LUPTĂ MAI STRÂNSĂ ÎN TURUL I DECÂT ÎN TURUL II – Crin şi Geoană – umăr la umăr

403

Traian Băsescu ar pierde în turul II al alegerilor prezidenţiale împotriva oricărui contracandidat principal, Crin Antonescu, Mircea Geoană sau Sorin Oprescu, conform celui mai recent sondaj al institutului Operations Research, comandat de Inpolitics. Lupta cea mai importantă urmează să fie dusă pentru obţinerea locului secund la alegerile din 22 noiembrie, unde Crin Antonescu şi Mircea Geoană rămân la egalitate.

Cel mai recent sondaj de opinie şi unul dintre puţinele care nu a fost comandat de un partid politic, realizat de Operations Research, anunţă faptul că în turul întâi al prezidenţialelor 35% dintre români l-ar vota pe Traian Băsescu din partea PDL, 22% pe Mircea Geoană din partea Alianţei PSD+PC, 21% pe Crin Antonescu din partea PNL şi 9% pe independentul Sorin Oprescu. C.V. Tudor (PRM) ar obţine 6%, Gigi Becali (PNG) – 5%, iar Kelemen Hunor – 2%. Sondajul a fost comandat de Inpolitics, portal independent de ştiri şi analiză politică.
După cum arată datele oferite de OR, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, programat pentru 6 decembrie a.c., Traian Băsescu ar putea fi învins de oricare dintre contracandidaţii principali. Lupta cea mai strânsă pare a fi între Crin Antonescu şi Mircea Geoană pentru intrarea în turul II şi, implicit, pentru posibilitatea de a se confrunta şi a-l învinge pe actualul preşedinte. Conform sondajului, câştigătorul dintre cei doi are şanse mari să fie viitorul preşedinte al României.
Atât Crin Antonescu cât şi Mircea Geoană l-ar învinge pe Traian Băsescu în turul II cu 53% din voturile exprimate în comparaţie cu 47% pentru actualul preşedinte. Similar, Sorin Oprescu ar obţine 51% faţă de 49% pentru Traian Băsescu într-un eventual tur secund. Totuşi, primarul Bucureştiului este evaluat în acest sondaj cu 9% şi şanse minime de a mai ajunge în turul II.
Sondajul mai măsoară, printre altele, şi încrederea românilor într-un tandem Crin Antonescu preşedinte, Klaus Iohannis prim ministru. Jumătate din populaţia României s-a arătat de acord cu o astfel de variantă, în comparaţie cu 39% care s-au arătat oarecum împotrivă sau total reticenţi la această variantă.
Un alt palier al cercetării este studiul calităţilor fiecăruia dintre principalii candidaţi la preşedinţie. Dintre aceştia, Crin Antonescu este considerat a avea cele mai bune calităţi pentru a fi viitorul premier şi de a scoate România din criza economică, pe când Mircea Geoană este considerat cel mai puţin probabil premier sau artizan al ieşirii din criză. Sorin Oprescu este considerat, de departe, cel mai în măsură dintre candidaţii la preşedinţie de a rezolva problemele din domeniul educaţiei şi sănătăţii, fiind urmat de Crin Antonescu. Tot Crin Antonescu este considerat cel mai în măsură candidat de a discuta şi negocia cu mediul de afaceri.
Sondajul a fost realizat în perioada 1-3 noiembrie, pe un eşantion multistadial cluster de 1200 respondenţi, cu selecţie probabilistă a persoanelor şi este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României, cu o eroare tolerată de 2,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here