Lui Ciobotărică nimeni nu trebuie să-i dea un cec în alb

549

Preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, prof. universitar dr.Dan Morega, nu are încredere în noul director interimar al CEO, pentru simplul motiv că, în doar câteva zile de mandat, acesta a făcut greşeli impardonabile unui manager care are dublă comandă în companie, el fiind şi la cârma Diviziei Financiar-Contabile. În opinia lui Morega, Ciobotărică a luat măsuri artificiale şi neaşteptate pentru companie, preferând să se înconjoare tot de oamenii lui Laurenţiu Ciurel, amânând totodată schimbările absolut necesare pentru societate. Morega îi recomandă directorului interimar să nu-şi mai caute consilieri de teapa lui Cosmin Popescu şi Octavian Graure, pentru că nu conduce un SRL în domeniul lichidărilor, expertizelor contabile, de audit şi consultanţă fiscală, ci să îşi ia alături adevăraţi specialişti în minerit şi energie. De altfel, preşedintele IAIPP îi mai atrage atenţia lui Ciobotărică şi că actualii săi consilieri nu numai că nu sunt specialiştii de care este nevoie, ci sunt aceiaşi cameleoni care l-au consiliat şi pe Ciurel.

Morega, care a contribuit la rândul său la detronarea lui Laurenţiu Ciurel, cel pe care permanent l-a criticat pentru managementul defectuos care a condus la reducerea veniturilor angajaţilor cu 40% şi disponibilizarea a peste 4000 de productivi din CEO, îi atrage atenţia lui Ciobotărică că a ajuns să continuie greşelile predecesorului său, acceptând acelaşi sistem de management care trebuie schimbat din rădăcini. “Au fost şi ei, la fel ca şi o mare parte din sindicate, un factor care a contribuit decisiv la debarcarea lui Ciurel. Acest lucru îmi dă dreptul să cer schimbarea sistemului mafiot construit de Ciurel, pe care l-am dovedit prin demersurile mele publice, făcute în ultimii ani. Am avut însă credinţa că acest director financiar pe care personal nu îl cunosc, dar din surse credibile îl cunosc foarte bine, va pune rapid ordine în CEO, dar şi că, de fapt, instalarea lui în fruntea celui mai important domeniu financiar contabil va contribui la demolarea sistemului mafiot construit de Ciurel. Am constatat deja că m-am înşelat, deoarece Ciobotărică vrea să fie într-un fel cum e proverbul «şi popă şi hoţ», dar îi transmit că nu va reuşi să fie ambele lucruri”, a transmis Morega.

Decalog pentru Ciobotărică!
Morega îi propune, astfel, spre analiză lui Ciobotărică un decalog de măsuri, care o dată realizate îi vor asigura rămânerea în funcţie. “Doresc, pe această cale, ca să fiu mai scurt, să-ţi propun spre analiză, dar nu în 5 luni cât vei sta în interimat, ci cât mai grabnic posibil, să schimbi acest management nenorocit lăsat de Ciurel. Îţi fac recomandarea, de asemenea, să laşi golăniile la o parte”, mai spune Morega care susţine că prima măsură aplicată de Ciobotărică ar trebui să fie efectuarea unui audit prin corpul de control al ministrului şi prezentarea publică a rezultatelor. Măsura în cauză ar trebui urmată apoi de “reorganizarea CEO, companie care a ajuns să aibă un număr de salariaţi TESA mai mare decât un minister”. “CEO plus SDM are peste 600 de salariaţi. Elaborarea unei noi structuri organizatorice, desfiinţarea SDM prin restructurare şi înfiinţarea a 2-4 exploatări miniere în care personalul TESA să fie aproape de activitatea productivă şi nu de sediul Prefecturii, ar fi o soluţie binevenită pentru societate”, i-a transmis Morega noului director interimar.

Două divizii şi basta
Funcţionarea a două divizii sau direcţii generale, una pe minerit şi alta pe energie, care să nu depăşească 50-60 de posturi TESA, ar fi o altă soluţie din decalogul lui Morega care cere, totodată, “desfiinţarea Departamentului cu Comunităţile, a Direcţiei de Pază şi altor direcţii, servicii şi birouri, cum este şi cea privind relaţiile cu Parlamentul European”. Reducerea cheltuielilor neeconomicoase cu administraţia, cu mijloacele de transport care se deplasează pentru anumite persoane, pe ruta Târgu-Jiu-Craiova, cum este cazul directoarei de la Resurse Umane, Valentina Trofin, ar fi o altă soluţie din decalog, care se poate pune, potrivit profesorului, uşor în practică. “Odată cu noua structură organizatorică, organigramă, cer organizarea de concursuri pe posturile de conducere pe criteriul valorilor, descentralizarea întregii activităţi a CEO, unde este o activitate hipercentralizată, dar şi analiza tuturor angajărilor de după disponibilizări”, mai enumeră profesorul de management cerând, totodată, şi analiza celor cu funcţii de conducere în administraţie şi sindicate care şi-au format propriile găşti, pe criterii de familie şi nepotisme, dar şi scoaterea posturilor la concurs şi încadrarea tinerilor de valoare cu pregătire în domeniile respective. Transparenţa totală şi obligaţia faţă de respectarea legislaţiei în vigoare, dar şi prezentarea publică a tuturor contractelor cu mass-media încheiate de fostul manager Ciurel sunt ultimele “porunci” ale lui Morega care doar astfel îi garantează lui Ciobotărică un mandat lung şi fără probleme.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here