Lumina, şi Adevărul, şi Viaţa – De ziua Sfintei Mari Muceniţe Marina, Interviu cu Maica MARINA GLIGOR Stavrofora, Stareţă a Mănăstirii «Sfânta Treime» de la Strâmba-Jiu, Gorj

280

“Dumnezeu are răbdare şi ţara noastră are atâta nevoie de rugăciune”
– Rep. Maică Stareţă, ce aţi dori să vă aducă Sfânta Marina, în această zi binecuvântată?
-Sănătate şi voie bună de la Dumnezeu!
– Rep. Iar în activitatea acestei sfintei mănăstiri pe care o păstoriţi de atâţia ani?
-Voia bună ţi-o dau slujbele şi rugăciunea, iar, dacă ai voie bună, ai 80% din sănătate!
– Rep. Voia bună vine şi ea, tot de la Dumnezeu! Aş dori să vă întreb, Îl aflaţi mereu pe Dumnezeu, atunci când Îi cereţi ceva?
-Dar, nu trebuie să-l cauţi, El se află mereu lângă noi! Numai să vrem noi să gândim la El şi să luăm legătura cu El! Dumnezeu este permanent lângă noi!

“Noi suntem liberi să ne alegem calea către Dumnezeu”
– Rep. De ce credeţi că Dumnezeu ne pune şi la atâtea încercări?
-Pentru că nu-L căutăm îndeajuns! Stă deoparte, ne priveşte şi aşteaptă să ne spună: «Cere şi ţi se va da! Aşteaptă şi ţi se va deschide! Căutaţi şi veţi afla!». Dacă, noi nu-L căutăm, sigur că nu intervine pentru noi! Noi suntem liberi să ne alegem calea către Dumnezeu sau alte căi mai puţin folositoare!
– Rep. Cum a fost începutul în această sfântă mănăstire?
-N-a fost uşor, pentru că eram obişnuită la Tismana, unde am stat 20 de ani, unde eram în ascultarea maicii stareţe de acolo, iar după aceea, nu mai aveam de la cine ascultare, pentru că aveam doar două bătrâne bolnave, iar eu trebuia să gândesc ceea ce trebuie să fac, cum să luăm lucrurile ca să fie bine! Dar, am gândit mereu că trebuie să-ţi începi lucrul tău cu Dumnezeu! Să căutăm întâi Împărăţia Lui Dumnezeu şi toate celelalte se vor adăuga nouă! Că Înaltul Nestor, când m-a adus aici, mi-a spus ca să fac rânduiala de la Tismana. Nu am avut preot, dar am avut nădejde că Dumnezeu are grijă!
– Rep. Şi Dumnezeu v-a ajutat să alcătuiţi o obşte atât de valoroasă şi de numeroasă, că aţi trimis credincioase şi la alte mănăstiri din Gorj şi din Oltenia!
-Nu eu le-am trimis, de ascultare s-au dus fetele! De ascultare de Ierarhul locului!
– Rep. Dar, au fost îndrumate de către sfinţia voastră!
-Au fost şi fete bune, cu o bună creştere de acasă, au avut şi duhovnici buni, de la ucenicii de la Frăsinei, de la Părintele Cleopa, că după vreo două luni am fost 14, până când ne-am făcut 75 în câţiva ani! La mănăstire, când pleci, uneori te duci fără voia părinţilor, unele care au terminat facultatea şi n-au dat licenţa, altele care au continuat studiile, fiecare, după cum i-a fost scris!
– Rep. Maică Stareţă, unii ar putea crede că fetele care vin aici sunt oarecum debusolate, «rătăcite» în hăţişurile tranziţiei!
-Unii părinţi chiar aşa spun, pentru că am avut o situaţie când părinţii au intervenit cu forţa, cu brutalitate…! Au dus-o chiar la…psihiatrie, spunând că nu e sănătoasă! Asta e!

