Made in Gorj! – Sute de poşete marca “Anca Toma”, vândute în străinătate

488

29414_103875232991920_100001083301977_34132_431159_nAnca Toma a găsit soluţia pe timp de criză. Creatoarea se poate mândri cu peste 200 de gentuţe trimise către clienţii săi fideli din toată ţara. Având în spate studii universitare pentru design de produs şi foarte mult talent, creatoarea a început să facă genţi şi poşete acum aproape 3 ani din dorinţa de a purta ceva unicat, care să nu se găsească în orice magazin sau mall.

La început a cusut poşete pentru sora ei, apoi pentru prietene. Nu mică i-a fost surpriza când şi-a dat seama că gentuţele, postate pe blogul personal, au succes la publicul feminin. “Dintr-un hobby, s-a transformat într-o mică afacere. Dacă vrei ceva cu adevărat şi-ţi concentrezi toată atenţia asupra obiectivului, nu se poate să nu reuşeşti. Deşi acum sunt mulţumită de felul cum merge mica afacere, vreau mai mult…” spune Anca.

Drumul de la material la geanta unicat urmează o cale lungă, înainte de a ajunge pe umerii clientelor din toată ţara. Creatoarea îşi alege singură materialele din depozite speciale, în funcţie de specificaţiile clientului. În micul ei atelier amenajat într-una din camere, creatoarea se “duelează” cu pisica ei, pe nume Pixie, care îi încurcă mai mereu atât planurile cât şi materialele. “Întotdeauna Pixie se aşează pe materialele cele mai frumoase. Parcă ar şti ce-mi place şi ce nu!” povesteşte Anca cu zâmbetul pe buze. După ce depăşeşte şi această etapă Anca se apucă de treabă. La început a avut o maşină de cusut veche, moştenită de la bunica ei, care nu făcea faţă la toate cerinţele cusăturilor şi a designului genţilor. “La început am folosit o maşină de cusut mai veche pe care o aveau părinţii mei de la bunici. Dar o dată ce am început să fac genţi mai complexe, am cumpărat o maşină de cusut profesională” spune Anca.

Atenţia la detalii, un plus pentru creatoare

În funcţie de câte comenzi are şi dacă trebuie să mai caute materiale prin depozite sau nu, Anca stă în faţa maşinii de cusut de la câteva ore la câteva zile pentru a termina o comandă. Chiar dacă unele cliente trebuie să aştepte ceva mai mult pentru a avea o geantă unicat (mai ales dacă geanta nu este deja făcută şi trebuie începută de la zero), pot fi sigure de calitatea impecabilă şi atenţia la detalii a 2creatoarei. “Nimic nu e întâmplător. Designul e o artă exactă, iar gentuţele mele trebuie să aibă cât mai puţine cusături în plus sau improvizaţii de prost gust. Îmi place să realizez fiecare geantă până la cele mai mici detalii. Detaliile contează iar clientele sunt mulţumite şi revin cu plăcere” spune Anca. Ingredientele unei genţi nu urmează niciodată aceeaşi reţetă. Anca se gândeşte mereu la modele noi, cât şi la îmbunătăţirea celor vechi. Creatoarei nu-i place să repete prea mult acelaşi design, în asta constând succesul pe care-l are în lumea creatorilor de accesorii handmade (n.r. create individual şi unicat).

