Luciana Ene, câştigătoarea Marelui Premiu al Festivalului „Maria Lătăreţu”

462

Picture 011Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu” s-a încheiat joi. După trei zile de concurs, juriul a desemnat câştigătorii acestei ediţii, marele premiu al festivalului fiind acordat anul acesta unei tinere gorjence talentate de numai 17 ani, Luciana Ene.

Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu” s-a desfăşurat anul acesta la Târgu-Jiu, în perioada 7-10 noiembrie. Ajuns deja la cea de-a XVIII-a ediţie, festivalul a reprezentat şi continuă să reprezinte o adevărată rampă de lansare pentru tinerii pasionaţi de folclor din toată ţara. La ediţia din acest an s-au înscris iniţial aproape 80 de concurenţi din toată ţara însă, în urma preselecţiilor organizate luni la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu, juriul a decis ca numai 46 dintre aceştia să urce pe scenă în cele două seri de spectacol. Festivalul s-a desfăşurat pe două Picture 037secţiuni: solişti vocali şi solişti instrumentişti, fiecare interpret prezentând în concurs două piese: o doină sau o baladă fără acompaniament şi un cântec ritmat, cu acompaniament orchestral. Mai mult sau mai puţin emoţionaţi, cei 46 de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, au urcat pe parcursul celor două seri de concurs pe scenă, hotărâţi să impresioneze juriul şi publicul cu talentul lor. Dacă au reuşit sau nu, concurenţii au aflat asta joi, în ultima seară a festivalului, rezervată Galei premiilor. În orice caz, prezenţa atâtor concurenţi talentaţi i-a bucurat pe organizatori, aceştia declarându-se încântaţi de faptul că încă mai există tineri care să ducă mai departe tradiţia şi folclorul românesc. „Constat două lucruri care îmi fac o deosebită plăcere: în primul rând există tineri care în această perioadă, în care s-ar părea că alte genuri muzicale preocupă poporul nostru, iubesc muzica populară, iubesc folclorul în general şi duc mai departe tradiţia miilor de ani pe care Picture 051îi are poporul nostru pe aceste meleaguri. Al doilea lucru care îmi face o mare plăcere este că publicul târgujian este un public amator de folclor şi prezenţa dumneavoastră în număr atât de mare la acest festival mă face să sper că în Târgu-Jiu tradiţiile populare nu vor fi niciodată uitate. Le mulţumesc concurenţilor pentru regalul de folclor pe care vi l-au oferit dumneavoastră, locuitorilor municipiului Târgu-Jiu, le mulţumesc în egală măsură şi cântăreţilor consacraţi care au făcut spectacol în faţa dumneavoastră şi le urez la toţi să revină cu dragoste şi prietenie în oraşul nostru”, a declarat Gabriel Sanda, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Laureaţii Festivalului „Maria Lătăreţu”

Primii tineri care au urcat pe scenă în aplauzele spectatorilor au fost Elena Căpitănescu (Gorj) şi Dan Buie (Satu Mare), laureaţi ai celor două premii speciale oferite de Ioana Lătăreţu, respectiv Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. A urmat acordarea menţiunilor la secţiunea „solişti instrumentişti”. Astfel, au fost acordate trei menţiuni: Andrei Nicoară, (taragotist – Alba), Răzvan Popescu (naist – Gorj) şi Marius Andreescu (acordeon – Gorj). Premiul III a fost adjudecat de Mădălina Ursache (nai – Neamţ) şi Ion Răducan (caval – Gorj), în timp ce premiul II a fost acordat altor doi tineri talentaţi din Gorj: Mirel Chiru (vioară) şi Ştefan Andreescu (ţambal). Premiul I a fost oferit unui doljean, Cosmin Streaţă, care a încântat publicul dar şi juriul cu vioara sa. În ceea ce priveşte laureaţii secţiunii „solişti vocali”, aceştia au fost: Florin Boita (Timiş), Ana-Maria Ion Oprişan (Mehedinţi) şi Florina Pârlea (Mureş) – menţiuni; Nicu Mâţă (Chişinău) şi Marian Medregoniu (Mehedinţi) – premiul III; Andreea Haisan (Suceava) şi Georgiana Păduraru (Bacău) – premiul II. Tot din Dolj a venit şi câştigătoarea premiului I la această secţiune, Livia Celea.

Câştigătoarea Marelui Premiu, o gorjeancă

Anul acesta, Marele Premiu al Festivalului „Maria Lătăreţu” a rămas în Gorj. Juriul a decis ca acesta să-i fie acordat unei tinere de numai 17 ani din comuna Băleşti, Luciana Ene. Nu este primul premiu obţinut de tânăra talentată, aceasta având în palmares o mulţime de premii obţinute la concursurile naţionale de interpretare folclorică. Pasiunea pentru cântec a descoperit-o la vârsta de 11 ani, la scurt timp după aceea începând să participe la festivalurile naţionale, reuşind de altfel să obţină premiul I încă de la prima participare la un astfel de concurs.

Juriul Festivalului „Maria Lătăreţu”

Ca în fiecare an, cei care au avut dificila misiune de a alege numai câţiva câştigători din zecile de tineri care au urcat pe scenă au fost membrii juriului. Anul acesta, preşedintele juriului a fost Prof. univ. Dr. Gheorghe Oprea, şeful Catedrei de Folclor din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti. Alături de acesta, din juriu au mai făcut parte cunoscuta realizatoare de emisiuni de folclor şi muzicolog Mărioara Murărescu, Elise Stan, Eugenia Florea, Roxana Gibescu, Prof. Gelu Stan, Conf. univ. Dr. Gabriela Rusu-Păsărin, Conf. univ. Dr. Oana Lianu, Gheorghe Parnica, Ioana Lătăreţu, Olimpia Urs, Andrei Novac, Alexandru Păsărin, Prof. Dr. Dumitru Pasăre, Prof. Viorel Gârbaciu, Prof. Stelian Florescu, Prof. Pompiliu Ciolacu, Ion Ghiţulescu şi nu în ultimul rând, consilierul judeţean Alecu Drăgoi.

Spectacol de excepţie pe scena Casei de Cultură

După ce tinerii câştigători şi-au primit premiile şi au încântat încă o dată spectatorii şi telespectatorii cu talentul lor, a fost rândul interpreţilor consacraţi să ofere un spectacol de neuitat. Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au urcat joi seara interpreţi îndrăgiţi din „constelaţia de aur a folclorului românesc”, asta spre încântarea publicului târgujian care a umplut şi în ultima seară a festivalului sala de spectacole, mulţi preferând să stea ore întregi în picioare decât să piardă ceva din recitalul oferit de nume mari ale muzicii populare româneşti precum Cornelia şi Lupu Rednic, Maria Ciobanu, Lucreţia Ciobanu, Ştefania Rareş, Gheorghe Roşoga, Robert Târnăveanu, Aneta Stan, Domnica Trop şi mulţi alţii.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here