Luciana Ene, un frumos dar al cântecului gorjenesc

434

Ene bunDeși are doar 17 ani, ca să scrii despre Luciana Ene trebuie mai întâi să faci o documentare temeinică asupra merituoaselor ei rezultate obținute în cariera artistică, unde abundă o sumedenie de Mari Premii și de trofee care atestă, fără putința de tăgadă,marea valoare a acestei copile hărăzite de Dumnezeu să cânte frumos,să poarte cu mândrie costumul nostru popular și să ne reprezinte cu cinste în concursurile de elită de pe marile scene ale țării.

 

Începuturile …

Luciana a venit pe lume la data de 5 iunie 1994 în frumosul oraș Novaci, fiind cel de-al doilea copil al familiei Valentina și Constantin Ene, doi tineri părinți îndrăgostiți la rândul dumnealor de frumusețea melosului popular autentic.În scurtă vreme, așa cum este uneori în viață, familia Ene s-a stabilit definitiv în comuna Bălești, localitate aflată în imediata apropiere a Târgu-Jiului, fapt ce s-a dovedit benefic până la urmă în cariera muzicală a eroinei rândurilor noastre.

Primul pas important în lumea cântecului l-a făcut micuța Luciana Ene la doar 11 anișori, în cadrul formațiilor artistice de la Căminul cultural din localitate, sub îndrumarea directă a consăteanului Ion Drăgan, cunoscutul și apreciatul artist al cântecului popular gorjenesc. Mai apoi,la doar 12 ani,în 2006, fiind remarcată de către profesoara Emilia Drăgotoiu Nanu, o adevărată făuritoare de artiști cunoscuți,din care amintim aici doar pe Olguța Berbec și pe Maria Beatrice Băndoiu,a urmat vreme de trei ani cursurile de canto popular din cadrul Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Pe lângă școală și pe lângă munca de perfecționare asiduă de zi cu zi, când făcea și o navetă obositoare de la Bălești la Târgu-Jiu, Luciana Ene,duduița cu zâmbet fermecător și cu gropițe cuceritoare în cei doi obrăjiori, susținută necondiționat de către familie și de către doamna profesoară Nanu, a pornit să-și măsoare talentul și arta interpretativă în cele mai prestigioase concursuri folclorice ale țării.Mai întâi,așa cum era firesc,în cele rezervate copiilor, iar după aceea,când a trecut pragul celor 16 ani,la festivalurile de elită din toate zonele etnofolclorice ale țării.

Cum era de așteptat, iar asta li se întâmplă doar celor mai buni și ambițioși, Luciana Ene a “ras” pur și simplu toate marile distincții ale acestor importante competiții folclorice, fie că a fost vorba de București, de Bistrița, de Suceava, de Timișoara sau de Pitești,semnând și însemnând prin aceste realizări excepționale un capitol aparte în elita selectă a tinerilor interpreți ai cântecului popular autentic, de rang național.

2011, anul consacrării definitive

Contrar așteptărilor celor mulți,care consideră că astfel de tinere personalități artistice au un mod de viață aparte, special și sofisticat, Luciana le combate prin simplitate și prin modestie, fiind o adolescentă normală căreia îi place muzica de calitate,lucrul pe computer,animăluțele de casă și sportul.În plus, se mândrește pe oriunde merge în competițiile artistice că este elevă a Colegiului Național ,,Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, o instituție de elită a învățământului românesc, unde învață foarte bine,alături de bunii săi colegi și prieteni,tainele matematicii și ale informaticii.

Așa cum îi stă bine unui tânăr ales în arta de a interpreta neaoș cântecul nostru strămoșesc, nici anul 2011 n-a fost sărac în realizări de excepție ale tinerei artiste Luciana Ene. Mai întâi a participat cu succes la festivalurile de mare calibru de la Jidvei,de la Geoagiu Băi și de la Vatra-Dornei, pentru ca în vară,după mai multe etape eliminatorii, să se califice în finala ,,de primii opt” a emisiunii de mare audiență “Vocea populară”, organizată de canalul trei al Televiziunii Române.

Concursul finalei s-a desfășurat în Sala de spectacole ,,Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române, fiind supervizat de un juriu alcătuit din cei mai mari specialiști în folclor, iar merituoasa noastră gorjeancă a obținut Premiul special,ceea ce a însemnat un onorant loc doi pe țară,facilitându-i cu acest fericit prilej intrarea definitivă în atenția celebrilor realizatori de emisiuni folclorice cum sunt Marioara Murărescu, Elise Stan sau Georgel Nucă.

