Lovit cu parul în cap, după ce a depistat hoți de lemne în pădurea din Bibești! Polițiștii din Săulești în libere, acuzați că au anunțat infractorii

4717

Hoții liberi, polițiștii în concediu, victima la spital
•Anchetă pauză în dosarul de tentativă de omor
•11 dosare penale pentru furt de lemne din zonă, 3 infractori, în libertate
•Cetățeanul care reclamă furtul, lovit în cap
•Agresorul Șengher Ion Ciprian, prins în 2018 și de Garda Forestieră cu transport ilegal de lemne, ocolit, deocamdată, de anchetatori
•Ancheta privind agresiunea, bate pasul pe loc la Poliția Săulești! Furtul de lemne, deocamdată inexistent
•Șeful Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești: ,,Noi reclamăm, se face dosar, dar hoții scapă!”
•Arborii tăiați sunt nemarcați, dar fac parte din vegetația forestieră

Un incident grav s-a petrecut în a treia zi din acest an pe raza comunei Săulești, sat Bibești. Asta, după ce un localnic de 55 de ani a sesizat în pădurea localității, în punctul Valea Bușoiului, că trei persoane cunoscute din sat tăiau lemne din patrimoniul Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești. A anunțat pădurarul care, venit la fața locului, a confirmat lemnele tăiate, aici făcându-se, joi, o verificare chiar în prezența conducerii Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești. Pădurarul i-a cerut cetățeanului să anunțe infracțiunea el la polițistul din sat, în timp ce acesta a fugit către hoți să-i prindă în fapt. Soția cetățeanului l-a sunat pe polițistul din Săulești, Purcel Vasile, care a motivat că nu se poate prezenta să constate infracțiunea, deoarece atât el, cât și colegul său, Ion Militaru, sunt liberi în acea zi. Culmea este că, la scurt timp după refuzul polițistului Purcel, hoții care tăiau de zor materialul lemnos au luat-o la fugă. Unul i-ar fi ținut calea cetățeanului și l-ar fi lovit cu un par în cap, fugind de la locul faptei cu bucata de lemn după el. Cetățeanul a ajuns la spital cu ambulanța și i-a făcut plângere penală agresorului, ancheta fiind în curs, dar și polițistului Purcel.

Nicolae Pârvu, în vârstă de 55 de ani din Bibești, comuna Săulești, spune că și-a făcut datoria civică de a anunța, la începutul acestui an, o infracțiune în curs, mai precis un furt de lemne din pădurea aparținând Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești.
În loc să fie sprijinit de autorități, actul său de curaj pentru care și-a riscat viața, a fost răsplătit însă cu nepăsare din partea polițiștilor din localitate, puși să apere patrimoniul și integritatea fizică a localnicilor, acuzați că ar fi preferat să anunțe infractorii în loc să sară în ajutorul celui care reclamase infracțiunea în curs, din 3 ianuarie.

Plecați cu drujba și căruța la furat
Dar pentru a înțelege ar trebui să revenim în a treia zi a anului 2020 când Nicolae Pârvu a plecat de acasă, pe la ora 11.00, să își ia un cal din pădure.
Ajuns în punctul Valea Bușoiului este șocat când vede la o sută de metri distanță de locul în care se afla trei localnici din sat ce urcau pe coastă cu căruța pentru a tăia lemne. I-a văzut când au scos drujba din căruță și au început să taie de zor lemne nemarcate din acel punct, crezând că cetățenii se refac după sărbători și nimeni nu ar putea să-i vadă. Unul dintre cei care tăiau lemne la acel moment era, potrivit lui Pârvu, și Șengher Ion Ciprian, cel care fusese prins de polițiști, pe 23 august 2018, transportând ilegal material lemnos într-o camionetă.
Mai exact, conform adresei transmise pe 18 septembrie 2018 de șeful Poliției Târgu-Cărbunești, Ion Buculea, către Nicolae Pârvu, Șengher ,,a fost depistat în trafic în timp ce transporta cantitatea de 2635 de mc de material lemnos fără forme legale, fiind sancționat contravențional cu suma de 5000 de lei, iar întreaga cantitate de material lemnos a fost ridicată în vederea confiscării”.

Pădurarul Cărăvan constată furtul
În fața imaginii cu hoții tăind lemne, Pârvu îl sună pe pădurarul Cărăvan, care răspunde de zonă, și îl cheamă la fața locului pentru a constata furtul de material lemnos, cetățeanul fiind convins că lemnele tăiate sunt din patrimoniul Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești. Pădurarul răspunde prompt la apelul cetățeanului și vine alături de acesta și constată și el operațiunea, văzându-i pe cei trei tăind cu drujba material lemnos. Pădurarul fuge după unul dintre făptași, spune Pârvu, mai precis după Constantin Cătălin Ciobotaru, din Bibești, care nu este prins de Cărăvan. Pădurarul înainte de a fugi după hoț îi cere lui Pârvu să anunțe poliția. ,,Am pus mâna pe telefon, am sunat soția și i-am cerut să îl anunțe pe polițistul Purcel Vasile care lucrează la Postul de Poliție Săulești. Soția l-a apelat, i-a spus despre hoți, în schimb Purcel i-a comunicat că nu se poate prezenta la fața locului, deoarece este liber atât el, cât și colegul său. Polițistul nu i-a dat alte alternative soției, aceasta sunându-mă și spunându-mi ce a vorbit cu polițistul. În timp ce vorbeam cu soția la telefon, i-am văzut pe cei trei urcându-se în căruța cu drujba și fugind de la locul faptei. Atunci am strigat la pădurar să le țină calea pe drumul de la bazine, deoarece cei trei au fugit. Din păcate, acesta nu i-a mai prins, iar eu m-am dus în zona unde s-a tăiat și am cercetat. Am văzut tăieturile pe 3-4 arbori groși, care nu prezentau marcă silvică, și am plecat cu dânsul pe drum, la 100 de metri despărțindu-mă de acesta. Pădurarul a coborât în sat, spunându-mi că se duce la făptași acasă, iar eu am coborât către cai”, a povestit Pârvu. Omul nu știa că unul dintre făptași rămăsese ascuns în pădure, a văzut că cei doi au cercetat lemnele tăiate și orservând că ambii s-au despărțit a fugit după reclamant. ,,L-am văzut pe Șengher venind dintr-o dată către mine, având în mână un par de lemn cu o grosime cât mâna. Mi-a zis: ,,Ți-am spus mă că te omor”! și a ridicat parul la mine. Am încercat să îl opresc după ce mă lovise cu parul în cap de două ori. Atunci mi-a zis că scoate cuțitul și îl bagă în mine. Ne luptăm, câteva minute, amândoi cu parul, el cu două mâini, eu la fel. Când a văzut că îmi curge sânge din cap, a aruncat parul în mărăcini și a fugit. Eu am plecat spre cal, am anunțat telefonic soția de cele întâmplate, iar ea a apelat 112. Între timp, agresorul a coborât și a luat parul de unde îl aruncase”, a completat Pârvu.

