Măceş (Rosa canina) – beneficii şi proprietăţi

2728

Răspândit prin câmpii, pe dealuri şi la munte, măceşul este unul dintre cei mai cunoscuţi arbuşti medicinali de pe la noi. Creşte înalt, de 1-3 m, acoperit cu ghimpi, cu tulpini alungite, grupate în tufă. Trandafirul sălbatic are flori roz sau albe, mari, care cresc fie solitare, fie grupate câte două sau trei. Măceşele se culeg din iunie până în septembrie, apoi se usucă şi se zdrobesc sau se macină pulbere. Măceşele zdrobite sau măcinate se folosesc la prepararea infuziilor, decocturilor, tincturilor sau a extractelor uscate.
Compoziție: principalul element valoros al măceşelor este acidul ascorbic, adică vitamina C. Măceşele mai conţin – după cum trădează şi culoarea lor roşie – cantităţi importante de carotenoizi, precursori ai vitaminei A. Lista vitaminelor conţinute în măceşe continuă cu vitaminele B1, B2, PP şi K. Paleta de ingrediente bioactive din măceşe este completată de substanţe glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide, glicozide ale beta-sitosterolului şi altele.
Acțiune: datorită conţinutului mare de vitamine, măceşul este un excelent vitaminizant natural. Vitamina C condiţionează buna funcţionare a tuturor celulelor, ea jucând un rol esenţial în procesele metabolice fundamentale, şi anume în reacţiile de oxido-reducere şi în respiraţia celulară. De asemenea, măceşele cresc rezistenţa capilarelor sanguine, care devin astfel mai puțin fragile. În plus, unii autori îi menţionează proprietăţile astringente, antidiareice, diuretice, precum şi faptul că stimulează pofta de mâncare şi digestia.
Indicații terapeutice: preparatele farmaceutice sau alimentare din măceşe sunt indicate în prevenirea şi tratarea răcelilor, a gripei, la bolnavii cu hipovitaminoză, precum şi la cei aflaţi în convalescenţă, ca tonic şi stimulent general. Unii autori le recomandă şi în afecţiunile vasculare pentru menţinerea elasticităţii capilarelor sanguine.

Administrare:
În tratamentul răcelilor, gripei, al oboselii generalizate:
Infuzie: Puneţi 2-2,5 g de fructe la o cană de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3-4 căni pe zi.
Tinctură: Puneţi 30 de picături într-un pahar cu apă. Luaţi de 3 ori pe zi, înainte de mese.
În tratamentul diareei:
Decoct: Puneţi 30-50 g de fructe măcinate la 1 l de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze 15 minute şi strecuraţi. Beţi decoctul regulat, mai ales la micul dejun.

Precauții și contraindicații
Preparatele pe bază de măceşe nu sunt recomandate în sarcină şi alăptare.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here