Luna donatorilor de organe, marcată la Târgu-Jiu

439

Membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România, beneficiari de transplant, ori pacienţi cu nevoie de transplant, din judeţul Gorj, vor marca, astăzi, la Târgu-Jiu, evenimentul Luna donatorilor de organe.

Astfel, astăzi, de la ora 13.00, la Biserica “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din apropierea Spitalului Judeţean Târgu-Jiu este programată o slujbă de comemorare a donatorilor. Ulterior, membrii asociaţiei vor duce pachete alimentare copiilor nevoiaşi dintr-un centru de plasament din municipiul Târgu-Jiu. “Acest eveniment marchează Luna donatorilor de organe care aduce în vizor faptul că Asociaţia Transplantaţilor din România marchează la 16 iulie 20 de ani de activitate. De asemenea, din 2014, ziua de 16 iulie a fost declarată Ziua Donatorului. Acţiunile în acest sens au început la Oradea şi se vor încheia la Bucureşti, participante mai fiind oraşe precum: Târgu-Jiu, Zalău, Timişoara, Craiova, Călăraşi, şi altele. Organizarea evenimentelor locale se face de către membrii asociaţiei. După slujba de comemorare vrem să ducem pachete alimentare la un centru de plasament din Târgu-Jiu, precum şi la câteva familii vulnerabile din cartierul Iezureni”, a declarat Sorin Floarea, membru al Asociaţiei Transplantaţilor din România. Acesta, la rândul său, a suferit un transplant de rinichi în anul 2005, de la un donator viu, acesta din urmă fiind chiar tatăl său. Sorin Floarea este membru şi voluntar al ANT încă din anul 2010.
Acţiunile organizate de Asociaţia Transplantaţilor din România se vor încheia la Târgu-Jiu cu un spectacol de muzică uşoară şi populară, organizat de la orele 16.30, la amfiteatrul din centrul municipiului. Invitaţi vor fi artiştii locali Bacio, Ştefan Popescu, Emilia Dragotoiu-Nanu, artiştii Casei de Cultură Turceni, dar şi alţii.
La nivelul judeţului Gorj, există aproximativ 50 de transplantaţi. Luna donatorilor de organe este marcată prin evenimente similare şi în alte 20 de oraşe din ţară. “Veţi avea ocazia să întâlniţi oameni cu poveşti impresionante despre cum poţi să trăieşti cu o afecţiune care ştii că te omoară câte un pic în fiecare moment şi că singura ta speranţă este moartea unei alte persoane. Ce faci? Cum te împaci cu gândul că tu ai şansa să trăieşti pentru că altcineva a plecat la îngeri? (…) Un Sorin vă v-a povesti cum a evoluat relaţia cu donatorul său (tatăl) după transplant. Un alt Sorin vă v-a povesti cum a fost să întâlnească familia Donatorului-Înger. Şi toţi cei care vor fi acolo au o poveste care dă fiori de emoţie, dacă veţi dori să ascultaţi. Ei, donatorii – vii sau în moarte cerebrală, sunt eroii noştri, şi, dacă în sufletele noastre îi purtăm permanent, considerăm că este cazul ca uneori să ne exteriorizăm şi să ne manifestăm recunoştinţa în mod public”, acesta este mesajul transmis de Asociaţia Transplantaţilor din România cu ocazia organizării evenimentelor de astăzi de la Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here