Luţă a pornit ţiganiada în faţa Tribunalului Gorj

190

protest 019Acţiunea de protest organizată ieri în faţa Tribunalului Gorj de membrii familiei lui Constantin Luţă, cel considerat adevăratul lider al rromilor din Obreja, a avut efectul scontat. Omul a atras atenţia asupra unei încercări de muşamalizare a unui dosar înregistrat pe rolul instanţei, în urmă cu patru ani de zile, iar preşedintele Tribunalului Gorj, Florin Encescu, a promis ieri că va verifica felul în care s-a derulat ultimul termen în acest dosar şi motivul pentru care martorii din Obreja nu au mai ajuns în faţa judecătorilor.

Membrii familiei lui Constantin Luţă se consideră victimele recuperatorilor unei firme de leasing care pentru o maşină le-au pătruns ilegal în domiciliu, în 2007, ameninţând-o pe soţia sa, Maria Marin, care a suferit un şoc, acum fiind pe moarte.

Familia numeroasă din Obreja nu a mai avut probleme cu legea până în momentul apariţiei incidentului din 2007. Asta deoarece Constantin Luţă este considerat drept un cetăţean respectabil al comunităţii de rromi din acest cartier târgujian, acesta fiind cunoscut, înainte de Revoluţia din 1989, drept mare comerciant al zonei. Problemele lui Luţă au apărut însă în momentul în care a acceptat să achiziţioneze o maşină, considerată la acea vreme de lux, de la un cetăţean tot de etnie rromă din cartierul Meteor. Stănescu luase maşina în leasing de la o firmă de profil din Bucureşti şi deşi a vândut mai departe autoturismul lui Luţă, se pare că nu şi-a achitat datoria către firma care a acoperit contravaloarea autovehiculului. Societatea în cauză a încercat să îşi recupereze bunul urmărind maşina aflată de ceva vreme în curtea lui Constantin Luţă. Aşteptându-se probabil la un scandal, recuperatorii firmei de leasing au dat dovadă de exces de zel şi, în puterea nopţii, au intrat înarmaţi în curtea lui Constantin Luţă, au spart porţile şi au plecat cu maşina în trombă. Soţia lui Luţă s-a trezit brusc în momentul în care persoanele necunoscute i-au pătruns, în 2007, în curtea casei, femeia făcând la momentul respectiv un şoc la inimă.

Maşina recuperată, femeia nu

protest 025După ce au sesizat poliţia că persoane necunoscute le-au încălcat proprietatea şi au făcut o plângere privind violarea de domiciliu, Constantin Luţă a reuşit să îşi recupereze maşina pentru care susţine că a mai achitat 300 de milioane de lei vechi. Nu a fost însă suficient deoarece firma de leasing a mai intrat o dată în posesia autoturismului, obligând proprietarul să anunţe la plângerile făcute la organele de anchetă, cei în cauză cerând un act notarial care să consfinţească această înţelegere. “Socrul meu a fost şantajat pentru a renunţa la plângere”, a declarat ginerele Bogdan Marian care susţine că soacra sa se află de atunci la un pas de deces, motiv pentru care vor rejudecarea dosarului. “Ea este dată acasă de instituţia medicală ca să moară. Cerem şi vrem să se facă dreptate, întrucât mama noastră trage să moară datorită lor. Noi nu cerem decât dreptate. Organele care sunt implicate trebuie să ne facă dreptate. Aceşti oameni au intrat noaptea la 2 peste noi în casă, ne-au obligat să renunţăm la plângeri şi au şantajat această familie. I-au obligat să meargă la notariat”, a completat ieri Marian.

Cu familia, în faţa Tribunalului Gorj

Dosarul aflat însă de 4 ani pe rolul instanţei, legat de violarea de domiciliu a familiei lui Luţă, s-a finalizat printr-o hotărâre care a uimit toată Obreja. Luţă vroia să aducă martori la tribunal, dar în mod suspect ultima înfăţişare la instanţă s-a făcut la secret, fapt care a îndemnat membrii familiei să protesteze. “Lista care a fost trecută la sala nr. 5, ce trebuia să se judece pe 17 nu s-a mai găsit. Ea a fost trasă de la dosar. S-a judecat pe data de 10 la camera secretă fără să fim anunţaţi niciunul dintre noi. Preşedintele Tribunalului Gorj ne-a chemat mâine(n.r. astăzi) iar pentru a verifica şi a repune dosarul din nou pe rol. Noi o să facem alt miting în cazul în care nu se vor lua măsuri”, a declarat ieri Luţă Constantin, asta după ce a ajuns cu protestul la Florin Encescu, preşedintele instituţiei de justiţie.

Nelu Pavel a strigat: “discriminare”!

“Dacă un ţigan făcea violare de domiciliu era legat şi el şi familia lui”, a menţionat Nelu Pavel, preşedintele Partidei Rromilor Gorj, prezent şi el la protestul de ieri din faţa Tribunalului Gorj. “A fost un abuz acum patru ani de zile. Este vorba despre un grup de recuperatori din Bucureşti care au intrat în proprietatea omului în puterea nopţii pentru a afecta această femeie. Eu ştiu că violarea de domiciliu este o infracţiune penală, de ce nu s-a luat nicio măsură? Au fost martori, au fost oameni, s-a intrat cu arme şi putea ieşi un măcel, din care să se omoare românii cu ţiganii”, a explicat Pavel care speră ca a lor săi conaţionali să li se facă, în final, dreptate.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here