Din istorisirile unor surse interne ale lucrătorilor penitenciarului gorjean se arată că mişmaşurile de până acum sunt total cunoscute şi întreţinute de funcţionari înalţi ai ministerului (in)Justiţiei şi de către directorul general al Administraţiei naţionale a penitenciarelor, chestorul Ioan Băla.
Contrar aparenţelor, ex-directorul general C. Bălă nu-i rudă cu mai marele său de la Bucureşti, chestorul Ioan Băla. Au lucrat, cândva, împreună şi deci se cunosc, Bălă fiind pila şi unealta mai marelui chestor Ioan Băla. Acela care i-a tot prelungit numirile prin împuternicire, legale dacă nu depăşesc 12 luni. Ori C. Bălă depăşise termenul legal de împuterniciri repetate cu 8 luni. După cele două perioade de câte şase luni, deci maximum un an! Comisarul director Bălă s-a bucurat de o durată mai lungă cu patru luni, semnând şi parafând cu ştampila instituţiei acte şi atunci când legal nu mai era director general al Penitenciarului Târgu Jiu.
Cine este Comisarul C. Bălă şi cine l-a inventat pe el?
Unul dintre numeroşii învârtiţi din sistem. În numai cinci ani, el a fost promovat la excepţional şi înainte de termen, ajungând din subofiţer ditamai comisarul. El a fost numit director la Penitenciarul Târgu Jiu pe 27 ianuarie 2009, chiar de către chestorul Ioan Băla, deşi nu avea competenţe de gestiune a resurselor umane, directorii din sistem trebuind a fi numiţi de ministerul Justiţiei, în urma unor concursuri. Pentru a repara ilegalitatea, s-a apelat la subsecretarul de stat din minister Radu Ragea, cel care a emis un ordin de detaşare şi împuternicire în funcţia de director a lui Bălă Constantin, în ziua de 12 februarie 2009. Care semnase ilegal acte, vreme de două săptămâni. Întrucât actul semnat de Ragea nu putea produce efecte retroactiv. Iar Ragea influenţa şi instanţele de judecată! Tot abuziv, chestorul Ioan Băla îl schimbase din funcţie pe fostul director Gheorghe Enache. Acesta ocupase, prin concurs, postul de director, cu mandat pe patru ani, începând în noiembrie 2008. Tot Ragea emisese un ordin retroactiv spre a acoperi demiterea abuzivă. La jumătatea lunii septembrie 2011, subsecretarul de stat Radu Ragea şi-a dat demisia. Comisarul C. Bălă devenise vestit încă de pe timpul celebrului caz Gorbunov, eliberat temporar de la Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova. Gorbunov a uitat să revină la puşcărie şi, ca autor al unui dublu asasinat, ajunsese eroul OTV. Chestorul Ioan Băla l-a sfătuit pe pupila sa să-şi dea demisia spre a scăpa de presă, scăpând nevinovat la comisia de anchetă a cazului altfel cu iz penal. Prietenia şi cârdăşia cu Ioan Băla datează de pe vremea de până-n mai 2008, când chestorul l-a avut în subordine la Penitenciarul Timişoara. Instalat director general la ANP, Băla nu l-a uitat pe C. Bălă. Mutându-l imediat, în iunie, ca director la Penitenciarul Târgu Jiu. Unde nu l-a ţinut mult şi în august 2008 i-a făcut loc pe funcţia de director la Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova. De altfel, C. Bălă a ocupat mereu funcţii de director, din anul 2006, ba la Drobeta Turnu Severin, ba la Penitenciarul pentru minori şi tineri Craiova, iar la Drobeta Turnu Severin, unde n-a rezistat mult pe funcţie. Încrengătura e întinsă, de la Târgu Jiu la ANP şi chiar mai sus, în ministerul (in)Justiţiei!
Începutul căderii
Pe la jumătatea lunii iunie 2011, DNA Târgu Jiu s-a autosesizat în legătură cu derularea frauduloasă a unui proiect cu fonduri europene. Asta drept urmare a plângerii penale formulate împotriva directoarei de la Penitenciarul prahovean Târgşor, de către contabila şefă a unităţii. Penitenciarul Târgşor fiind aplicantul principal al proiectului ce prevedea numai pentru surata din Târgu Jiu o sumă frumuşică – 80.000 de euro. „Banalele” fapte că boşii ANP se aprovizionează cu carne de porc din crescătoria puşcăriei Târgu Jiu sau că maşinile de aici merg fără kilometraje, cu distanţe mari faţă de cele reale şi pe costuri maximale nu fac, se pare, obiectul DNA! Temporar, directorul C. Bălă şi adjunctul lui, Daniel Lăzăroiu, au fost mutaţi, în loc să fie arestaţi. Cazul lor va fi unul de 2 plus 8, ancheta nefiind finalizată. Nu-i exclus ca DNA să-i tragă şi pe alţii spre acelaşi dosar, iar directorul economic(administrativ) Ion Popescu e numai unul dintre posibilii inculpaţi.
DNA va face lumină?
