MAE cere SUA mai multe trupe NATO in Romania

331

Aurescu i-a vorbit lui Nuland despre necesitatea unei creşteri a prezenţei SUA şi NATO în România

Întrevederea a avut loc la Washington, în cadrul vizitei pe care secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE Bogdan Aurescu o face, săptămâna aceasta, în Statele Unite.

Bogdan Aurescu a subliniat importanţa pe care România o acordă aprofundării şi extinderii Parteneriatului Strategic cu SUA, consacrat de Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, exprimând mulţumiri pentru mesajul video transmis la 21 martie 2014 de Victoria Nuland privind ataşamentul SUA faţă de alianţa cu România.

Cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea viitoare a activităţii Task Force-ului bilateral de aplicare a Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic. De asemenea, oficialul român a exprimat speranţa ca un nou ambasador al SUA la Bucureşti va fi numit cât mai curând, precizează sursa citată.

Secretarul de stat român şi asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, au avut un schimb de vederi privind ultimele evoluţii din vecinătatea estică, cu accent asupra situaţiei din Ucraina, a implicaţiilor asupra parcursului european al Republicii Moldova şi a perspectivelor relaţiilor cu Federaţia Rusă, în urma intervenţiei militare ilegale a acesteia în Ucraina care a schimbat echilibrul strategic în regiunea Marii Negre.

În acest context, Bogdan Aurescu „a argumentat asupra necesităţii unei creşteri a prezenţei SUA (şi NATO) în statele aliate de la frontiera estică a Alianţei, inclusiv în România”, informează Ministerul de Externe.

Totodată, Bogdan Aurescu a avut întrevederi cu Chris Murphy, preşedintele Subcomitetului pentru Europa, şi Ron Johnson, membru în Subcomitetul pentru Europa al Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, Tom Marino, vicepreşedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia şi riscuri emergente şi Mike Rogers, preşedintele Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

În discuţiile cu congresmenii americani, secretarul de stat a promovat obiectivul includerii cât mai rapide a României în Programul Visa Waiver (VWP), fiind subliniat interesul pentru adoptarea la nivelul Congresului SUA a modificărilor legislative privind criteriile de acces în VWP, scoţând în evidenţă importanţa pe care autorităţile române, dar şi opinia publică românească, o acordă „realizării acestui deziderat”.
Sursa: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here