Anca nu mai are timp pentru ea

Anca îşi doreşte demult să înceapă o colecţie de haine, gândite cât mai sexy, haioase, comode şi vaporoase, dar în acelaşi timp decente şi cu o notă de stil şi eleganţă. Timpul însă n-a prea fost de partea creatoarei, care îşi împarte ziua între atelier, prieten, pisică şi diverse ONG pentru salvarea animalelor. “Mă implic în tot felul de evenimente caritabile prin donarea de gentuţe. Mi-ar plăcea să pot face mai mult, însă timpul nu-mi permite. Trebuie să fac genţi, ca să am fonduri, ca apoi să pot ajuta animalele fără stăpân. Aşa, puţin, cât fac, dar e un început!” spune Anca. Creatoarea colaborează cu magazine de tip consignaţie din ţară şi participă la târguri handmade de câte ori are posibilitatea. Când nu e ocupată cu lucrul la genţi sau cu plasarea animalelor fără stăpân, Anca îşi petrece restul timpului liber promovându-se pe net, pe cele mai importante site-uri şi magazine online. “Am magazin online atât în ţară cât şi în străinătate. În rest, mă promovez pe site-ul meu şi pe reţelele de socializare” spune Anca. Deşi momentan creatoarea se “luptă” singură cu gentuţele, şi-ar dori ca pe viitor să găsească ajutor o fată cu aceleaşi pasiuni şi etică.

De la pasiune, la propriul magazin

Prima geantă a creatoarei era cusută din denim şi avea trei floricele desenate de ea cu vopsea acrilică. De atunci, colecţia ei s-a diversificat, adoptând diferite stiluri în funcţie de client şi se cerinţele acestuia, de la genţi din material de tip sac, pictate manual, la poşete elegante pentru diferite evenimente mondene. Visul ei este să îşi deschidă propriul magazin, un fel de butic de lux care să conţină atât un atelier cât şi o zonă unde să-şi expună creaţiile. “Am visat dintotdeauna să am magazinul meu, dotat cu atelier, unde să pot discuta cu clienţii şi unde să-mi văd în linişte de genţile mele” spune Anca.

Ce-i place: „Sunt o adeptă a protecţiei animalelor şi a ecologiei. Îmi place de asemenea să urmăresc documentare despre crime şi mistere celebre. Mă uit cu plăcere la tenis. Printre favoriţii mei sunt Rafael Nadal şi Andy Murray. Printre serialele preferate se numără „True Blood”, „Doi bărbaţi şi jumătate”, „Seinfield” şi „Joey”.

Ce nu-i place: „Nu suport indiferenţa oamenilor, aroganţa şi nesimţirea. Nu sufăr fumul de ţigară şi cafeaua şi nu-mi place să fiu contrazisă. De asemenea, nu suport atunci când cineva mănâncă lângă mine”, ne destăinuie Anca.

Întrebări şi răspunsuri

De unde-ţi vine inspiraţia pentru genţi?

De cele mai multe ori am o idee generală despre ceea ce vreau să fac şi cum să arate geanta. Mai întâi scot toate materialele care s-ar potrivi, le întind pe jos, mă uit la textură şi la culori şi pornind de aici geanta începe să se contureze. Pisica mea e de fiecare dată foarte interesată de ceea ce fac, vine şi se aşează lângă mine pe materiale şi începe să toarcă.

Câte genţi ai făcut până acum?

Nu ştiu exact numărul lor, dar le am notate şi inventariate pe un caieţel. Oricum am trimis peste 200 de genţi în toată ţara.

Cum ţi-ai dat seama că vrei să faci genţi?

Urmăream tot felul de site-uri din SUA cu accesorii şi haine handmade. M-a atras ideea de a crea ceva unicat pe care nu-l poţi găsi oriunde. Mi-am zis că aş putea şi eu să fac accesorii handmade şi de atunci a fost o poveste de dragoste.

Te-ai gândit vreodată să pleci din România?

Am fost preţ de 4 luni în SUA, în timpul studenţiei şi mi-a plăcut foarte mult. Cred că cel mai mult m-a impresionat faptul că puteam să îmi permit multe chestii şi răsfăţuri care aici ar fi considerate un lux. La un moment dat mă gândeam să nu mă mai întorc.

Şi ce te-a determinat totuşi să revii în ţară?

Familia mea şi prietenul meu mi-ar fi dus dorul şi nu cred că puteam să trăiesc cu gândul ăsta!

Silviu Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here