Lucrările de deszăpezire continuă în cartierele din Târgu-Jiu

606

Lucrătorii Primăriei Târgu-Jiu au continuat ieri lucrările de deszăpezire a cartierelor din municipiu. Încă de la primele ore ale dimineţii, utilajele de deszăpezire au intrat pe străzile şi aleile din cartierele târgujiene pentru a curăţa zăpada căzută în ultimele zile şi a împrăştia material antiderapant. Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu au anunţat că se are în vedere în primul rând curăţarea căilor de acces către spitale, şcoli şi pieţe. De asemenea, aceştia au făcut apel către locuitorii municipiului Târgu-Jiu să nu mai arunce zăpada în stradă.

19 utilaje de deszăpezire au acţionat ieri pe străzile din municipiul Târgu-Jiu. Au fost curăţate în primul rând străzile pe care circulă mijloacele de transport în comun, centurile municipiului Târgu-Jiu şi căile de acces către spitale, şcoli şi pieţe. „Comandamentul care funcţionează 24 din 24 de ore nu a întrerupt deloc activitatea pentru că ştim cu toţii că şi săptămâna trecută am avut parte de ninsoare în Târgu-Jiu. Însuşi primarul municipiului Târgu-Jiu coordonează întreaga activitate. Suntem împărţiţi pe schimburi încât să acoperim 24 din 24 de ore, atât prin dispeceratul de la Primăria municipiului Târgu-Jiu, cât şi de la dispeceratul comandamentului de deszăpezire. Se acţionează cu 19 utilaje, dintre care două pentru împrăştiat amestecul antiderapant şi 17 utilaje cu lame. Sunt acoperite în primul rând căile de acces pentru transportul în comun, ca municipiul Târgu-Jiu să fie un oraş funcţional, să nu fie blocat. (…) De asemenea, s-a acţionat asupra centurilor municipiului Târgu-Jiu pentru că este foarte important ca intrările şi ieşirile din municipiul Târgu-Jiu să fie libere pentru a nu exista ambuteiaje, să fie o fluidizare în trafic. Totodată, celelalte străzi, pe cartiere, sunt atacate cu utilajele tip uniport pentru că sunt mai înguste. Pe lângă aceste utilaje sunt folosite şi puncte de încărcare pentru că trebuie să facem loc să putem să amenajăm parcările, staţiile de taxi, căile de acces în staţiile pentru mijloacele de transport în comun. Alte priorităţi ale municipiului Târgu-Jiu în prima fază a zăpezilor sunt accesul către unităţile de învăţământ şi accesul către instituţiile din municipiul Târgu-Jiu, în primul rând către spitalele şi pieţele”, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu. Tot ieri au continuat şi acţiunile de deszăpezire în cartierele mai „înghesuite” ale municipiului Târgu-Jiu, cum ar fi cartierul Victoria 2. „Ieri (n.r. marţi, 28 ianuarie) s-au rezolvat cele din zona Eroilor, cele din zona Hotel Gorj, cele din zona Popa Şapcă. Tot acest efort îl facem împreună cu asociaţiile de proprietari pentru că dânşii sunt cei care pot să anunţe cu o zi înainte locatarii şi să dea un sprijin, pentru că şi asociaţiile de locatari au rol foarte important pentru a-şi întreţine ceea ce ţine de dumnealor, şi să vină în sprijinul primăriei”, a spus Marius Ionescu. În ajutorul lucrătorilor Primăriei Târgu-Jiu au sărit şi administratorii asociaţiilor de proprietari din municipiu. „De dimineaţă, de la ora 05:00 şi ceva, am ieşit. Am mobilizat oamenii de aseară să-şi tragă maşinile deoparte, să putem să intervenim cu ajutorul primăriei cu utilajele din partea organelor abilitate, să putem să facem lucrarea asta care, zic eu, este extraordinar de bună. Suntem un cartier mai înghesuit şi era necesară o astfel de activitate”, a declarat administratorul unei asociaţii de proprietari din Târgu-Jiu.

Picture 011900 de tone de material antiderapant, împrăştiate pe străzile din Târgu-Jiu
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu-Jiu, până în prezent pe străzile şi trotuarele din municipiu au fost împrăştiate peste 900 de tone de material antiderapant şi circa 7 tone de clorură de calciu. „Din punctajul pe care l-am făcut marţi, la ieşirea din prima etapă a codului galben, s-au împrăştiat circa 900 de tone de material antiderapant şi s-au folosit circa 7 tone de clorură de calciu pe trotuare; de asemenea, clorura lichidă, care este achiziţionată pentru zona de centru, paviment şi zonele cu mozaic veneţian. Avem în continuare material, sare, nisip, se amestecă periodic, se face stocul de amestec, aşa încât utilajele când merg la încărcat să aibă permanent material şi să nu piardă timpul”, a precizat directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu. Acesta a mai precizat că anul acesta a fost alocată suma de circa 12 miliarde de lei pentru deszăpezire, cu menţiunea că această sumă poate să crească sau să scadă, în funcţie de condiţiile meteorologice. „Nu trebuie să uităm că Târgu-Jiul, începând cu acest an, şi-a mărit suprafaţa. Avem peste 297 de străzi în municipiul Târgu-Jiu, însemnând şi aleile principale din cartiere, străzi care însumează peste 260 de kilometri”, a spus Marius Ionescu.

Picture 029Apel pentru târgujieni
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu au făcut apel la cetăţeni şi agenţi economici să nu mai arunce în stradă zăpada. „Utilajele trebuie să ţină carosabilul curat şi zăpada este întoarsă înapoi către proprietăţi, către căile de acces în curte. Trebuie să adune zăpada, să cureţe trotuarul în zonă, să pună în stânga/dreapta şi, pe măsură ce programul de încărcare şi evacuare a zăpezii se face, nu va rămâne zonă de unde să nu se ridice zăpada. Important este ca locuitorii municipiului, societăţile comerciale, toţi cei care desfăşoară activităţi cu spaţii către străzile principale, să încerce să-şi adune zăpada stânga/dreapta, în aşa fel încât să nu mai fie în carosabil”, a explicat Marius Ionescu. Potrivit acestuia, până în cursul zilei de miercuri, pe raza municipiului Târgu-Jiu nu se înregistraseră evenimente rutiere din cauza zăpezii şi nici probleme majore în furnizarea energiei electrice.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.