Pentru cei care vor să se relaxeze, fie chiar pentru câteva zeci de minute în locuri unde să nu fie deranjaţi de manelele date la maxim şi strigăturile (era să zic răcnetele) de rigoare, să asculte nestingheriţi vietăţile înaripate ori zgomotele pădurii pe fundal cu clipocitul ori freamătul apei, totul într-un decor de vis ce aminteşte parcă de începutul lumii, locul de confluenţă al Jiului cu Tismana pare cel mai nimerit.
De fapt, este una dintre multele locaţii aflate pe plaiul gorjean nebăgate prea mult în seamă, conjudeţenii noştri alegând de multe ori locuri arhicunoscute, din păcate prea aglomerate şi stresante pentru a le oferi senzaţia de odihnă ori relaxare (ştiţi dumneavoastră cum e cu sacul şi cu pomul lăudat) şi unde de cele mai multe ori în loc să vină cu bateriile încărcate, cum se spune pe la noi, vin mai nervoşi decât au plecat datorită aglomeraţiei şi nu în ultimul rând a deficienţelor de comportare şi civilizaţie a unora dintre vecinii lor de week-end ori vacanţă.
Cu puţin timp în urmă, iarăşi nişte sondaje (ori cum să le spunem mai bine) făcute artificial în opinia mea de societăţi ori publicaţii de care nu s-a mai auzit până acum pe la noi indicau ca superlative mondiale o serie de locuri care sunt deosebite, nu zic nu (exemplul cascadei Bigăr), dar până a fi cotate ca cele mai frumoase la nivel mondial este cale lungă.
Indicam pe atunci şi câteva dintre locurile unde cei ce doresc să cunoască formele şi fenomenele naturale ale Gorjului (şi nu o spun pentru a mă băga singur în seamă) să poată fi de-a dreptul copleşiţi de ce văd, iar în acest fel aceste veritabile sanctuare ale naturii gorjene să aibă o mediatizare superioară la nivel naţional şi nu numai.
Dar haideţi că ne-am depărtat de ce vream să vă spun. Deşi mai modestă şi nemenţionată în nu mai ştiu ce albume ori publicaţii de profil, lunca ce a luat naştere la confluenţa Jiului şi Tismanei este de o frumuseţe de-a dreptul mistică care de cele mai multe ori o vedem la televizor pe canalele de călătorii. Vegetaţia aproape luxuriantă ce la apogeul dezvoltării ei permite trecerea prin veritabile tuneluri de cele mai multe ori tăiate cu toporişca ori maceta, multitudinea de plante şi flori sălbatice, fiecare cu mirosul ei, simfonia vietăţilor înaripate şi nu în ultimul rând apa Jiului curată acum şi stratul de nisip fin curăţat de cărbunele ce până nu cu mult timp în urmă dădea o amprentă cenuşie locurilor, iată numai câteva motive pentru cei ce îndrăgesc natura să facă o ieşire chiar pentru câteva minute prin acele locuri.
Iar dacă vor dori să-şi încerce îndemânarea într-ale pescuitului, cu siguranţă vor avea destule locuri unde să o facă atât la peşti paşnici, cât şi la răpitori în locuri umbroase ferite de soarele arzător ce o să vină odată cu debutul anotimpului estival.
Trebuie numai ca la plecare, locul unde am poposit să rămână curat, iar dacă vom face focul să îl stingem negreşit. Şi nu este greu. Sunt acum saci de plastic de toate mărimile şi culorile. Resturile campării noastre să le punem într-un astfel de sac, iar în drum spre oraş sunt mai multe eurocontainere unde îl putem arunca. Pentru ca şi data viitoare dacă locurile ne-au plăcut să putem a ne relaxa ascultând vocile pădurii şi clipocitul vesel al apei.
Mugurel Petrescu