“Dumnezeu lucrează prin oameni, că fără ajutorul Lui Dumnezeu, nu facem nimic”
– Rep. Sfânta Marina v-a ajutat să deveniţi atât de apreciată şi de recunoscută în Gorj, pentru lucrarea în folosul mănăstirilor!
-Domnul profesor, am bătut pe la multe uşi, am solicitat ajutor şi oamenii au fost receptivi, aşa a fost şi le mulţumesc multor oameni care m-au ajutat! Dar, nu e meritul meu, e lauda, e darul Lui Dumnezeu!
– Rep. Dar, Dumnezeu lucrează prin oameni şi v-a dat putere să treceţi peste multe obstacole!
-Aşa este, Dumnezeu lucrează prin oameni, că fără ajutorul Lui Dumnezeu, nu facem nimic!
– Rep. Prin urmare, viaţa şi activitatea acestei sfinte mănăstiri e legată de osteneala Maicii Stareţe Marina!
– Când mă gândesc la celelalte mănăstiri unde s-au dus măicuţele de aici, unele sunt stareţe, mă bucur ce frumos arată aceste mănăstiri, la Mănăstirea «Icoana», de exemplu, unde sunt doar trei măicuţe, la Sf. Ioan Botezătorul «Cămărăşeasca» de la Tg. Cărbuneşti, la Mănăstirea Dealu Mare, pentru că am rămas uimită de ceea ce am văzut atât de frumos şi ordonat acolo, chiar dacă nu au apă, ca aici! Aţi fost la Dealu Mare?
– Rep. De un an de zile, nu am ajuns acolo! Ştiu cât suflet pune Maica Stareţă Pahomia în tot ceea ce face!
-Acolo e ca o «Grădina Maicii Domnului»!
– Rep. Această mănăstire are ceva deosebit, aşa mi se pare! Am senzaţia că sunteţi o stareţă formatoare de stareţe!
– Aici «Patronul» e «Sfânta Treime», dar nu trebuie uitat «Acoperământul Maicii Domnului», iar fetele au multă râvnă, cele pe care le am acum, pentru că le-am păstrat pe cele care au venit din convingere şi cu dragoste de Dumnezeu, cu dăruire pentru aproapele, pentru rugăciune! Ca să se roage pentru toată lumea şi să fie cu gândul la Dumnezeu, nu la cele lumeşti! Că în felul acesta, nu poţi sta în mănăstire, cu gândul la cele lumeşti! Până la poarta mănăstirii, te aduce îngerul cu lumânarea, apoi, te poate ademeni aghiuţă, urcând treptele monahismului, parcă ademeneşte încornoratul!!
– Rep. Ce aţi dori să mai faceţi în folosul Mănăstirii Strâmba-Jiu, prin relaţii care dau rod ostenelii unei stareţe ca dumneavoastră?
– Consider că ceea ce a fost de făcut în plan material, poate că e destul, mai avem doar casa aceea veche, un monument istoric, pe care vrem să o reabilităm, dar să sperăm că Dumnezeu are grijă! Când va fi gata, va fi frumoasă şi această clădire, dar, până atunci, mai trece apă pe…Strâmba!

“Tot omul are nevoie de ajutorul Lui Dumnezeu”
– Rep. Ce vreţi să ne mai spuneţi?
-Vreau să vă spun că acum ne preocupă planul spiritual, să vedem de slujbe şi de rugăciuni, pentru că e mare nevoie pentru toată ţara asta! În privinţa celor care ne-au ajutat şi care vor să facă ceva pentru mănăstire, îi sfătuiesc să se roage cât mai mult! Pot veni aici să ne rugăm împreună, oriunde, trebuie rugăciune! Ţara noastră are nevoie de rugăciune!
– Rep. Cel care dăruieşte în folosul mănăstirii, îşi dăruieşte sieşi, se ajută pe sine!
-Aşa este! Cel care ajută «Casa» Lui Dumnezeu, care ajută mănăstirea, Îl ajută Dumnezeu! Tot omul are nevoie de ajutorul Lui Dumnezeu! Dumnezeu are răbdare şi ţara noastră are atâta nevoie de rugăciune! Uitaţi, sunt sfinţi care nu-s de la noi din ţară, dar au binevoit la noi în ţară! Uitaţi, Sfânta Filofteia, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Grigorie Decapolitul, care a fost luat de la sultan de către Constantin Brâncoveanu! Aceşti sfinţi, ne ajută, dar, trebuie să le cerem!
– Rep. Deci, «Grădina Maicii Domnului» atrage sfinţii!
-Vedeţi, ţara noastră e cu adevărat «Grădina Maicii Domnului», dar, oamenii noştri nu-şi dau seama! Iată, cei din diaspora, se strâng în biserici, biserica îi adună şi se roagă! Poate, dacă stăteau în ţară, mai ocoleau biserica, dar, printre străini, românii se unesc! Avem preoţi destoinici care adună oamenii şi îi apropie!
– Rep. În această zi, când sărbătorim sfânta căreia îi purtaţi numele, Sfânta Marina, ce mesaj doriţi să îi transmiteţi?
– Sfânta Marina să ne ocrotească pe toţi, să nu ne uite, să mijlocească la Dumnezeu pentru noi, să ne acopere cu harul ei şi cu îndrăzneala pe care o are la Mântuitorul!
– Rep. Dumnezeu să vă ajute, iar Sfânta Marina să vă călăuzească mereu pe calea mântuirii! Doamne-ajută!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here