Lupta împotriva cancerului, marcată la Târgu-Jiu

309

În perioada 4 – 10 februarie 2015, Asociaţia Română de Oncologie “Sfânta Ana” a derulat o serie de acţiuni în cadrul Săptămânii de Luptă Împotriva Cancerului. Astfel, au fost organizate multiple activităţi de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte importanta prevenţiei, diagnosticării precoce şi adoptării unui stil de viaţă sănătos. Voluntarii asociaţiei au organizat “Caravana Supravieţuirii”, în cadrul căreia, medicul voluntar Bogdan Neguleasa, a evaluat starea de sănătate şi a oferit informaţii medicale celor interesaţi.
“Atelierele Speranţei” s-au derulat până astăzi şi, în cadrul acestora, grupuri de lucru formate din elevi au organizat activităţi creative pentru a transmite mesajul că se poate să ne unim în lupta împotriva cancerului. Totodată, duminică, 8 februarie a avut loc spectacolul “Stop Cancerului”, organizat de Asociaţia Română de Oncologie “Sfânta Ana” în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu-Jiu, Shopping City Mall Târgu-Jiu şi Palatul Copiilor. De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute au fost distribuite materiale informative referitoare la cele mai întâlnite forme de cancer.
Ca urmare a raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat în 2013, numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 până în 2012. În 2009 s-au înregistrat 182 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar în 2012, rata a crescut la 388 cazuri la suta de mii de locuitori. Toate acestea s-au datorat lipsei programelor naţionale de informare şi screening privind cancerul. Cifrele în creştere an de an în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de cancer contrariază, în egală măsură, atât medicii de familie, cât şi oncologii. Aceştia din urmă susţin că, dacă este depistat din timp, diagnosticat corect şi dacă pacientul urmează schema de tratament specifică tipului de boală dezvoltat, cancerul poate fi vindecat complet sau cel puţin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-o boală cronică.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here