) au făcut ca Energia să fie aproape de un rezultat bun în deplasarea de la Bucureşti. Din păcate, o altă meteahnă mai veche a Energiei şi-a adus contribuţia la cel de-al partulea eşec al gorjenilor, acela al finalurilor slabe de joc. Devine o obişnuinţă ca Energia să fie în picaj în ultimele minute şi doar un avantaj substanţial avut la debutul sfertului patru mai asigură trupei lui Constantinides victoria.
Revenind la capitolul recuperări, este inadmisibil ca un pivot, fie el şi utilizat doar un sfert şi jumătate, să termine meciul fără nicio recuperare, Turner reuşind totuşi această contra-performanţă. Nici ceilalţi jucători nu au contribuit la acest capitol pentru Energia, care, practic, a stat doar în doi jucători, Milosevic şi Troupe, care au strâns 7, respectiv 6 recuperări. Nu ar trebui să trecem uşor nici peste ceea ce Energia ar fi trebuit să primească din partea băncii tehnice, antrenorul Constantinides nereuşind să vină cu soluţii pentru a stopa dezastrul de la nivelul recuperărilor, cel care a decis o partidă dominată de Energia, după cum arată statisticile. Din păcate, Constantinides a ales să-l ţină pe bancă pe Vlaicu, oferindu-i doar ceva mai mult de un minut, în vreme ce Minea se dovedeşte a fi fost un jucător adus la Târgu Jiu doar pentru antrenamente. Fără a fi venit cu ceva care să-i stopeze pe Travis Watson şi Nicoară la recuperări, Constantinides şi-a condamnat echipa la înfrângere.

Calcule pentru calificare
Trupa lui Constantinides are şansa de a şterge cele două eşecuri din campionat cu un rezultat bun la Tartu, în FIBA EuroChallenge. Trei echipe se află acum la egalitate în fruntea grupei B, Energia, Tartu Rock şi Kormend având în cont câte două victorii şi un eşec, aşa că lupta se duce în trei, o revenire a celor de la Lukoil Sofia fiind greu de anticipat. Ceea ce pot însă să facă bulgarii este să încurce calculele şi să facă rezultate care să avantajeze una sau alta din cele trei echipe care luptă acum cu şanse la calificarea în faza următoare.
Jucând în această rundă la Tartu, contra echipei cu care a debutat în competiţiile europene, Energia are şansa, în cazul unui succes, de a face un pas şi jumătate înspre calificare. Confruntarea se anunţă una destul de dificilă, mult mai echilibrată decât cea din meciul de la Târgu Jiu. Atunci Energia a obţinut victoria la un scor ce-i permite acum să spere la calificare chiar şi dacă va pierde meciul de la Tartu, la cum a evoluat echipa gorjeană în acest sezon fiind greu de presupus că echipa din Estonia va câştiga la o diferenţă mai mare decât cea la care a pierdut la Târgu Jiu. Dacă în cazul unei victorii Energia se poate considera principala candidată la calificare, nici un eşec la un scor strâns nu ar împiedica trupa gorjeană să spere. După Tartu, pentru Energia ar urma un meci la Târgu Jiu cu Kormend, echipă care nu ar trebui să-i sperie pe jucătorii lui Constantinides după ceea ce s-a întâmplat în tur, în Ungaria, unde Kormend s-a impus la limită, dar cu un aport substanţial din partea arbitrilor. Apoi, finalul grupei îi va duce pe gorjeni lângă Sofia, acolo unde Lukoil Academic va juca, cel mai probabil, fără a avea vreun obiectiv.

Tot fără Darby
Revenind la partida de astăzi, Energia va avea de depăşit handicapul jocului fără principala vedetă a lotului, Louis Darby fiind în continuare accidentat. Lipsa americanului din echipa gorjeană ar putea fi una dintre cauzele eşecurilor din ultimele partide de campionat, asta deşi, aşa cum se ştie, finalurile ratate sunt o „specialitate a casei” cu sau fără Darby pe teren. Rămâne de văzut cum va ştii Constantinides să gestioneze această perioadă, pentru prima dată fiind nevoit să joace după două înfrângeri consecutive.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here