Lucrări semnate de Darie Dup, expuse la Muzeul Judeţean Gorj

418

Începând de săptămâna trecută, Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” găzduieşte o inedită expoziţie semnată de artistul Darie Dup şi intitulată AXIS MUNDI #3. Lucrările incluse în această expoziţie se doresc a fi o modalitate cât mai simplă de a transmite un mesaj social legat de protejarea patrimoniului silvic. Expoziţia va rămâne la Târgu-Jiu timp de două luni, până pe 10 noiembrie 2015.

darie dup (6)“AXIS MUNDI” este o expoziţie itinerantă, prezentată deja la Bucureşti şi Sibiu, născută dintr-o dorinţă personală a artistului de a se reinventa. “Orice artist vrea şi este necesar la un moment dat să se reinventeze. La mine, asta s-a întâmplat cu ocazia unei burse la Paris obţinută în urmă cu câţiva ani. (…) Perioada în care am stat acolo a fost o perioadă în care am căutat să-mi curăţ puţin limbajul şi ajung la lucruri mai simple, să mă intereseze mai puţin zona estetică a obiectului, cât mesajul şi simplitatea de a transmite un sentiment. Am căutat să spun cât mai mult cu mijloace cât mai puţine”, a declarat Darie Dup.

darie dup (5)Pe lângă mai multe lucrări realizate din lemn, expoziţia mai conţine desene grafice, lumini de neon, dar şi lightboxuri cu fotografii istorice preluate de artist de la Academia Română. Toate au ca temă distrugerea patrimoniului silvic în urma defrişărilor excesive. “Este o expoziţie cu totul nouă. Am gândit-o încă din 2014. Se diferenţiază prin forma lucrărilor, expresia artistică pe care a ales-o artistul, mizând mai mult pe mesajul transmis, pe concept, şi mai puţin pe forma decorativă a obiectului. Mai degrabă doreşte să transmită un mesaj, în cazul de faţă un mesaj social pentru că tema pe care dumnealui o abordează se leagă de patrimoniul silvic, în sensul că se fac foarte multe defrişări, atât la noi, în România, cât şi în lume. (…) Dumnealui a dorit să tragă un semnal de alarmă, să trezească în noi responsabilitatea pentru mediul înconjurător. În acelaşi timp, este un parcurs personal, un traseu prin care forma se schimbă. Până acum trei ani, artistul lucra într-o zonă mai figurativă, nu că acum obiectele lui nu sunt figurative, dar pur şi simplu sunt mult mai curate, mult mai directe ca mesaj, în sensul în care o formă nu are nevoie de multe podoabe, nu are nevoie de foarte multe accesorii ca să transmită un mesaj simplu şi tocmai asta se urmăreşte. Pe măsură ce îşi curăţă forma, mesajul devine tot mai clar şi mai concis”, a precizat Mihaela Cristea, curatoarea expoziţiei.

darie dup (4)Darie Dup este cadru universitar la Universitatea de Arte București. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru performanțele în domeniul artelor vizuale. În 2013, a primit Bursa Constantin Brâncuși, ICR București la Cites des Arts Paris, Franța, a participat la tabere de sculptură internaționale în Grecia, Olanda, Letonia, iar între 2007 – 2010 a făcut parte din grupul artistic Grupul 8art+. “Axis Mundi” este prima expoziţie a artistului vernisată la Târgu-Jiu.
Roxana Lupu

darie dup (3) darie dup darie dup (1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here