Madonna şi supralicitarea momentului „Gipsy”!

445

madonnaTimp de aproape o săptămână s-a vorbit şi se mai vorbeşte încă despre show-ul susţinut în Parcul “Izvor”, dar, mai ales despre supralicitarea momentului „Gipsy”,

în care diva americană a făcut o mică pauză destul de controversată şi i-a scandalizat pe români, nu atât prin pledoaria în favoarea toleranţei, cât prin modul neinspirat în care a fost abordată o temă extrem de sensibilă pe continentul european, aceea care face trimitere la problema rromilor. Nici mai mult, nici mai puţin, Madonna a declarat că a aflat din presă “că există multe cazuri de discriminare a ţiganilor în Europa de Est şi acest lucru mă întristează.

Ţiganii, homosexualii, oamenii care sunt diferiţi, toţi trebuie trataţi la fel, nu uitaţi asta”, a spus vedeta, fiind, în cele din urmă, aplaudată cu acompaniamente de huiduieli şi fluierături de către o parte a publicului de aproape 70.000 de spectatori. Să subliniem că starul a ţinut acest mic discurs imediat după piesa “La Isla Bonita”, interpretată într-un remix cu piesa “Lela Pala Tute” împreună cu formaţia “Trio Kolpakov”, din Rusia. În timpul momentului care a fost supranumit “actul Gipsy”, Madonna a cântat respectiva piesă în acompaniamentul unui taraf de romi prezenţi pe scenă, lucru care a făcut să crească rumoarea în public, iar unii dintre spectatori chiar să se întrebe, dacă au venit la un şnur de manele cu vestitul Guţă sau la un spectacol al reginei muzicii pop.
Nu este un secret că mulţi tineri s-au îmbulzit la pomul lăudat, dar, la final, părerile au fost împărţite, deoarece o parte s-a declarat mulţumită de show-ul Madonnei, apreciindu-i energia, vivacitatea şi punerea în scenă electrizantă, iar altă parte şi-a exprimat dezamăgirea faţă de prestaţia obosită a cântăreţei, de sonorizarea proastă şi de apariţia convenţională a unei artiste considerate „scandaloasă”. De ce? Pentru că a împărţit taberele, având un puternic specific naţional, prin trupa de ţigani invitaţi în scenă şi lecţia antidiscriminare predată ad-hoc de artista americană în interpretări muzicale, însă piesa “You Must Love Me” n-a mai fost primită cu entuziasmul primelor momente ale concertului.
Un fel de lecţie de învăţătură o constituie faptul că Madonna nu a replicat la manifestările de dezaprobare din partea publicului, îndemnând la toleranţă, la iubire şi acceptare, dar mass media internaţionale s-au folosit de ştire pentru a comenta situaţia ţiganilor în Europa de Est, care înfruntă prejudecăţi, nu doar în România, ci şi în Bulgaria, Slovacia, Cehia sau Ungaria. Desigur, momentul cu pricina a fost speculat cu ostentaţie în presa internaţională, apreciindu-se că momentul “Gipsy” a fost marcat de o reacţie vehementă, atunci când vedeta a făcut apel contra discriminării romilor, vorbindu-se chiar de anumite prejudicii aduse etniei respective în România, având în vedere modul în care românii au respins mesajul social al Madonnei!
Publicaţii occidentale de mare tiraj subliniază faptul că există un resentiment larg răspândit împotriva ţiganilor în Europa de Est, iar momentul “Gipsy” nu trebuie supralicitat, deoarece a existat mereu în concertele divei, nefiind conceput special pentru această zonă a continentului. „La naiba!“, a exclamat Madonna, după ce a fost huiduită de către o parte a publicului, iar presa internaţională preia ştirea şi-l pune în context şi pe Băsescu, atunci când aduce aminte de „ţiganca împuţită”, poate tocmai pentru a accentua că vedeta a declarat că s-a simţit “obligată” să aducă în discuţie discriminarea romilor, care o “întristează”, în ciuda ostilităţii publicului.
În concluzie, putem spune că dacă în primele zile, diva nu şi-a părăsit camera decât pentru concertul din Parcul “Izvor” şi pentru o baie în piscină, în zilele următoare Madonna ar fi părăsit, mai ales către seară hotelul, pentru a se plimba prin Bucureşti, inclusiv prin centrul vechi al Capitalei, pentru a ne convinge că “întristarea” i-a trecut şi că supralicitarea momentului “Gipsy” rămâne “un incident neplăcut”, cum îl apreciază şeful statului, poate chiar o amintire cu parfum de regret!
Prof. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here