Victima, luată cu mașina poliției la Săulești
Deoarece omul anunțase agresiunea la 112, un polițist de la Aninoasa a venit la fața locului, și a dus victima până în Săulești, la postul de poliție ce era închis, locul de unde Pârvu a fost luat cu ambulanța.
,,Nu am dat nicio declarație polițistului care m-a dus în Săulești nici până în prezent, lucru care mă face să cred că polițiștii sunt mână în mână cu infractorii din zonă. Șocant a fost când polițistul a făcut un proces verbal în care a menționat că aveam pe cap un lichid de culoare rozalie, fără să menționeze clar că eram plin de sânge. Asistenta de pe ambulanță a intervenit și i-a spus polițistului Ungureanu următoarele: ,,Nu vezi dom’le că e sânge? Că a fost lovit în cap?!”. Am fost dus la spital la Cărbunești, am fost pansat, mi s-au făcut analize, raze… Am primit 6-7 zile de îngrijiri medicale de la medicul legist. Apoi i-am făcut plângere penală pentru tentativă de omor lui Șengher Ion Ciprian și i-am făcut plângere și polițistului Purcel pentru complicitate”, a completat Pârvu, care cu câțiva ani în urmă a mai avut o altercație cu cel reclamat în prezent.
Atunci însă părțile s-au împăcat, după ce Pârvu primise 18 zile de îngrijiri medicale.

Dosar la Parchetul Târgu-Cărbunești, sesizare la IPJ Gorj și la IGPR
Din data de 3 ianuarie până în prezent, Pârvu nu a fost audiat în acest dosar, dar nici pădurarul sau agresorul. Reprezentantul Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești, Flavian Tufiș, a declarat, ieri, pentru Gorjeanul, că pădurarul din zona Bibești nu îl anunțase încă de cele petrecute în zonă, dar a menționat că așteaptă un raport din partea acestuia. Șeful de Ocol a precizat, în schimb, că s-au întocmit în zonă 11 dosare penale pentru furt de lemne pentru 3 făptași, dar toți au scăpat de pedepse pe recursul compensatoriu.
În ceea ce îl privește pe cel acuzat de furt și tentativă de omor, Tufiș și-a amintit că în 2018 cel reclamat a fost surprins de Radarul Pădurii și anchetat pentru transport ilegal de lemne. Și ANAF-ul l-a cercetat pe respectivul pentru evaziune fiscală. Din păcate, dosarul de transport lemne a fost clasat, fapt care creează nemulțumiri și pentru angajații ocolului silvic care, la rândul lor, își pun viața în pericol pentru ca în final infractorii să le râdă în nas. Flavian Tufiș, șeful Ocolului Silvic, nu a lăsat însă lucrurile necercetate și la scurt timp după discuția cu presa s-a prezentat la Bibești. Alături de pădurar a verificat situația și s-a interesat dacă există un dosar de furt în lucru. ,,Ne-am deplasat la fața locului, am depistat lemnele tăiate, este vorba de 12 mc de lemne din afara fondului forestier. Este vorba despre vegetație forestieră care nu aparține Ocolului Silvic și nici nu este în paza acestuia. Cert este că, s-a tăiat, dar cei care trebuie să reclame furtul sunt proprietarii de drept ai terenului de unde s-a tăiat. Vă pot spune că se cercetează însă agresiunea la Poliția Săulești. Pădurarul nostru și-a făcut datoria”, a declarat șeful Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești.
În ceea ce privește, victima de la Bibești, bărbatul a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești pentru cei doi, o sesizare la IPJ Gorj și IGPR împotriva polițistului Purcel Vasile. ,,Sunt convins că el i-a anunțat pe infractori de au fugit. Am cerut la parchet să i se verifice apelurile telefonice din acea zi după ora 11.37. Se va constata că cele spuse de mine sunt adevărate”, a declarat Nicolae Pârvu.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

  1. Oamenii astia nu au nici o sansa. A fi padurar in Romania e imposibil. Daca ii prinzi pe hoti te omoara, daca nu i prinzi, te baga statul la parnaie ca nu i ai oprit. Orice faci ajungi ori la spital ori la parnaie.

    Romania are nevoie de un Marshall plan pentru protejarea paduriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here