Ce-i drept, procurorii DNA au ridicat documentele Proiectului cu fonduri europene, fonduri cu care nu-i de joacă! Cu toate că C. Bălă a pus subordonaţii să refacă, a se citi falsifice, o serie de documente-angajamente retroactiv, cu tabelele participanţilor la proiect, obligându-i pe deţinuţi să semneze şi pentru ce n-au primit. Cu scopul acoperirii ilegalităţilor comise, comisarul C. Bălă fiind manager de proiect pe grupul de acţiune de la Târgu Jiu. Un proiect în care Penitenciarul Târgu Jiu atrăsese şi nişte primării. Şi comuna Scoarţa face parte din proiect, dar urmărirea penală a început doar la primăriile Bengeşti, Alimpeşti şi Bumbeşti-Piţic. Deocamdată! Supărat pe purtătoarea de cuvânt Simona Dumitriu, corectă cu informaţiile faţă de presă, C. Bălă a înlocuit-o cu salariata de la reeducare Ilinca Ana Maria Stroe, dispusă să mintă în favoarea fostei conduceri şi să spele imaginea „nevinovatului” C. Bălă. Pe incomoda Simona Dumitriu o trecuse ofiţer de secretariat.
Zile grele, zile ilegale!
Pe data de 4 octombrie 2011, lui C. Bălă i s-a adus la cunoştinţă că s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul său, al lui Daniel Lăzăroiu – director adjunct cu educaţia şi asistenţa psihosocială, adus de C. Bălă de la Craiova, şi el împuternicit de peste 16 luni(cu patru mai mult decât e legal!). După ce se remarcase la un concurs pentru ocuparea unei funcţii similare la Craiova, unde a obţinut nota 1,36. Următoarele persoane, pe lista celor anchetaţi de DNA, sunt Liliana Rogoveanu, contabilă şefă, şi Raluca Dobriţan, şefa Biroului psihologie. Chemat pe 5 octombrie la ANP, de chestorul Ioan Bălă, comisarul ex-director C. Bălă l-a lăsat la comanda unităţii pe Daniel Lăzăroiu, şi el urmărit penal. Cu toate acestea, Lăzăroiu semnează toate documentele şi participă la şedinţa Comisiei de eliberare condiţionată a deţinuţilor, din 5 octombrie 2011, semnând procesele verbale în calitate de director. Revenit ca lupul la locul faptei, C. Bălă semnează în continuare, în zilele de 6 şi 7 octombrie, deşi era urmărit penal, ceea ce ar fi însemnat cel mult trecerea pe funcţie de execuţie – la pază – şi limitarea atribuţiilor de serviciu. În aceste zile grele pentru ei nu afişau deloc teama, ca şi cum nici usturoi n-au mâncat şi nici gura nu le miroase, exercitând presiuni asupra deţinuţilor şi cadrelor care sunt martori în ancheta DNA!
Sindicalistul anului, maestru de ceremonii!
Numiţii Bălă C. şi Lăzăroiu D. nu se pot dezlipi de Penitenciarul Târgu Jiu, unde trag nădejde că vor reveni! Unde-i mai bine ca aici, la mesele îmbelşugate oferite de liderul de sindicat Florin Şchiopu, premiat de ANP, pe 29 iunie, cu titlul de „Sindicalistul Anului”. Se făcuse remarcat în urma participării la mitingul de la Cotroceni, unde s-a strigat celebra mojicie, demnă de galeria lui Dinamo, cu: „Ieşi afară javră ordinară!” Dar remarcat şi ca maestru de ceremonii la chefurile organizate de el şi de şefa psihologilor – Raluca Dobriţan, şi ea datoare faţă de C. Bălă, care-a tot împuternicit-o din iunie 2010, depăşind termenul legal cu 4 luni!.
Relaţii de familie
Cu familia Ralucăi Dobriţan, relaţiile au cunoscut o şi mai mare amploare. Pe 1 august, C. Bălă l-a împuternicit în funcţia de director pentru Pază pe Lin Popescu, finul Doamnei Dobriţan. În felul acesta, Alin a ajuns şeful soţiei sale, Angela Popescu, Comandant de Secţie, şi al celor doi fraţi din Sectorul Pază: Nicu Popescu şi Grigore Popescu. Ce mai contează că există un conflict de interese, Alin Popescu participând la luarea deciziilor profesionale, semnând calificativele de evaluare profesională ale soţiei şi fraţilor subordonaţi. Dar nici ANI nu valorează nimic în faţa lui C. Bălă, ce se baza puternic pe pilele lui. Iar banalul amănunt că însăşi ANP îl sancţionase disciplinar pe Alin Popescu, în 2010, pentru că un subofiţer părăsise Secţia Pojogeni cu pistolul şi 12 cartuşe, iar Alin cel Voinic nu efectuase nici un control la acel obiectiv vreme de un an, cu toate că era Şef Serviciu siguranţa deţinerii. Se pare că au contat relaţiile sale cu Florin Şchiopu, vicepreşedinte al FSSNP şi bun prieten cu Sorin Dumitraşcu – liderul pe ţară. Şi un bun amic cu C. Bălă, din vremea când erau colegi la Penitenciarul Craiova, ca agenţi simpli. Iar craiovenii se aciuaseră la Târgu Jiu, Daniel Lăzăroiu având un frate condamnat la 28 de ani închisoare, întrucât în 2008 a ucis un cămătar din Craiova. Nu am epuizat toate poveştile din Saga mişmaşurilor din penitenciare şi pe măsură ce le povestim pricepem câtă nedreptate există în puşcăriile ţării. Că nu-s singulare întâmplările aiuritoare de la Târgu Jiu, Craiova, Târgşor şi ANP.
Ion Predoşanu