Spiritul Măiastrei a sprijinit-o pe scena festivalului de la Târgu-Jiu

Cu toate aceste rezultate excepționale, Luciana Ene avea în sufletul său plin de bunătate și de sinceritate un of pe care îl știa doar ea,părinții și mentorul său spiritual, profesoara Emilia Drăgotoiu Nanu: obținerea unui succes de amploare și la Festivalul internațional de folclor “Maria Lătărețu”, festinul folcloric cel mai mare și important al țării ! Anul trecut obținuse locul trei, un rezultat meritoriu și mulțumitor pentru alți tineri competitori, însă nu și pentru Luciana ! De aceea,după vacanța de vară, vreme de mai bine de două luni, încurajată și pregătită îndeaproape de instructorul său, și-a pregătit cu mare atenție repertoriul pentru multașteptatul festival, iar aceast lucru însemnând multe zile de trudă și o seamă de nopți cu somn mai puțin.

Pe lângă acest regim de muncă spartan, la sfârșitul lunii octombrie, mai precis pe data de 29 octombrie 2011, datorită rezultatelor sale remarcabile, alături de alte copile talentate ale Gorjului, Luciana a avut privilegiul să cânte în Căminul cultural din Româneștii Botoșanilor, la 700 de kilomtetri de casă, unde în urmă cu aproape patru decenii celebra Maria Lătărețu a trecut în eternitate, cântând pe această scenă.

Martor la acel eveniment istoric și de neuitat, autorul rândurilor de față a intuit încă de pe atunci,alături de prietenii noștri de la Radio Iași, că prin vocea și ambiția sa deosebită,Luciana Ene ne va face tuturor o bucurie imensă la concursul ce se apropia. Mult nici n-a prea durat, fiindcă, după numai câteva zile, în data de 10 noiembrie,Marele Premiu și Trofeul Festivalului au rămas pe merit la Gorj, atât prin osârdia concurentei noastre, dar, probabil,și prin forța magică a spiritului Măiastrei, privighetoarea noastră nepereche, care a susținut-o și a răsplătit-o cu generozitate din Ceruri pentru bucuria ce i-a făcut-o, cântându-le oamenilor din Românești, așa cum procedase dumneaei odinioară.

La ceas de bilanț, marea noastră câștigătoare își dorește să realizeze un album muzical cu autentice cântece gorjenești, iar pe viitor să urmeze cursurile Conservatorului din Timișoara, pentru a deveni și un bun profesor de muzică. Vise realiste și îndrăznețe care ne fac și pe noi să afirmăm că, într-adevăr, Luciana Ene poate fi denumită cu respect… un frumos dar al cântecului gorjenesc!

Carte de vizită :

– Domiciliul: Bălești, Gorj

– Vârsta: 17 ani

– Ocupația: elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, profilul matematică-informatică

– Limbi străine cunoscute: engleza,franceza,spaniola

– Modele în cariera muzicală: Maria Apostol, Filofteia Lăcătușu și Maria Lătărețu

– În perioada 2006-2009 a activat la Ansamblul Artistic ,,Maria Lătărețu”

– Din anul 2009 este membru al Ansamblului Artistic ,,Privighetorile Gorjului” din cadrul Palatului copiilor Târgu-Jiu

– În 2009 și 2011,alături de prof. Emilia Drăgotoiu Nanu și de ceilalți colegi de cântec,au lansat pe piață două albume muzicale de succes

– Pasiuni : fotbalul,tenisul,ciclismul și schiul,discipline sportive pe care le practică cu mult drag alături de tatăl și de fratele său

Premii obținute :

– Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Maria Lătărețu”, ediția 2011

– Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Tradiții Argeșene”, Pitești, ediția 2011

– Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Cununa Petrolului”, Moreni, ediția 2010

– Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Tismana”, ediția 2010

– Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Pe fir de baladă”, Târgu-Jiu, ediția 2010

– Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Răsună munții sub Parâng”, Crasna, ediția 2010

– Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Ponoare,Ponoare”, ediția 2009

– Premiul Special TVR 3, ediția 2011

– Premiul Special ,,Strugurele de Aur”, Jidvei, ediția 2010

– Premiul I la Festivalul ,,Dorna,plai de joc și cântec”, Vatra-Dornei, județul Suceava, ediția 2011

– Premiul I la Festivalul ,,De Ispas la Năsăud”, ediția 2010

Dorin Brozbă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.