Lovitură grea pentru preşedintele minerilor

269

“Sunt preşedintele minerilor de 20 de ani”, aşa se lăuda la finalul anului trecut Marin Condescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, lăudându-se cu investiţiile sindicatelor făcute pe banii unităţilor de stat din Gorj “în televiziune, în hoteluri, în turism”. Tot aici Condescu lăuda Complexul Energetic Oltenia, subliniind că unitatea nu primeşte bani de la bugetul de stat ci minerii aduc bani la bugetul statului, motiv pentru care sindicatele primesc o cotă parte din fondul de salarii pentru a o utiliza în beneficiul sindicaliştilor. Banii în cauză vor deveni însă amintire de săptămâna viitoare când cota de 6.5 la mie din fondul de salarii nu vor mai fi viraţi la sindicate. Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a dat asigurări ferme în acest sens, asta deşi contractul colectiv de muncă nu a fost încă semnat.

Afacerile sindicatelor lui Marin Condescu, în media, turism şi hoteluri, cum singur declara sindicalistul la finalul anului trecut vor avea de suferit de acum înainte. Asta deoarece cota de bani oferită sindicatelor de unităţile de stat din minerit şi energie, intrate acum în CEO, nu se va mai acorda.
Ciurel este ferm în acest caz, şi susţine că deşi negocierile nu sunt finalizate aceşti bani nu se vor mai acorda, în cauză fiind vorba de zeci de miliarde de lei anual. Să nu uităm că fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia acorda chiar mai mult de 6,5 la mie din fondul de salarii sindicatelor, Constantin Creţan, liderul FNM, anunţând că SNLO îi dădea lui Condescu 7,4 la mie din fondul de salarii. “Trei milioane de euro primeau anual sindicatele lui Condescu şi la SNLO se dădea chiar 7,4 la mie”, a anunţat Creţan.
Astfel sindicatele îşi iau adio de la afacerile mari din ultimii ani, Ciurel fiind singurul care a avut curajul să taie porţia sindicatelor din banii unităţii. A mai încercat asta şi Octavian Graure, fostul director al Complexului Energetic Turceni, obligat să renunţe la demersul său în instanţă, anul trecut, după ce sindicatele au percutat împotriva sa.

Sporurile, eliminate din CCM
O altă lovitură dată sindicaliştilor lui Condescu este eliminarea a peste 20 de sporuri din contractul colectiv de muncă, din cele 57 existente. Asta deoarece de sporurile în cauză beneficiau TESA şi inspectorii sociali, adică sindicaliştii lui Condescu. S-a eliminat sporul de conducere, cel de limbă străină, cel de doctorat, sporul de calculator, cel de mobilitate şi de control financiar intern.
Ciurel susţine că muncitorii nu sunt afectaţi, deoarece ei primeau 14-15 sporuri din cele 57.

Prima de vacanţă, sumă fixă
Din CCM s-a eliminat şi prima de vacanţă în cuantum de 75% din salariu. Ciurel a declarat că prima va fi de acum înainte fixă pentru toţi angajaţii, unii ajungând să ia peste 100 de milioane de lei vechi această primă, raportată la 75% din salariu.

TESA trimisă în producţie
Cam 800 dintre salariaţii TESA ai CEO ar urma să ajungă în producţie, a mai anunţat Ciurel care consideră că TESA ar trebui să numere maxim 1400 de angajaţi în complex şi nu 2300 cât sunt în prezent. “TESA ar trebui să fie cam 8% din personal. Ar trebui să rămână cam 1300-1400, 800 urmând să ajungă în producţie”, a declarat Ciurel care a exemplificat că 330 de conducători de formaţii de lucru în CEO nu au studii superioare. “Cam 300 din TESA ar putea fi absorbiţi pentru a fi conducători formaţie de lucru. Dar atunci ei trebuie să renunţe la statul în birou, se vor muta în baracă, la pantofi, ei trecând la cisme şi îşi vor lua şube”, a explicat Ciurel spunând că el a fost în această ipostază la începuturile sale în energie.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here