Lumina lasă umbră pe zidul lui Valer

351

Valer Neag, artistul complex, a reuşit în timpul său, să construiască o punte foarte stabilă între realul cunoscut şi abstractul din cunoaşterea sa. Lucrările expuse pot aparţine categoriei “Obiecte neobişnuite” create pentru a surprinde şi a emoţiona privitorul. Spirit iubitor de spaţiu şi de planuri gugulanul are o poveste fără început şi fără sfârşit, are o operă a măsurilor corecte, de unde minciuna şi iluzia au dispărut, comunică simplu, fluent datorită limbajului coerent. Toate lucrările sale sunt forme ale materiei sensibile şi ale materiei gânditoare modelate din materiale concrete suspendate în spaţiu.
Pentru că nu a reuşit să lase umbre pe cer artistul plastic s-a hotărât să nu lase umbre nici pe pământ, folosind zidul a reuşit să creeze poveşti despre oameni şi obiecte aparţinătoare unor regnuri doar de el cunoscute. Vorbele din discursul plastic au mare valoare şi greutate pentru sufletele deschise spre opera lui, sunt cuvinte care lasă umbră pe zidul fiecăruia dintre noi.
Într-o zi de lucru, sticlarul a suflat o clepsidră a lucrat-o impecabil, măsura perfect sfertul de oră, cureaua de piele bogat ornamentată creştea valoarea obiectului. A observat invidia oamenilor şi a colegilor de sticlărie. S-a hotărât să renunţe la obiectul de podoabă. A desfăcut cureaua de la mână şi a montat clepsidra pe un perete lângă atelierul de sticlărie. Gestul sticlarului talentat a fost apreciat de colegi şi locul s-a numit “La sfert”. Îndrăgostiţii aşteptau pentru întâlniri şi întorceau cu grijă clepsidra după un sfert de ceas. Zidul era reparat şi zugrăvit înainte de sărbătoarea paştelor ortodoxe. Sticlarul talentat a devenit staroste al breslei creatorilor de arte majore şi decorative. Zidul a fost mutilat de „cineva”, clepsidra a dispărut, lăsând în urmă doar o umbră. Zugravii care vopseau pădurea, treceau pe lângă zid şi aplicau în jurul umbrei un strat de vopsea, punând în valoare „UMBRA DIN ZID”. Fabrica de obiecte transparente a fost închisă, oamenii au uitat de peretele cu clepsidră. Sticlarul talentat este acum sculptor în lemn, atelierul a devenit neîncăpător pentru obiectele frumoase. S-a hotărât să le pună pe zid să le vadă şi alţii, Expoziţia “Umbra din zid” s-a vernisat pe 17 septembrie 2017 la ora 17,00 la Muzeul Judeţean Gorj alături de prietenii de acum şi de mai demult.
Florin Hutium

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here