Un teren în suprafaţă de peste 100 de hectare, care se întinde pe arealul comunei Cîlnic, mai exact în zona satele Găleşoaia şi Hodoreasca, a fost înstrăinat de două ori în ultimii ani de către autorităţi, în dauna proprietarilor de drept. Mai exact, terenul a fost expropriat prin decret şi dat mineritului spre folosinţă, ca în 2001 să ajungă în proprietatea Primăriei Cîlnic care urma să-l dea proprietarilor de drept. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar şase ani mai târziu, acelaşi teren a fost oferit Complexului Energetic Rovinari, în prezent aparţinând Complexului Energetic Oltenia. Mai mulţi proprietari ai terenului au solicitat în instanţă redobândirea dreptului de proprietate în natură, dar s-au lovit de autorităţile prezente ale comunei care susţin că nu au pământ de restituit, cu toate că cele 100 de hectare sunt păşunate în prezent de diverşi ciobani.
Foşti locuitori ai satului Găleşoaia, localitate desfiinţată în urma lucrărilor miniere, şi locuitori ai satului Hodoreasca revendică terenurile care le-au fost luate ilegal o dată de comunişti prin Decretul 341/1979 şi a doua oară de “burgezia” locală, adică de autorităţile comunale din Cîlnic, asta în 2007, fără să primească vreo despăgubire. O parte au solicitat obţinerea dreptului de proprietate în natură pentru aceste terenuri în instanţă, dar s-au lovit în demersul lor de acţiunea autorităţilor locale care au împiedicat retrocedarea. Mai exact, conducerea actuală a Primăriei Cîlnic ar fi comunicat în instanţă că nu deţine terenuri prin care să fie împroprietăriţi reclamanţii care au solicitat restituirea în natură a fostului lor drept de proprietate.
Asta deşi, în Cîlnic, terenul revendicat, aparţine CEO, este neutilizat de structura energetică fiind închiriat pentru păşunat la diverşi ciobani.
Nebel, la judecată un deceniu şi jumătate
Ion Nebel din Cîlnic, în vârstă de 73 de ani, este unul dintre cei puşi în situaţia de a aştepta să fie reîmproprietărit de autorităţile locale, omul judecându-se pentru asta de peste 15 ani. “Din 2001 până în prezent, mă judec pentru terenul pe care l-am deţinut pe raza satului Găleşoaia, care mi-a fost validat prin Comisia Judeţeană în 2002, în 2006. Din păcate rezultatele sunt nule, asta deoarece primarul Dumitru Vulpe îşi menţine poziţia potrivit căreia nu are teren pentru despăgubiri în natură nici la Legea 165. Nu mai am decât să aştept să primesc despăgubiri şi să reclam ilegalităţile făcute în ultimii ani cu terenul în cauză”, a declarat Ion Nebel care vrea un răspuns public de la CEO legat de câştigurile avute de angajaţi ai structurii care a tranzacţionat terenul în 2007.
“Aştept ca cei de la CEO să îmi comunice prin intermediul ziarului cât a plătit Complexul Energetic Rovinari pentru recuperarea, în 2007, celor peste 100 de hectare, Primăriei Cîlnic. Asta mai ales că terenul în cauză a fost reamenajat de către autorităţi din bani publici”, a completat Nebel.
Nebel susţine că a încercat să afle acest aspect şi de la autorităţile locale care nu au dat dovadă de transparenţă în a-i comunica cele întrebate.
Vulpe, acuzat că instigă locuitorii din Cîlnic
De altfel, Ion Nebel a avut mai multe conflicte cu autorităţile locale pentru că acesta şi-a delimitat una din proprietăţi, în suprafaţă de un hectar, pe arealul satului Cîlnic. Primarul Vulpe ar fi trimis personal atunci maşina primăriei încărcată cu mai mulţi localnici, pe 11 şi 12 august, la terenul în cauză, pentru a-l opri pe Nebel să-şi împrejmuiască terenul în cauză. Suprafaţa este în câmp, dar deşi nu deranja pe nimeni şi nu există alţi proprietari de drept asupra acesteia, primarul a luat decizia să riposteze împotriva omului şi să-i ceară astfel să-şi îndepărteze gardul. Demersul nu a reuşit, întrucât la faţa locului s-a chemat poliţia. “În faţa poliţistului, primarul a recunoscut că a autorizat pe «bodyguardul» său să vină şi să mă agreseze în timp ce eu îmi făceam treaba pe proprietatea mea”, a conchis Nebel care nu i-a făcut încă primarului o plângere penală în acest sens.
Cert este că gardul pus în urmă cu câteva zile pe terenul în cauză de la Cîlnic a rămas în picioare.
Anamaria Stoica
mi se pare foarte grava problema….