Lucrările de hidroizolaţie ale Primăriei Târgu-Jiu, stopate pe parcursul anchetei procurorilor

358

Firma care se ocupă de reabilitarea faţadei Primăriei Târgu-Jiu şi de lucrările de hidroizolaţie operate la imobilului al cărui tencuială a căzut pe mai multe porţiuni, a stopat vineri lucrările la edificiul de patrimoniu. Asta după ce, s-a făcut public, că anchetatorii au demarat cercetări ample şi reţinerea a trei persoane în acest dosar creat în urma unor sesizări legate de lipsa unor avize pentru lucrările în cauză. Reprezentanţii Primăria Târgu-Jiu susţin că lucrările vor continua numai dacă sunt îndeplinite toate cerinţele legale, instituţia urmând să ia măsuri, conform legii, şi cu funcţionara Mihaela Orzan, reţinută de anchetatori joi seara, cercetată acum sub control judiciar.

DSC0004Reprezentanţii firmei ARCON SRL din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, firmă care se ocupă cu realizarea de sisteme profesionale termo-izolante şi care a prestat lucrări, până vineri, la faţada Primăriei Târgu-Jiu, au stopat lucrările avansate. Asta şi în urma cerinţei conducerii Primăriei Târgu-Jiu, care doreşte ca lucrarea să se realizeze conform legii, dar şi a dorinţei anchetatorilor care au arătat că ancheta în acest dosar este mai mult decât serioasă. “La nivelul Primăriei Târgu-Jiu s-a constituit o comisie care va face propria anchetă a evenimentelor. Aceasta comisie va analiza şi propune şi măsurile care se vor lua cu funcţionara pusă sub control judiciar. Asta după ce şi Primăria Târgu-Jiu va intra în posesia documentelor legate de situaţia celor reţinuţi”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu.

DSC_0008Funcţionarii publici vinovaţi, traşi pe dreapta
În urma analizelor făcute de superiori cele două funcţionare de la Primăria Târgu-Jiu şi de la Direcţia Judeţeană de Cultură ar putea să fie trase pe dreapta, în sensul că se vor putea alege cu contractul de muncă suspendat pentru o perioadă. De o măsură similară nu va beneficia însă Iulian Cămui, arhitectul neavând şefi el decizând singur dacă prestează sau nu o lucrare.
Deja cele trei persoane reţinute joi seară în dosarul reabilitării clădirii Primăriei municipiului Târgu-Jiu, Iulian Cămui, Monica Vlădoianu şi Mihaela Orzan, sunt cercetate sub control judiciar, ele fiind eliberate vineri după expirarea ordonanţei de reţinere. Potrivit anchetatorilor, cei trei inculpaţi sunt acuzaţi că prin diferite activităţi ilicite ar fi facilitat efectuarea de lucrări de construcţie la sediul Primăriei Târgu-Jiu fără respectarea prevederilor legale.
Monica Vlădoianu, consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Gorj, şi Mihaela Orzan, consilier la Primăria Târgu-Jiu, sunt acuzate de abuz în serviciu, iar Iulian Cămui, arhitect, este acuzat de favorizarea infractorului.
DSC_0015“Poliţiştii gorjeni cercetează două dintre persoanele în cauză pentru abuz în serviciu. Astfel, una dintre acestea ar fi eliberat un aviz fără respectarea prevederilor legale aplicabile în cazul clădirilor monument istoric şi nu ar fi anunţat organele abilitate în legătură cu neregulile constatate. Cealaltă persoană cercetată pentru abuz în serviciu este bănuită că ar fi demarat lucrări de construcţie la clădirea monument istoric, fără a efectua demersurile necesare în vederea obţinerii autorizării, deşi cunoştea necesitatea actului în cauză, ulterior încercând să intre în legalitate prin obţinerea unei autorizaţii de construire. De asemenea, a treia persoană este cercetată pentru favorizarea infractorului, aceasta fiind bănuită că ar fi îngreunat activitatea investigativă în cauză prin întocmirea de documente care atestau împrejurări nereale referitoare la situaţia lucrărilor efectuate, încercând astfel să creeze o aparenţă de legalitate a lucrărilor efectuate”, se arată într-un comunicat remis joi de IGPR.

DSC_0020Lucrări cu aviz de la Direcţia de Cultură
La începutul lunii august, reprezentanţii Primăriei au demarat lucrările pentru renovarea faţadei instituţiei, valoarea lucrărilor fiind de 200.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ramona Evulescu, declara la acel moment că banii au fost alocaţi de la bugetul local, iar pentru restaurare au fost solicitate avize de la Direcţia de Cultură, clădirea fiind monument istoric.
Anamaria Stoica

DSC_0026

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here